no comments

10 Petua Untuk Membantu Anda Lulus Viva PhD Anda

 

1. Ini adalah ujian untuk membuktikan bahawa anda telah menulis tesis anda sendiri. Oleh itu, jika anda menulis sendiri, dan penyelia anda merasakan bahawa kedua-dua tesis dan anda bersedia untuk peperiksaan, maka anda tidak perlu risau.

2. Ini adalah peperiksaan ‘Buku Terbuka’. Viva bukan ujian ingatan; anda boleh membawa barangan ke dalam peperiksaan, dan anda boleh membawa apa sahaja yang anda mahu ke dalam peperiksaan! Sudah tentu, membawa salinan tesis anda! Anda boleh melampirkan nota kuning ‘Post-it’ (sebagai contoh, soalan dan jawapan yang dijangkakan), walaupun saya secara peribadi membenci idea itu, dan saya hanya menggunakan Jadual Kandungan; Walau bagaimanapun, ia berfungsi dengan baik untuk sesetengah orang … melakukan apa yang membuatkan anda selesa.

3. Pemeriksa anda ingin meluluskan anda. Jangan mengharapkan perjalanan yang mudah, tetapi jangan mengharapkan semacam pertempuran tangan di tangan abad ini. Anda akan sangat gugup untuk beberapa soalan pertama. Ini adalah perkara biasa, pemeriksa anda tahu bahawa, dan mereka harus bertanya kepada anda beberapa soalan untuk berehat dan menyelesaikannya dalam peperiksaan anda.

4. Ikuti peraturan biasa perbualan. Jangan mengganggu pemeriksa anda; biarkan mereka menyelesaikan soalan sebelum mereka mula menjawab. Walau bagaimanapun, jangan bimbang tentang tidak bersetuju dengan mereka dengan cara yang hormat. Dia mesti menjadi perbualan terbuka, jujur ​​dan sopan. Terus merujuk pemeriksa anda ke kerja bertulis anda. Jangan cuba menghafal semuanya, seperti yang disebutkan di atas, mereka juga ingin memastikan bahawa anda telah menulis tesis anda sendiri. Jadi pastikan anda tahu di mana semua bahagian utama tesis anda.

5. Ini biasanya berlangsung selama dua jam. Walau bagaimanapun, ia boleh berkisar antara 90 minit hingga empat jam – jadi, seperti setiap peperiksaan lain yang pernah anda duduk di universiti, tanya diri anda dan jangan tergesa-gesa menjadi jawapan kurang difahami atau dipertimbangkan. Apabila ditanya soalan, tuliskannya. Ini akan memberikan anda satu minit atau lebih, dan juga jangan bimbang tentang hujan. Anda mungkin mempunyai senarai soalan viva yang diharapkan dan jawapan anda; anda boleh membawa masuk dan rujuk kepada mereka jika anda suka.

6. Beri satu atau dua cerita. Berikan pemeriksa beberapa perasaan apa yang anda lakukan selama tiga tahun. Ia bukan proses klinikal yang sejuk; ia penuh dengan hubungan interpersonal (bencana), dan anda keluar dari pihak yang lain dan mempunyai tesis sebanyak 80,000 (atau lebih besar) untuk menunjukkannya. Walau bagaimanapun, berpegang pada soalan yang telah anda tanyakan – mudah memberi jawapan yang boleh membawa kepada soalan lain yang sukar. Oleh itu, amalan yang ketat dan hadkan jawapan anda kepada soalan HANYA yang anda telah tanya. Ia boleh menjadi sangat mudah untuk tersandung di luar kejutan yang tidak menyenangkan jika anda mula mengembara.

7. Cuba selesaikan dan nikmati. Ingat, itu tesis dan pemeriksa anda mahu meluluskan anda. Sekiranya anda merasa terintimidasi dengan pengalaman pemeriksa anda, maka ingatlah bahawa tiada siapa yang mengetahui lebih lanjut mengenai tesis anda daripada anda. Pada masa yang sama, jika anda terperangkap dalam persoalan, maka jujur ​​dan rendah dan menyatakan. Pemeriksa anda akan memilih untuk menyerlahkan apa-apa perkara yang anda tidak pertimbangkan, dan lebih baik untuk mengakui ini daripada untuk cuba mengekalkan benang basah.

8. Ketahui apa yang harus dilalui. Sukar untuk gagal. Biasanya terdapat enam atau tujuh hasil.

9. Pemeriksa ada di sana untuk mendengar anda. Mungkin yang terakhir dan sering kali satu-dua ahli akademik kanan, dihormati di lapangan, akan menumpukan semata-mata pada kerja anda. Ini adalah peperiksaan PhD, yang dijalankan oleh dua orang dengan tujuan hanya mendengar anda bercakap.

10. Ini adalah aktiviti yang selamat. Sebagai persiapan untuk penekanan viva akademik ini, saya telah melakukan penyelidikan menyeluruh – dengan baik, saya melakukan carian Google dan melihat dua halaman pertama hits (adakah sesiapa yang benar-benar melakukan apa-apa hari ini) – dan tidak menemui bukti yang saraf semasa mereka viva. .. jadi AWAY!

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL