no comments

10 petua terbaik untuk menulis kajian literatur disertasi anda

Apa itu Kajian Literatur

Tinjauan kesusasteraan sering muncul di dekat permulaan disertasi Anda, dan merupakan bagian utama dari struktur disertasi keseluruhan Anda. Ini adalah ringkasan tulisan-tulisan semasa dalam bidang yang anda penyelidikan dan ke mana disertasi anda akhirnya akan sesuai. Tidak mungkin anda akan mempunyai masa untuk membaca setiap perkataan yang terdapat pada topik anda, namun dalam kajian literatur anda harus bertujuan untuk membuktikan membaca secara luas.

Berapa panjang kajian literatur?

Sebagai panduan umum, kajian literatur disertasi mestilah kira-kira 25% daripada disertasi lengkap, walaupun ini juga bergantung kepada struktur disertasi yang lebih luas dan ruang lingkup kesusasteraan yang tersedia untuk anda. Walau apa pun, apabila mempertimbangkan kriteria kemasukan dan pengecualian anda, adalah penting untuk menanyakan berikut setiap artikel: apakah ini relevan, sesuai dan berguna? Dalam praktiknya, proses ini akan memastikan bahawa semakannya tetap disesuaikan dengan topik yang dibincangkan. Tambahan pula, jika anda mendapati bahawa literatur yang ada terlalu jarang, atau sebaliknya, tidak dapat diatasi; adalah penting untuk menimbang semula soalan penyelidikan anda untuk membangunkan tumpuan yang lebih terkawal pada topik di tangan.

Tips tentang bagaimana untuk memastikan anda menulis kajian literatur disertasi yang hebat.

  1. Soalan: Jangan mula menganalisis kesusasteraan sebelum menjelaskan di dalam fikiran anda sendiri soalan penyelidikan yang akan membimbing disertasi anda. Dengan merumuskan masalah terlebih dahulu, anda akan mengelakkan membuang-buang waktu dalam bacaan tanpa tujuan. Ketahui masalah yang membimbangkan anda dan pertimbangkan bahan melalui lensa ini sahaja.
  2. Carian yang luas: Untuk menulis semakan sastera yang memuaskan, anda mesti menunjukkan keupayaan anda untuk mencari bahan yang relevan dari pelbagai sumber. Pangkalan data dalam talian merangkak untuk disertasi dan artikel berguna dengan menggunakan abstrak mereka untuk mempertimbangkan kaitan, menggunakan semua perpustakaan universiti, kolej dan jabatan yang ada, rujuk web untuk sumber tambahan, dan ikuti nota kaki. Jangan lupa juga, mengenai perkhidmatan penulisan disertasi dari Oxbridge Essays, yang menawarkan disertasi sampel sepenuhnya disesuaikan untuk memodelkan kerja anda sendiri.
  3. Kepentingan ke atas kandungan:  Kesilapan biasa dalam menulis semakan kesusasteraan adalah untuk mendapatkan terjatuh dalam penerangan rata kandungan kandungan banyak buku, artikel jurnal dan laporan yang telah anda baca. Terangkan hanya kandungan yang berkaitan langsung, dan menghabiskan banyak masa menganalisis kepentingan komparatif pelbagai sumber untuk tujuan anda sendiri.
  4. Tema utama: Ia perlu untuk mengenal pasti, melukis, menerangkan, mentafsir dan menilai tema utama yang muncul dari kesusasteraan yang telah anda pelajari. Analisis tematik bukan sahaja menunjukkan pertunangan yang tulen dengan kesusasteraan, tetapi memberi anda perancah yang membina badan teks anda.
  5. Sikap kritikal: Tiada apa-apa yang mesti dibuat ke dalam kajian literatur anda yang tidak diteliti, dipersoalkan dan dibedah. Pendekatan kritis terhadap semua bahan yang dikaji adalah cara untuk memastikan penghapusan deskripsi semata dan penekanan yang betul terhadap analisis asal. Andaian cabaran, menghasilkan hujah-hujah dan memberi sebab-sebab reaksi anda.
  6. Penemuan:  Di luar pengenalpastian tema dan isu-isu utama, adalah perlu untuk mencapai penemuan tertentu berdasarkan analisis anda tentang kesusasteraan yang relevan. Cobalah untuk membuat kesimpulan kerja tentang keseimbangan pendapat semasa mengenai kontroversi tertentu, mencadangkan apa yang anda percayai sebagai tren muncul atau masa depan di lapangan, kenal pasti kekurangan dalam pengetahuan semasa dan kaitkan kedudukan anda dengan orang lain.
  7. Sumber yang sah: Keperluan untuk merujuk kepada pelbagai bahan telah dinyatakan, tetapi juga mempertimbangkan kesahihan sumber yang anda semak. Dalam sesetengah subjek teks klasik mengekalkan kuasa mereka untuk beribu-ribu tahun; penyelidikan saintifik yang canggih perlu menjadi lebih perhatian terhadap bahaya perundingan data usang.
  8. Pengkategorian: Tema utama menyediakan prinsip penstrukturan semulajadi dalam kajian literatur, seperti kategori berdasarkan kaitan dengan soalan penyelidikan, kedudukan akademik, paradigma teori, kronologi, dan sebagainya. Mengkategorikan bahan yang dikaji semula ke dalam ‘untuk’ dan ‘menentang’ kelas untuk kontroversi tertentu adalah satu cara yang berguna untuk membentangkan penemuan.
  9. Teori: Sebahagian daripada analisis anda mengenai bahan yang dikaji semula akan hampir pasti melibatkan pertimbangan teori yang mendasari setiap sumber, anggapan kerja yang sedia ada, matlamat paradigmatik, dan sebagainya. Secara jelas menyatakan rasional di sebalik aspek teoritis dengan penemuan anda sendiri dan kedudukan yang telah anda capai pada akhir tinjauan literatur.
  10. Sumber asal: Pertimbangan piawai dalam sebarang semakan, tetapi ada yang patut diingatkan. Betapa berwibawa penulis? Adakah penulis banyak dipetik? Adakah sambutan kemudian dalam kesusasteraan memberikan kritikan yang menimbulkan keraguan terhadap kerja yang dipersoalkan, atau sokongan yang banyak?

Sumber: Oxbridge Essays

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL