no comments

5 CARA MENGGUNAKAN ATLAS.ti UNTUK BERJAYA DENGAN ANALISIS DATA KUALITATIF ANDA

ATLAS.ti adalah perisian yang sangat kuat untuk penyelidikan dan analisis kualitatif. Tetapi memutuskan untuk menggunakannya datang dengan lengkung pembelajarannya sendiri. Lebih baik untuk belajar terlebih dahulu dan memilih taktik yang lebih berjaya dari awal. Berikut ialah 5 petua yang boleh membantu anda memahami dan menggunakan taktik yang lebih baik untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Artikel ini membentangkan 5 kaedah terbukti untuk menggunakan ATLAS.ti untuk berjaya dengan analisis data kualitatif anda.

 1. ATLAS.ti menyokong pelbagai format fail
  Pertama sekali, anda boleh memuatkan semua data anda ke ATLAS.ti, termasuk data wawancara / kumpulan fokus, nota medan, imej dari kerja lapangan, gambar pemerhatian atau video dan sebagainya. Ini biasanya berfungsi dengan baik sejak ATLAS.ti menyokong format fail berganda, termasuk teks tekstur, imej, audio, video dan Google Earch gambar. Di samping itu, anda boleh yakin bahawa data anda akan disimpan dalam sentuhan dalam perisian ATLAS.ti itu sendiri, untuk mendapatkan semula kemudahan apabila diperlukan.
 2. ATLAS.ti menyokong mengimport data tinjauanNah, baik … Adakah anda mempunyai data tinjauan dengan input kualitatif? Jika anda lakukan, anda boleh memuatkannya kepada ATLAS.ti juga untuk tujuan analisis. Dengan hanya menambah beberapa awalan ke dokumen Excel sebelum mengimportnya ke ATLAS.ti, anda boleh membiarkan perisian mengetahui arahan anda bagaimana untuk merawat lajur tertentu untuk tujuan analisis, seperti nama dokumen yang diimport, mengelompokkannya berdasarkan ciri-ciri berkongsi nilai-nilai, atau tidak menambah sebarang awalan ke lajur kerana nilai dalam lajur itu adalah soalan terbuka, bahagian kualitatif data tinjauan anda. Dan anda juga mungkin mahu mengambil data dalam bentuk Excel (jika anda tidak menganggapnya demikian), setelah mempelajari ciri-ciri hebat analisis data tinjauan di ATLAS.ti 🙂 Saya misalnya kini memungut kutipan kajian sebaik sahaja saya tahu ciri kaya ATLAS.ti yang boleh membantu saya dengan analisis kualitatif tinjauan saya!
 3. ATLAS.ti menyokong mengimport data EvernoteWhoaa !!! Bagaimana dengan Evernote? Pernahkah anda mendengar tentang Evernote sebelum ini? Nah, melainkan jika anda hidup sepenuhnya di luar dunia digital, anda akan tahu bahawa Evernote adalah salah satu aplikasi pengambilan nota utama di dunia. Anda hanya boleh membuat akaun percuma di laman webnya, dan mula menaip nota anda, menulis nota tulisan tangan, menangkap kad perniagaan yang diimbas, dapatkan laman web HTML, dan banyak lagi ciri-ciri keren yang lain.
  Dan, rasa apa?Dari dalam ATLAS.ti, anda boleh mengimport nota anda dalam Evernote untuk tujuan analisis dalam perisian berkuasa ini!

  Bayangkan kemungkinan! Anda boleh membuat nota adalah bilik darjah anda, semasa lawatan lapangan, semasa pengumpulan data, dan banyak lagi latihan kualitatif yang luar biasa, dengan keupayaan untuk menganalisis nota anda di ATLAS.ti lagi. Apa cara yang hebat untuk menggunakan ATLAS.ti untuk analisis kualitatif anda mengenai data Evernote anda.

 4. ATLAS.ti menyokong pengimportan data Twitter

  Satu lagi ciri hebat ATLAS.ti adalah keupayaan untuk mengimport data media sosial dari Twitter – salah satu aplikasi media sosial terbesar di dunia!Anda hanya perlu mengenal pasti kata kunci atau frasa untuk analisis anda, dan pilih beberapa pilihan supaya ATLAS.ti akan tahu bagaimana anda ingin data didekati. Kelebihan utama untuk berbuat demikian ialah anda boleh meneroka kata kunci, tweet atau perbualan yang paling mengejar di Twitter, yang relevan untuk projek penyelidikan anda!
  Itu sangat baik, kan?

 5. ATLAS.ti menyokong pengimport data pengurus rujukan bibliografi

  Akhir sekali, mungkin anda adalah pengguna avid bibliografi perisian rujukan rujukan, seperti EndNote, Mendeley, RefWorks dan beberapa yang lain. Di dalam perpustakaan anda, anda telah mengumpulkan sejumlah besar rujukan dan maklumat metadata masing-masing.Mari kita fikirkan ini: Mengapa tidak mengeksport rujukan ini kepada ATLAS.ti untuk tujuan tinjauan literatur, atau hanya memperoleh idea dari rujukan anda untuk tujuan projek penyelidikan anda?
  Kerana itulah yang boleh dilakukan !! Yay !!Pada masa ini, ciri ini boleh didapati di ATLAS.ti 8 Windows. Tetapi ciri ini sungguh hebat, bahawa kita sudah mempunyai banyak pengguna yang sebenarnya terlibat dalam latihan semakan literatur menggunakan ATLAS.ti!

  Tidak kira jenis pengurus rujukan bibliografi yang mungkin anda gunakan, lama-kelamaan mereka boleh mengeksport semua, atau sebahagian daripada, rujukan anda ke format XML, maka anda akan berdiri tepat dalam peluang untuk mengimport fail XML ke ATLAS.ti untuk tujuan analisis kandungan, meta-analisis atau semata-mata tujuan tinjauan kesusasteraan.

  Semasa melakukan itu, mengapa tidak mempertimbangkan untuk mendapatkan ATLAS.ti untuk mengumpulkan rujukan anda ke dalam kumpulan rujukan di ATLAS.ti berdasarkan ciri-ciri berkongsi? Seperti yang berdasarkan tahun, pengarang, jenis penerbitan, nama jurnal, atau sebarang ciri berkongsi yang lain bergantung kepada metadata rujukan anda dalam pengurus rujukan.

 

Sumber : Dr. Ani Munirah – https://atlastimalaysia.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL