no comments

15 Tips Bagaimana Untuk Menulis Kajian Literatur Dari Awal

Ikuti langkah-langkah untuk menulis kajian literatur daripada awal walaupun anda tidak pernah membaca satu pun kertas artikel lagi.

1. Pilih topik

Ia boleh menjadi seluasnya yang anda suka, kerana ini adalah hanya satu titik permulaan. Jika anda masih memilih topik tertentu anda untuk PhD anda, itu baik, tetapi sekurang-kurangnya anda perlu tahu secara kasar apa yang ‘area’ mana yang anda mahu terokai.

2. Mencari jalan untuk masuk ke dalam

Pencarian pantas google scholar bagi lingkungan subjek anda boleh membawa anda kepada 1 juta hasil carian. Jelas sekali anda tidak boleh membaca kesemuanya, jadi anda perlu untuk mencari cara yang mudah masuk. Sebahagian besar kertas kerja akademik yang ditulis untuk orang sudah biasa dengan subjek ini. Mereka akan merujuk kepada teori dan metodologi dengan menganggap bahawa pembaca tahu perkara tersebut mengenai apa.

Jadi untuk memulakan dengan hanya mana-mana kertas secara rawak akan menjadi sesuatu yang mematahkan semangat dan pembaziran masa, kerana anda akan kagum dengan jargon. Sebaliknya, anda memerlukan sesuatu yang anda boleh fahami dengan mudah bagi pembinaan pengetahuan asas kepada diri anda.

Buku teks dan kajian artikel boleh menjadi tempat yang baik untuk memulakan, walaupun ini boleh menjadi sangat teknikal. Jika anda tidak dapat mencari satu yang anda boleh fahami dengan mudah, carilah sebuah buku yang ditulis untuk bacaan umum, bukan-akademik umum. Idea ini adalah untuk menimba ilmu pengetahuan latar belakang dengan cepat dan luas sebelum masuk ke bahagian teknikal yang lebih khusus.

3. Sejarah, manusia & idea-idea

Idea kajian literatur adalah untuk memberi sedikit latar belakang dan konteks kepada kerja anda sendiri. Anda perlu menunjukkan bagaimana penyelidikan anda sesuai dengan gambaran yang lebih besar , berkaitan
dengan apa yang telah dilakukan sebelum ini. Anda tidak perlu untuk menulis sejarah yang komprehensif tentang subjek anda, tetapi ia membantu jika anda tahu secara kasar bagaimana ia telah berkembang dari masa ke masa .
Jadi seperti yang anda membaca beberapa pengenalan umum kepada topik anda , anda akan mula untuk mendapatkan gambaran keseluruhan idea-idea dan teori-teori utama, siapa yang membangunkannya dan bila .
Juga ambil perhatian apa-apa idea yang bercanggah, apa-apa kontroversi atau percanggahan di lapangan, anda akan perlu tahu perkara-perkara seperti ini . Sekarang anda boleh mula mencari kertas tertentu.

4. Cari literatur ‘world-changing’

Sebaik sahaja anda tahu siapakah para pengubah dunia, anda boleh memulakan pencarian kertas mereka.
Anda perlu memastikan bahawa anda memahami konsep-konsep utama, kerana mereka akan membantu anda mentafsirkan ‘paper‘ lain yang dibina di atas idea-idea ini . Kadang-kadang , ‘world changing papers‘ ini boleh menjadi sukar untuk dibaca, tetapi selagi anda tahu apa yang mereka lakukan dan memahami prinsip utama, itu sudah mencukupi.

5. Khususkan-nya

Hanya sekali anda perlu memahami idea-idea utama dalam bidang anda, anda perlu mendapatkan yang lebih khusus. Mungkin terdapat beberapa sudut anda boleh menikmati penyelidikan anda, dan anda mungkin perlu meneroka banyak bidang literatur. Jadi, bahagikan carian literatur anda kepada bahagian-bahagian untuk
membuatkan ia lebih mudah untuk diuruskan. Untuk setiap bahagian, fikirkan beberapa kata kunci untuk mencuba dalam kombinasi yang berbeza.

6. Tapis

Malah apabila anda melihat sub- topik yang terlalu khusus, mungkin masih terdapat beribu- ribu kertas, jadi anda perlu mula untuk menapisnya. Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan jumlahnya:
Lihatlah bilangan ‘citations’ sebagai petunjuk kualiti, membuat kata kunci anda lebih khusus, imbas abstrak dan membuat keputusan yang cepat sama ada ia akan menjadi relevan atau tidak. Jangan takut untuk menolak kertas. Anda sentiasa boleh kembali kemudian nanti, tetapi anda perlu bermula dengan sesuatu yang boleh diuruskan.

7. Tapis dan tapis lagi

Anda mungkin tidak dapat membaca segala-galanya secara mendalam serta-merta. Dari ‘papers’ yang anda pilih , beri mereka kedudukan A, B, atau C.
A = mesti membaca, sangat relevan , berkualiti tinggi
B = tidak pasti , mungkin berkaitan, tetapi belum pasti bagaimana
C = mungkin tidak relevan , bukan apa yang anda fikir apabila anda membaca tajuk
Jika anda telah mencetak kertas-kertas tersebut, labelkan dengan huruf A , B, atau C di
bahagian depan supaya anda boleh memberitahu dengan cepat apabila anda
kembali kepada mereka (mungkin berbulan atau bertahun kemudian)

8. Gunakan bibliografi orang lain

Malah jika anda hanya boleh mencari satu kertas yang berkualiti, bacalah pengenalan dengan berhati-hati dan lihat siapa yang mereka ‘cite’. Mungkin ada ‘permata’ yang anda tidak akan jumpa menggunakan enjin carian.

Lihat juga siapa lagi yang telah ‘memetik’ kertas itu sejak ia diterbitkan (ini juga merupakan cara terpantas untuk mengemaskini bibliografi anda jika anda datang kembali kepadanya setahun atau lebih kemudian).

9. Kenali pemain besar

Dalam mana-mana bidang penyelidikan, tidak kira berapa khususnya, akan ada pakar-pakar terkemuka atau kumpulan penyelidik yang berdaya saing. Kaji siapa mereka, dan baca hasil kerja mereka.

10. Pastikan idea penyelidikan anda adalah asal

Seperti kata pepatah, anda tidak dapat membuktikan yang negatif. Bagaimana anda boleh membuktikan bahawa tiada siapa yang pernah melakukan apa yang anda telah rancang untuk buat, tanpa mencari setiap kertas yang pernah diterbitkan? Jadi, ia amat bebaloi menghabiskan satu atau dua hari mencari setiap kombinasi kata kunci yang boleh anda fikirkan berkaitan dengan pelan penyelidikan khusus anda.

11. Menulis tentang idea-idea

Apabila anda akhirnya mula menulis kajian literatur anda, memberi tumpuan kepada idea-idea dan menggunakan contoh-contoh daripada literatur untuk menggambarkan mereka. Jangan hanya menulis tentang setiap kertas yang anda jumpa (saya memanggil ini pendekatan telefon-direktori), kerana ia akan menjadi membosankan untuk menulis dan mustahil untuk membaca. Tujuannya perlu sentiasa memetik kajian yang terbaik dan paling relevan, daripada mencari kuantiti semata-mata.

12. Ingat, anda tidak menulis buku teks

Jadi, anda boleh meninggalkan poin-poin besar. Menulis tentang apa yang berkaitan dengan penyelidikan anda.

13. Membeza-bezakan

Apabila bercakap mengenai topik yang luas, ‘cite’ atau petiklah kertas yang sangat, sangat terbaik. Anda akan mempunyai banyak untuk dipilih, jadi mengapa tidak memilih yang terbaik? Kemudian apabila anda membahagikan kepada bahagian-bahagian yang lebih khusus, anda boleh memasukkan nombor yang lebih besar daripada kertas
kurang terkenal (tetapi masih berkualiti tinggi yang anda boleh cari).

14. Jangan memetik apa-apa …

Jangan memetik apa-apa yang belum anda baca atau tidak faham

15. Dapatkan pengalaman

Perspektif anda tentang kajian literatur akan menjadi agak berbeza sekali apabila anda telah melakukan penyelidikan anda sendiri. Jika anda berada dalam tahun pertama anda, habiskan kajian literatur anda dengan cepat , supaya anda boleh terus bergerak dengan kerja anda sendiri, dan jangan biarkan ia menghalang anda terlalu lama. Memikirkan apa yang membuat kertas yang baik dan apa yang menjadikannya tidak baik akan mengambil masa, dan ia datang dengan pengalaman apabila menjalankan penyelidikan, bercakap dengan penyelidik-penyelidik lain, dan bacalah dengan lebih banyak lagi.

Sumber: PhD James Hayton

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL