no comments

10 Tips untuk Pelajar: Bagaimana Menghindari Plagiarisme dalam Penulisan Anda

Mengumpulkan semua maklumat yang anda ingin sertakan dalam kajian anda bukanlah tugas yang mudah. Dengan itu, terdapat juga banyak peraturan yang perlu anda ikuti. Ia tidak semudah mengambil maklumat dari sesuatu sumber dan memasukkannya ke dalam kerja anda. Plagiarisme adalah kesalahan serius dan ia boleh menyebabkan kajian anda ditolak. Ia disamakan dengan mencuri, walaupun anda tidak melakukannya secara sengaja.

Mengambil hasil kerja orang lain tanpa memberi kredit akan berakhir dengan keputusan yang buruk. Anda boleh dengan mudah mencari artikel penulisan artikel dalam talian dan ia sepatutnya membantu, tetapi ada beberapa cara lain yang anda boleh mengelakkan masalah ini. Sebaik sahaja anda memahami keperluan untuk mengelakkan plagiarisme, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk melaksanakan langkah-langkah untuk membantu anda mengelakkan masalah. Berikut adalah beberapa tip terbaik untuk membantu anda mengelakkan plagiarisme.

1. Mula awal
Cara mudah untuk membantu anda mengelakkan plagiarisme adalah untuk memberi diri anda cukup masa ketika menulis kertas. Sangat mudah untuk terlepas sesuatu apabila anda terburu-buru. Mempunyai masa yang mencukupi untuk melakukan penyelidikan dan memberi perhatian kepada kerja anda adalah sangat penting. Apabila kita berada di bawah tekanan kita mempunyai peluang untuk membuat kesilapan.

2. Petikan dengan betul

Petikan yang anda ambil dari sesuatu sumber tidak mempunyai apa-apa makna jika anda tidak memetiknya dengan betul. Pastikan anda tahu apa standard bagi kertas yang anda kerjakan dan gunakan dengan tepat. Anda mungkin cuba melakukan perkara yang betul dan masih salah.

3. Membaca & membetulkan kesalahan (Proofreading)

Proofreading adalah keperluan dan ia juga akan membantu dengan plagiarisme anda. Ia tidak mengambil banyak masa untuk mengimbas kertas anda dan pastikan anda telah menyebut setiap sumber yang anda gunakan. Langkah ini mudah diterapkan dan memberikan hasil.

4. Quote

Satu lagi cara untuk memberi kredit ialah dengan menyatakan sumber. Ia benar-benar tidak mengambil banyak masa dan anda mahu melakukannya sebaik sahaja anda menulisnya. Apabila anda memetik rujukan anda, anda tidak akan dituduh plagiarisme.

5. Paraphrase

Anda perlu memberi kredit di mana ia patut diberikan. Paraphrasing berfungsi dengan baik apabila anda menuliskan ayat tanpa membuang makna. Anda perlu menuliskannya dengan kata-kata anda sendiri dan tidak boleh hanya mengambil satu perkataan dan menggantinya dengan yang lain.

6. Tambah Nilai

Jangan cuba gunakan semua maklumat yang anda dapati di sumber anda. Cuba dan tambah beberapa nilai kepada topik ini dengan memasukkan beberapa pandangan anda sendiri. Ini akan memberi markah yang lebih baik kepada anda. Ia menunjukkan bahawa anda memahami apa yang anda bercakap. Anda hanya boleh melakukan ini dengan meneliti secara mendalam sehingga anda sampai ke titik di mana semua maklumat tersebut difahami.

7. Semakan plagiarisme

Terdapat banyak applikasi semak plagiarisme yang baik dalam internet. Begitu juga bagi kes itu untuk mengelakkan plagiarisme. Ia tidak perlu banyak untuk meletakkan kerja anda melalui pemeriksa, hanya untuk berjaga-jaga.

8. Rujukan

Satu lagi cara mudah untuk mengelakkan plagiarisme adalah dengan memasukkan halaman rujukan pada akhir kertas anda. Hanya tambah ke senarai ini kerana anda melakukan penyelidikan anda dan tahu apa yang anda ingin sertakan. Jangan cuba untuk melakukannya apabila anda selesai dengan kertas anda kerana mudah terlepas sesuatu yang penting.

9. Tanya Guru anda

Luangkan sedikit masa bersama guru anda memastikan anda mengetahui garis panduan untuk kertas kerja yang sedang anda kerjakan. Kadang-kadang, kita dapat menyelamatkan diri kita begitu banyak masa dengan hanya bertanya. Tanya jika halaman rujukan atau petikan dalam teks diperlukan. Ini membolehkan anda masuk ke dalam tugas yang disediakan.

10. Internet adalah Sumber

Hanya kerana anda mendapati sesuatu di internet dan bukan dalam buku tidak bermakna anda boleh menggunakan maklumat itu tanpa menyebutnya. Berhati-hati dengan yang ini kerana ia masih merupakan karya asal seseorang. Anda ingin merujuk atau mengutip sumber dalam talian yang anda gunakan untuk mengelakkan plagiarisme. Hanya kerana anda mendapati sesuatu di blog seseorang tidak bermakna ia ada untuk anda gunakan.

 

Sumber – https://writingcooperative.com/10-tips-for-students-how-to-avoid-plagiarism-in-your-writing-11892264deb4

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL