no comments

10 Tips Untuk Membuat Reka Bentuk Soal Selidik

1. Tentukan responden sasaran, pertimbangkan umur penonton, tahap pendidikan, tabiat penyoal selidik dan lain-lain.
2. Pertimbangkan dan kenal pasti jika penyoal selidik anda tidak diiktiraf (contohnya tiada nama yang diminta atau mengenal pasti kod yang digunakan) atau sulit (di mana nama tersebut boleh digunakan tetapi data individu tidak dikongsi dengan sesiapa sahaja).
3.Plan soalan penyelidikan anda supaya matlamat penyelidikan anda diterjemahkan sepenuhnya ke dalam beberapa soalan, yang akan, sejauh mungkin, memperoleh data yang diperlukan.
4. Struktur penyoal selidik anda untuk mengikuti beberapa bentuk aliran semulajadi, mencerminkan aliran pemikiran, perbualan logik, atau kejadian kronologi tersirat, bergantung kepada subjek dan ingat untuk memasukkan soalan-soalan penting anda pada awal soal selidik.
5. Mengambil cara untuk menarik dan melindungi kepentingan responden, anda akan mendapat data yang lebih baik.
6. Para penyelidik harus memberi perhatian khusus untuk memastikan bahawa responden tidak diketuai oleh jawapan tertentu, dengan soalan yang jelas, mudah difahami dan mudah dibaca.
7. Ingat untuk memasukkan ‘tidak diketahui’ dan ‘lain – sila nyatakan’ pilihan, jika berkenaan.
8. Ruang harus disediakan untuk membolehkan rakaman komen responden mengenai topik yang tidak diliputi oleh soal selidik
9. Buat soal selidik anda.
10. Gunakan pelbagai format pengumpulan data, seperti garis, kertas berasaskan (misalnya dihantar dengan sampul surat yang dicetak dan ditangani), wawancara individu atau kumpulan atau mengapa tidak mengambil telefon.
Sumber: ergonomik

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL