no comments

10 Tips Pengumpulan Data Kualitatif

Pengumpulan data adalah sebahagian teras dari mana-mana projek penyelidikan yang berjaya. Malah, pengumpulan data anda boleh membuat atau meramalkan keseluruhan penyelidikan anda. Inilah sebabnya mengapa anda perlu memberi perhatian kepada proses dan kaedah pengumpulan data anda. Walaupun pengimportan pengimportan data, ia tetap merupakan salah satu bahagian penyelidikan yang paling menumpukan dan sering mengelirukan. Ini terutamanya apabila anda mengumpul data yang tidak berstruktur untuk penyelidikan kualitatif.

 

  1. Tentukan kaedah pengumpulan data anda

Salah satu kunci kepada pengumpulan data kualitatif yang berkesan adalah definisi yang jelas mengenai kaedah pengumpulan data anda. Kami telah menggariskan tiga kaedah paling biasa di atas. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa kaedah pengumpulan data yang anda pilih akan mempunyai kesan besar terhadap penyelidikan anda secara menyeluruh. Untuk memastikan anda menggunakan kaedah pengumpulan data yang tepat untuk kajian anda, anda boleh berunding dengan pakar penyelidik dalam bidang anda atau merujuk kepada penyelidikan sedia ada di niche anda untuk mencari kaedah pengumpulan data yang telah bekerja.

 

  1. Semak alatan pengumpulan data anda

Anda alat pengumpulan data sangat penting untuk memastikan ketepatan data yang akan anda kumpulkan. Oleh itu, sangat penting untuk anda memilih alat yang paling sesuai. Alat yang anda gunakan atau penyelidikan anda bergantung pada objektif penyelidikan anda. Antara alat yang paling biasa digunakan termasuk ujian, soal selidik, pendapat atau skala sikap, wawancara, kumpulan fokus, pemerhatian. Aspek lain untuk hujung ini adalah meninjau alat (peralatan) untuk pengumpulan data anda. Sebagai contoh, jika anda menggunakan kaedah temu duga dalam penyelidikan anda, anda ingin memastikan bahawa perakam suara anda dapat menangkap suara dengan jelas dan mempunyai memori yang cukup untuk mengambil audio wawancara.

 

  1. Gunakan perisian mengurus data

Perisian yang menguruskan data dapat mengurangkan tekanan pengumpulan data. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, data kualitatif sebahagian besar tidak berstruktur dan ini menjadikannya salah satu bentuk data yang paling sukar untuk digunakan. Data kualitatif juga sangat besar. Bayangkan jumlah data yang anda akan dapat dari satu temu bual tiga jam! Atas sebab-sebab ini, sangat penting bahawa anda menggunakan perisian susunan data semasa pengumpulan data anda. Perisian susunan data akan membantu anda mengkategorikan data yang memudahkan anda untuk memahami semasa analisis data anda. EvaSys perisian kami terkenal dengan kemampuan organisasi datanya. Perisian EvaSys mengotomatikkan setiap proses penyelidikan anda sehingga memudahkan Anda menguruskan sejumlah besar data.

 

  1. Sentiasa simpan nota

 

Ambil perhatian adalah bahagian penting dalam proses pengumpulan data anda. Kami memahami bahawa dunia telah digital dan semua tetapi itu tidak mengambil peranan nota dalam penyelidikan. Ambil perhatian adalah bahagian penting dalam proses pengumpulan data anda kerana ia membantu anda menyusun idea dan meringkaskan maklumat dengan cepat. Walaupun anda boleh menyimpan nota pada PC anda menggunakan perisian Notepad atau perisian nota lain, penting juga bahawa anda mempunyai komputer riba tradisional dan pena untuk mengambil nota semasa mengumpul data dari medan. Nota anda akan menjadi peringatan besar apabila anda bersedia menganalisis data anda.

 

  1. Jauhkan Objektif Penyelidikan anda dalam Minda

Ia sangat biasa untuk mencari para penyelidik yang merapatkan sempadan kajian mereka. Ini menjadi tugas yang sangat apabila penemuan anda jauh dari matlamat anda. Objektif penyelidikan membentuk kompas untuk kajian anda. Objektif anda adalah penting kerana mereka menyampaikan alasan untuk anda belajar. Mengekalkan objektif penyelidikan anda semasa pengumpulan data tidak hanya membantu anda berada dalam batas-batas penyelidikan anda, dan juga memastikan anda mencapai objektif kajian anda. Adalah dinasihatkan supaya merujuk kepada objektif penyelidikan anda melalui proses pengumpulan data anda. Ini akan membolehkan anda mengurangkan gangguan.

 

  1. Jadualkan

Pengumpulan data kualitatif boleh menjadi sangat memberangsangkan. Inilah sebabnya mengapa anda perlu membuat jadual untuk aktiviti pengumpulan data anda. Sekiranya anda sedang mencari data sekunder, tetapkan masa untuk menjelajahi web atau perpustakaan sekolah. Sekiranya anda ingin mendapatkan data melalui temuduga, anda perlu berhubung dengan orang yang ditemuduga untuk membuat jadual yang sesuai dengan anda. Penjadualan aktiviti anda menjadikan proses pengumpulan data lebih mudah jika anda mengalir dengan cara bebas yang hampir stres. Ini benar terutamanya apabila anda merancang pengumpulan data anda jauh sebelum tarikh akhir penyelidikan anda. Walau bagaimanapun, anda harus ingat bahawa aktiviti pengumpulan data mungkin tidak berlaku tepat pada saat Anda menginginkannya. Seorang pewawancara tiba-tiba menjadualkan sesi wawancara. Dalam kes ini, anda perlu kembali ke jadual masa anda untuk mencari satu lagi masa pemasangan untuk aktiviti penyelidikan itu.

 

  1. Daya Dua Orang Pemikir

Dua orang lebih baik daripada berseorangan. Tidak semestinya betapa ‘genius’ anda, penyelidikan selalu memanggil pendapat lebih daripada satu orang; itulah yang menjadikannya boleh dipercayai! Selain itu, mendapatkan pakar atau rakan lain yang terlibat dalam pengumpulan data anda boleh membuat proses itu jauh lebih mudah daripada melakukannya sendiri. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati tentang siapa yang anda melibatkan dalam pengumpulan data anda. Pengumpulan data adalah aktiviti yang sangat rumit dan menggunakan data yang salah dapat merosakkan keseluruhan penyelidikan dan kerja keras anda. Jadi anda hanya mahu mendapatkan tangan terbaik untuk membantu anda. Kami nasihat bahawa anda pergi untuk rakan sejawat yang jujur, rakan atau pakar yang akan mematuhi meta koleksi data yang digariskan

 

  1. Jangan menjadi Tikus Makmal

Pengumpulan data sering mengikuti proses yang sistematik dan proses ini telah digunakan oleh banyak orang lain sebelum anda. Inilah sebabnya mengapa anda tidak perlu mencipta semula roda dalam penyelidikan anda. Sebenarnya sebarang bentuk kreativiti boleh membatalkan penyelidikan anda secara langsung. Ini amat sesuai untuk penyelidikan akademik. Titik di sini adalah, bukannya cuba untuk membuat kaedah pengumpulan data anda sendiri, mengapa tidak melihat bidang anda untuk melihat bagaimana penyelidik lain dalam bidang anda mengumpul data, dan kebaikan dan keburukan kaedah mereka. Ini akan membantu anda dengan mudah membuat keputusan yang berpengetahuan tentang kaedah dan proses yang akan berfungsi dengan baik untuk penyelidikan anda sendiri.

 

  1. Menggunakan Pelbagai Sumber … dengan bijak

 

Menggunakan pelbagai sumber dalam penyelidikan boleh menjadi baik dan berbahaya. Salah satu manfaat menggunakan pelbagai sumber ialah membantu anda mencari pola kerja dalam bidang penyelidikan anda. Sebaliknya, ia boleh menjadi berbahaya jika anda berakhir dengan pendapat yang sangat tersendiri. Oleh itu, walaupun data yang mantap berasal dari lebih daripada satu sumber, anda dinasihatkan supaya anda mengambil masa untuk menentukan sumber yang anda dapati boleh dipercayai dan boleh dipercayai. Sebagai contoh, banyak institusi akademik tidak menganggap Wikipedia sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai. Mengambil kira senarai sumber data anda memudahkan anda untuk memberi tumpuan kepada sumber yang memberi kredibiliti kepada penyelidikan anda.

 

  1. Menerima Perubahan

Apabila ia datang kepada apa-apa penyelidikan, anda harus tahu bahawa perubahan adalah benda yang biasa! Mengharapkan banyak perubahan dalam proses, kaedah, alat dan sebenarnya semuanya! Mengambil perubahan dalam kaedah pengumpulan data anda akan membantu anda dengan mudah menyesuaikan diri dengan sebarang anomali dalam proses anda. Selain itu, jika penyelidikan anda adalah akademik, n anda harus mengharapkan banyak perubahan dari penyelidik penyelidikan anda. Ini tidak boleh membuat anda marah atau membuat anda kecewa kerana sering kali, perubahan yang dibuat membuat penyelidikan anda mantap dan boleh dipercayai. Mengetahui bahawa perubahan adalah sebahagian daripada semua aktiviti penyelidikan termasuk pengumpulan data akan membantu anda menjaga kepala yang keren sepanjang penyelidikan anda.

 

Mengumpul data kualitatif bukanlah perkara yang paling mudah di dunia untuk dilakukan tetapi menggunakan petua ini, anda boleh mengumpul data yang anda perlukan untuk penyelidikan kualitatif anda. Jangan lupa bahawa perisian seperti EvaSys telah membuat kajian jauh lebih mudah dengan membantu anda menguruskan semua penyelidikan anda melalui proses automatik yang membolehkan anda dengan mudah mengumpulkan dan menganalisis data dari populasi yang luas.

 

Sumber – Achievability

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL