no comments

15 Enjin Carian Pascasiswazah Perlu Tahu Mengenai

Selepas beberapa jam menghabiskan menatal melalui Google dan menarik hasil clickbait yang tidak berkesudahan, anda kecewa dengan internet. Anda mempunyai kertas untuk menulis, membuat kerja rumah dan perkara untuk belajar. Anda tahu anda tidak akan terlepas dengan memetik Wikipedia atau Buzzfeed dalam kertas penyelidikan anda. Malah enjin berita yang besar tidak cukup ilmiah. Anda memerlukan sumber utama untuk kerja rumah anda, dan anda memerlukannya sekarang.

 

Dengan banyak sumber dalam talian, sukar untuk mengecilkannya dan mencari yang tidak hanya boleh dipercayai dan berguna tetapi juga percuma untuk pelajar. Kami telah menyelamatkan anda masa dan memilih 15 enjin carian percuma terbaik kami untuk penyelidikan.

 

15 enjin Carian

 1. Google Scholar

Google Scholar dicipta sebagai alat untuk mengumpulkan kesusasteraan ilmiah di web. Dari satu tempat, pelajar mempunyai keupayaan untuk memburu kertas kerja, tesis, buku, abstrak dan artikel dari penerbit akademik, masyarakat profesional, repositori preprint, universiti, dan organisasi ilmiah yang lain.

 

 1. Buku Google

Buku Google membolehkan pengguna web melayari indeks beribu-ribu buku, dari tajuk popular hingga yang lama, untuk mencari halaman yang termasuk istilah carian anda. Sebaik sahaja anda mencari buku yang anda cari, anda boleh melihat melalui halaman, cari ulasan dalam talian dan belajar di mana anda boleh mendapatkan salinan keras.

 

 1. Akademik Microsoft

Dioperasikan oleh syarikat yang membawa anda Word, PowerPoint dan Excel, Microsoft Academic adalah alat penyelidikan yang boleh dipercayai dan komprehensif. Enjin carian menarik kandungan dari lebih 120 juta penerbitan, termasuk kertas saintifik, konferensi dan jurnal. Anda boleh mencari secara langsung mengikut topik, atau anda boleh mencari dengan senarai luas bidang pengajian. Sebagai contoh, jika anda berminat dengan sains komputer, anda boleh menyaring topik seperti kecerdasan buatan, keselamatan komputer, sains data, bahasa pengaturcaraan dan banyak lagi.

 

 1. WorldWideScience

WorldWideScience, yang merujuk kepada dirinya sebagai “Gateway Sains Global,” dikendalikan oleh Pejabat Maklumat Sains dan Teknikal-cawangan Pejabat Sains di Jabatan Tenaga A.S.. Laman web ini menggunakan pangkalan data dari lebih dari 70 negara. Apabila pengguna menaip pertanyaan, ia akan memaparkan pangkalan data dari seluruh dunia dan akan memaparkan kedua-dua hasil bahasa Inggeris dan diterjemahkan daripada jurnal berkaitan dan sumber akademik.

 

 1. Science.gov

Science.gov dikendalikan dan dikekalkan oleh Pejabat Sains dan Maklumat Teknikal, jabatan yang sama yang berkolaborasi di WorldWideScience.org. Enjin carian ini menarik dari lebih 60 pangkalan data, lebih daripada 2,200 laman web dan 200 juta halaman jurnal, dokumen dan data saintifik. Hasil carian boleh ditapis oleh pengarang, tarikh, topik dan format (teks atau multimedia).

 

 1. Wolfram Alpha

Enjin pengetahuan komputasi yang diterangkan oleh diri sendiri, Wolfram Alpha tidak memberikan hasil carian kerana ia memberikan jawapan carian. Cukup taip topik atau soalan yang mungkin anda minati, seperti, “Apakah fungsi pankreas?” Dan jawapannya akan muncul tanpa membuat anda menatal melalui halaman hasil. Ini amat berguna untuk mereka yang memerlukan bantuan matematik.

 

 1. Refseek

Dengan reka bentuk minimalisnya, Refseek tidak kelihatan seperti banyak. Bagaimanapun, enjin menarik dari lebih satu bilion laman web, ensiklopedia, jurnal dan buku. Ia serupa dengan Google dalam fungsinya, kecuali ia memfokuskan lebih banyak pada hasil saintifik dan akademik-bermakna lebih banyak hasil akan datang dari laman web .edu atau .org, serta ensiklopedia dalam talian. Ia juga mempunyai pilihan untuk mencari dokumen secara langsung-menyediakan akses mudah ke PDF kertas akademik.

 

 1. Pusat Maklumat Sumber Pendidikan

Di isi oleh Jabatan Pendidikan A.S., Pusat Maklumat Sumber Pendidikan (ERIC) merupakan alat yang hebat untuk penyelidikan akademik dengan lebih dari 1.3 juta rekod bibliografi artikel dan bahan dalam talian. ERIC menyediakan akses kepada kesusasteraan berkaitan pendidikan yang luas termasuk artikel jurnal, buku, sintesis penyelidikan, kertas persidangan, laporan teknikal, kertas polisi dan banyak lagi. Dengan lebih daripada lapan juta carian setiap bulan, tidak hairanlah mengapa enjin carian ini merupakan sumber web yang hebat untuk pendidikan.

 

 1. Pusat Sumber Pembelajaran Maya

Pusat Sumber Pembelajaran Maya (VLRC) adalah indeks talian hosting ribuan laman web ilmiah, semuanya dipilih oleh guru dan pustakawan dari seluruh dunia. Laman ini menyediakan pelajar dan guru dengan maklumat semasa yang sah untuk sekolah dan projek akademik universiti menggunakan indeks yang dikumpulkan dari portal penyelidikan, universiti dan panduan pelajaran internet perpustakaan yang disarankan oleh guru dan pustakawan.

 

 1. iSeek

iSeek adalah enjin carian yang hebat untuk pelajar, guru dan pentadbir. Cuma tanya soalan atau masukkan topik carian atau alat, dan iSeek akan menarik dari sumber skolastik untuk mencari apa yang anda cari. Enjin carian adalah selamat, pintar dan memakan masa – dan ia menarik dari sumber yang dipercayai dari universiti, kerajaan dan tapak bukan komersil yang ditubuhkan.

 

 1. ResearchGate

ResearchGate adalah laman rangkaian sosial yang unik untuk saintis dan penyelidik. Lebih 11 juta penyelidik menyerahkan kerja mereka, yang berjumlah lebih dari 100 juta penerbitan, di tapak untuk sesiapa sahaja untuk mengakses. Anda boleh mencari dengan penerbitan, data dan pengarang, atau anda juga boleh bertanya soalan penyelidik. Walaupun bukan enjin carian yang menarik dari sumber luaran, koleksi riset ResearchGate sendiri menyediakan pilihan yang baik untuk setiap sarjana yang ingin tahu.

 

 1. BASE

Enjin Carian Akademik Bielefeld (BASE) membanggakan diri sebagai “salah satu enjin carian paling besar di dunia terutama untuk sumber web akademik.” Menggunakan 4,000 sumber, laman web ini mengandungi hasil daripada lebih dari 100 juta dokumen. Pilihan carian maju membolehkan pengguna untuk menyempitkan penyelidikan mereka-jadi sama ada anda sedang mencari buku, ulasan, kuliah, video atau tesis, BASE dapat menyediakan format khusus yang anda perlukan.

 13. Infotopia

Infotopia menerangkan dirinya sebagai “enjin carian selamat alternatif Google.” Enjin carian akademik menarik dari hasil yang telah dikendalikan oleh pustakawan, guru dan pekerja pendidikan lain. Ciri carian yang unik membolehkan pengguna memilih kategori, yang terdiri daripada seni kepada kesihatan kepada sains dan teknologi, dan kemudian melihat senarai sumber dalaman dan luaran yang berkaitan dengan topik tersebut. Jadi, jika anda tidak menemui apa yang anda cari dalam halaman Infotopia, anda mungkin akan mendapatinya di salah satu laman web yang disyorkan.

 

14. PubMed Central

Laman ini sesuai untuk mereka yang belajar apa-apa yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan atau sains. PubMed Central dikendalikan oleh Pusat Maklumat Bioteknologi Negara, satu bahagian Perpustakaan Perubatan Negara A.S.. Pangkalan data mengandungi lebih daripada 3 juta artikel jurnal teks penuh. Ia serupa dengan Kesihatan PubMed, yang khusus untuk penyelidikan dan kajian berkaitan kesihatan, dan termasuk petikan dan abstrak kepada lebih daripada 26 juta artikel.

15. Lexis Web

Meneliti topik undang-undang? Lexis Web adalah keinginan anda untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan undang-undang yang mungkin anda miliki. Hasilnya diambil dari tapak undang-undang, yang dapat ditapis oleh kriteria seperti berita, blog, pemerintah dan komersial. Pengguna juga boleh menapis hasil oleh bidangkuasa, kawasan amalan, sumber dan format fail.

Mula mencari

Menarik pencarian Internet mungkin bersifat kedua kepada anda sekarang. Tetapi sedikit pemikiran ke mana anda memulakan perburuan anda boleh menjadikan hidup anda lebih mudah. Luangkan masa untuk memancing melalui hasil carian Google asas dan gunakan beberapa alat ini untuk memastikan keputusan anda setaraf dengan standard akademik.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL