no comments

10 tips untuk memberi tumpuan yang lebih baik

Salah satu resolusi Tahun Baru saya adalah bahawa saya akan bekerja keras ke arah tumpuan dan tumpuan yang lebih baik. Rentang perhatian saya sangat pendek, dan saya tidak pernah dapat meregangkannya lebih lama. Saya tidak pasti jika ini adalah kerana otak saya berfungsi seperti itu, atau jika ia adalah kerana saya boleh mendapatkan kerja sekolah saya dalam masa yang singkat, dan tidak pernah digunakan untuk menumpukan lebih daripada 20 minit.
.
Saya mula mencari apa yang berfungsi untuk saya, dan fikir ia adalah masa untuk menjejaki proses saya, dan apa yang saya pelajari dari sini setakat ini. Berikut adalah senarai 10 pandangan yang saya peroleh ketika berusaha untuk mengupayakan keupayaan saya untuk fokus.
.
1. Tetapkan matlamat pintar (SMART)
Sekiranya saya mahu menumpukan perhatian, saya perlu tahu dengan tepat apa yang saya tumpukan, dan berapa banyak masa saya merancang untuk membelanjakannya. Jika tidak, saya merasa terlalu mudah untuk melepaskan diri. Sekiranya saya memberitahu diri saya bahawa saya kini mengambil bulanan untuk mendapatkan kemajuan yang serius dalam kajian literatur saya, saya sangat terdorong untuk membiarkan minda saya terapung. Ia membantu untuk memberitahu diri saya bahawa saya akan membaca karya ini dalam masa ini.
Matlamat pintar adalah cara terbaik untuk kekal realistik mengenai kemajuan dan perancangan anda. Antara penjelasan lain, SMART bermaksud:

-Specific
-Measurable
-Achievable
-Realistic
-Time-bound

.

2. Mengatasi penangguhan
Buat hari ini hari anda tidak menunda-nunda. Hanya mengucapkan selamat tinggal kepadanya sekali, dan merasa hebat tentang semua kemajuan yang boleh anda lakukan. Bayangkan anda sedang berusaha ke arah tarikh akhir.
Jika anda benar-benar merasakan bahawa anda tidak dapat mengalahkan penangguhan, maka mulailah menyimpan sedikit log. Tuliskan apabila anda melangkah jalan, mula penangguhan, bagaimana perasaan anda. Anda mungkin mula melihat corak yang lebih dalam (Adakah anda berlengah-lengah apabila anda lapar? Adakah ia berlaku selepas makan tengah hari kerana anda terlalu disumbat? Apabila anda tidak mempunyai cukup tidur?). Hanya ambil keputusan untuk mengubahnya. Dan kemudian patahkan diri anda ke belakang untuk setiap kali anda merasakan ingin pergi bersiar-siar tetapi tinggal di landasan yang betul.
.
3. Kenali irama otak anda
Saya telah mengakui diri saya bahawa saya perlu bekerja dalam ketulan sebanyak 20 minit kepekatan pada satu masa. Walaupun saya berusaha untuk meregangkan jangka masa yang sangat singkat ini, saya kini menerima ini sebagai gelombang otak saya yang saya perlukan untuk melayari.
Hanya mendapat tahu di mana masa yang saya boleh menumpukan perhatian telah membantu saya untuk menetapkan masa itu sebagai jangka masa yang tetap untuk tertumpu. Selepas 20 minit, saya membenarkan diri saya melihat-lihat dan membiarkan fikiran saya melepaskan semua pemikiran yang sibuk, tetapi saya cuba menyekat mereka sekali lagi dan memberi tumpuan selama 20 minit lagi.
.
4. Tahu “irama badan” anda
Saya telah memahami bahawa saya bekerja dengan baik apabila saya terus berjaga-jaga di pejabat saya, bermula pukul 8 pagi setiap hari dan tidur pada pukul 11 ​​malam. Saya berada di tempat paling tajam saya pada waktu pagi, lalu saya terjatuh ke arah waktu makan tengah hari, dan kemudian saya mendapat puncak kedua sekitar pukul 3 petang, sehingga saya pulang ke rumah-biasanya – 6 petang. Saya biasanya mempunyai puncak lain pada waktu petang, selepas datang dari gym, yang saya gunakan untuk pembacaan tambahan atau pecahan kreativiti bukan fd. Kerana saya telah menemui ini (dan saya tidak fikir kafein boleh berbuat banyak tentang ini), saya telah cuba untuk meletakkan aktiviti tumpuan berat saya pada saat-saat puncak saya, dan menunggu panggilan telefon, e-mel dan sebagainya untuk detik-detik hari ketika tubuh saya tidak sepenuhnya.
.
5. Meja bersih
Jika anda mempunyai meja yang berantakan, semua yang perlu anda lakukan ialah membersihkannya sekali. Pada akhir setiap hari, saya menyusun apa yang tersisa di meja saya, dan pada waktu pagi saya dapat memulakan meja yang baru (atau dengan tugas saya yang paling penting untuk membaca hari) meja.
Sebagai seorang pelajar, saya pernah bekerja di meja paling bijak yang anda boleh bayangkan, dan saya juga mempunyai timbunan dengan kertas dan buku rawak di sekeliling meja saya di atas lantai. Pada beberapa ketika, saya tidak dapat sampai ke tempat tidur saya tanpa perlu melompat ke atas stok nota dan kerja rumah. Ia membawa saya tenaga yang banyak untuk mengesan apa yang berjalan di mana, jadi suatu hari saya memutuskan untuk mengubahnya.
Sekarang ini benar-benar membantu saya untuk mempunyai hanya apa yang saya sedang bekerja di meja saya, dan tidak semua kemungkinan berkilat saya boleh mula bermain dengan.
.
6. Menghapuskan gangguan
Apa yang menembusi tumpuan anda? Bagi saya ia adalah pelbagai elemen: bunyi dan impuls deria yang lain, mengembara fikiran saya dan ketika saya bekerja di komputer saya-godaan untuk pergi dan melayari internet.
Sebaik sahaja anda tahu apa yang mengganggu anda, anda boleh cuba menghilangkannya. Bagi saya, ini bermakna saya telah menggunakan alat blocksite untuk seketika untuk menyekat laman web berita dan facebook daripada penyemak imbas saya. Saya kini telah melumpuhkannya, kerana saya terbiasa tidak melayari sekitar itu lagi (walaupun, saya akui, saya telah kehilangan minggu ini lagi). Menghapuskan gangguan juga bermakna saya perlu menutup pintu pejabat saya dengan kerap, jika tidak saya hanya mula mengikuti semua perbualan di lorong.
.
7. Bertenang
Saya masih bereksperimen sepenuhnya dengan semua ini, seperti yang anda boleh baca di sini, di sini, di sini; di sini; di sini, di sini, di sini dan di sini (kelihatan seperti saya telah menulis beberapa baris tentang usaha saya dan niat baik sudah, lebih daripada saya sedar).
Saya yakin walaupun saya boleh melatih fikiran saya dengan ini, dan ia akan memberi tumpuan yang lebih baik.
.
8. Tidur cukup
Anda tidak boleh menumpukan perhatian apabila anda tidur-kurang. Walaupun seluruh masyarakat kita berada dalam mod zombie malar, penting untuk mengetahui berapa banyak tidur yang anda perlukan dan pastikan anda mendapatkannya.
.
9. Luangkan masa untuk bersantai
Saya telah mendapati bahawa saya benar-benar perlu berehat setiap hari untuk mengikuti perkembangan PhD saya. Saya banyak mendapat faedah daripada pergi ke gym dan mengeringkan semuanya, dan dari amalan koir saya. Kadang-kadang saya rasa bersalah untuk mengambil masa untuk diri sendiri, sementara saya boleh membaca kertas lain, tetapi saya mula memahami bahawa untuk kualiti jam yang saya habiskan di pejabat saya, penting untuk berehat dan memanfaatkan sepenuhnya Jam.
.
10. Jangan kecewa
Apabila anda mula melepaskan diri, atau tidak boleh menumpukan perhatian, jangan salahkan diri anda (dengan syarat anda melakukan usaha untuk fokus). Saya mempunyai seminggu dengan banyak ketegangan kerana keadaan dengan rakan-rakan saya, dan saya mendapat semua kecewa kerana saya tidak membuat kemajuan pada kajian literatur saya. Ia hanya menjadikannya lebih teruk. Saya telah memutuskan untuk membiarkan tekanan itu longgar, dan itu membantu saya berehat, menarik nafas panjang, dan bersedia untuk menumpukan perhatian lagi.

.

Sumber : PhD Talk

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL