no comments

5 Cara Berfikir yang Lebih Wajar Sebelum Terbitkan Artikel

5 cara berfikir yang lebih wajar sebelum terbitkan artikel

  1. Artikel anda dahulu perlu ada rujukan yang berstatus tinggi. Jika nak rujuk yang status pun tak tahu atau tak kisah status bahan yang dirujuk…, maka jangan lah berfikir nak membuat tulisan ilmiah… maybe 10 tahun lepas still OK. Jika tidak..tulis sahaja dalam majalah..
  2. Format yang betul hanyalah generik, tetapi content yang berkualiti itulah yang susah. Anda tidak boleh hantar ke publisher yang berstatus kalau content tidak ada status dan rujukan pula tak tahu apa statusnya…. main rembat jer.
  3. Menulis dulu then baru fikir mana nak hantar adalah tindakan memakai baju dulu baru fikir nak pergi mana. Silap2 dah bakai baju melayu then terfikir plak nak pergi main golf..!
  4. Dgn bantuan Supervisor… atau memang anda ada pengalaman, tentukan journal yang berindeks jika anda menghantar bahan thesis (dianggap berkualiti) dalam bidang anda sendiri, Jika anda inginkan pengalaman dgn kemungkinan di terbitkan… maybe mulakan dahulu dgn journal peer-reviewed diindeks oleh DOAJ, Google Scholar, JSTOR, dan lain lain…. then dgn journal Q4 atau IF yang rendah dalam bidang anda sendiri.

Baca dan teliti “Instruction for authors” dan buat mengikut format yang diminta. Dah ada pengalaman dan ada           bahan yang berkualiti…. teruskan dgn journal yang lebih tinggi….!

  1. Rujuk artikel2 lepas dalam journal yang sama sebagai panduan, dan sediakan utk international readers!

Sumber: Dr Othman Talib

Dari: Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL