no comments

10 petua untuk membina Kaji Selidik Berkesan

Anda tidak perlu pakar untuk membina dan mengedarkan kaji selidik dalam talian yang berkesan, tetapi dengan memeriksa kaji selidik anda terhadap tanda aras yang telah diuji dan diuji, anda boleh membantu memastikan anda mengumpul data terbaik yang mungkin.
.
Beribu-ribu buku dan artikel telah ditulis mengenai metodologi tinjauan, tetapi sekiranya anda tidak mempunyai jam untuk menumpukan untuk menjadi guru, berikut adalah sepuluh amalan terbaik untuk dipertimbangkan semasa membina dan mengagihkan kaji selidik anda.
.
1. Pastikan bahawa Setiap Soalan Diperlukan

Anda membina kaji selidik anda untuk mendapatkan pandangan penting, jadi setiap soalan dalam kaji selidik itu perlu memainkan peranan yang langsung. Adalah lebih baik merancang tinjauan anda dengan terlebih dahulu mengenal pasti data yang anda perlukan untuk mengumpul dan kemudian menulis soalan anda. Soalan kaji selidik adalah bahagian penting dalam kaji selidik anda yang kami tuliskan di sini di sini.

2. Pastikan ia ringkas dan mudah

Responden kurang cenderung untuk melengkapkan tinjauan panjang, atau tinjauan yang melantunkan secara tidak sengaja dari topik ke topik. Oleh itu, pastikan kaji selidik anda mengikuti urutan logik dan mengambil masa yang munasabah untuk diselesaikan.

3. Tanya soalan langsung

Soalan-soalan yang tidak jelas dan kurang jelas membingungkan responden dan membuat data anda kurang berguna. Berjanji untuk jelas dan tepat bahasa yang akan membuat soalan anda mudah dijawab.

4. Tanya Satu Soalan pada satu Masa

Lihatlah dengan lebih dekat pada soalan-soalan dalam kaji selidik anda yang mengandungi perkataan “dan” -mungkin bendera merah bahawa soalan anda mempunyai dua bahagian. Berikut adalah contoh: “Antara penyedia perkhidmatan telefon sel mana yang mana mempunyai sokongan dan kebolehpercayaan pelanggan terbaik?” Dalam kes ini, responden mungkin merasakan bahawa satu perkhidmatan lebih dipercayai, tetapi yang lain mempunyai sokongan pelanggan yang lebih baik.

5. Mengelakkan Soalan-soalan Terkemuka dan Bertiup

Beberapa perkataan dan frasa deskriptif mungkin menyelitkan beberapa kelalaian kepada soalan anda, atau arahkan responden ke arah jawapan tertentu. Khususnya, perhatikan adjektif dan kata keterangan dalam soalan anda. Jika mereka tidak diperlukan, bawa mereka keluar.

Di samping itu, skala tindak balas tidak seimbang boleh menyebabkan responden dengan cara yang sama dengan soalan yang kurang baik. Pastikan skala tindak balas anda mempunyai titik tengah definitif (bertujuan untuk nombor ganjil kemungkinan tindak balas) dan bahawa mereka meliputi pelbagai kemungkinan reaksi yang mungkin kepada soalan tersebut.

6. Bercakap Bahasa Responden Anda

Gunakan bahasa dan terminologi yang responden anda akan faham. Buat perkataan dan ayat semudah mungkin dan elakkan jargon teknikal. Walau bagaimanapun, jangan terlalu banyak masalah sehingga titik itu akan mengubah cara soalan akan ditafsirkan.

7. Gunakan Scale Response Setiap kali Kemungkinan

Skala tindak balas yang memberikan arah dan keamatan sikap memberikan data yang kaya. Sebaliknya, pilihan tindak balas kategori atau binari, seperti pilihan jawapan yang benar / palsu atau ya / tidak, umumnya menghasilkan kurang maklumat yang bermaklumat.

Elakkan menggunakan skala yang meminta responden bersetuju atau tidak bersetuju dengan kenyataan. Sesetengah orang adalah berat sebelah ke arah bersetuju dengan kenyataan, dan ini boleh mengakibatkan data tidak sah dan tidak boleh dipercayai.

8. Elakkan Menggunakan Grid atau Matriks untuk Maklum Balas

Seringkali responden tidak mengisi grid dengan betul atau tepat mengikut perasaan sebenar mereka. Juga, grid tidak mesra mudah alih. Adalah lebih baik untuk memisahkan soalan dengan tindak balas grid kepada beberapa soalan dalam kaji selidik anda dengan skala respon yang tetap.

9. Menulis semula Ya / Tiada Soalan jika Kemungkinan

Ramai soalan ya / tidak boleh diulang semula dengan memasukkan frasa seperti “Berapa banyak,” “Berapa kerap,” atau “Berapa mungkin.” Buat perubahan ini apabila mungkin dan masukkan skala tindak balas untuk data yang lebih kaya.

10. Ambil Ukur Anda untuk Pemandu Ujian

Tanya sekurang-kurangnya lima orang untuk menguji kaji selidik anda untuk membantu anda menangkap dan membetulkan masalah sebelum anda mengedarkannya.

Sumber : Qualtrics

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL