no comments

10 Perkara Penting Untuk Dipertimbangkan Ketika Merancang Soal Selidik

Merekabentuk soal selidik melibatkan lebih daripada sekadar memilih soalan yang hendak ditanyakan.

Terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi kejayaan atau kegagalan projek anda, jadi pastikan anda mempertimbangkan 10 faktor utama ini semasa anda membuat soal selidik anda.

Memelihara ini dalam minda akan membantu memastikan bahawa anda mengumpulkan data berkualiti tinggi yang boleh anda bertindak dengan yakin.

 

  1. Mod Pengumpulan Data anda

Apabila anda mengumpul data melalui soal selidik telefon atau wawancara dalam diri, perkataan dan tindakan pewawancara akan memberi impak besar kepada keputusan akhir anda. Survei dalam talian, sebaliknya, sangat bergantung pada kata-kata dan reka bentuk soalan.

 

Anda tidak akan mendapat manfaat daripada infleksi atau bahasa tubuh untuk membantu menyampaikan makna soalan anda. Frasa, pilihan warna dan susun atur akan memainkan peranan utama dalam bagaimana responden mentafsirkan soalan anda. Tafsiran mereka akan mempengaruhi data akhir anda.

 

  1. Impak Keletihan Menjawab Soal Selidik

Terdapat jenis soalan, seperti butang radio butang yang besar, yang meletakkan beban berat pada responden anda dan meningkatkan keletihan mental semasa soal selidik.

 

Kadang-kadang soalan-soalan ini perlu, tetapi elakkan mereka jika anda boleh.

 

Begitu juga, anda tidak mahu menulis soalan yang rumit bahawa ingatan atau pemahaman kerja responden cukai. Soalan-soalan yang kurang direka bentuk ini cenderung untuk menaikkan kadar bukan tindak balas yang lebih tinggi dan boleh mempengaruhi keupayaan anda untuk bertindak pada data anda.

 

  1. Kesan Penyusunan Perkataan Dalam Soal Selidik

Menulis soalan dengan kata yang betul adalah salah satu bahagian yang paling sukar untuk membuat soal selidik. Meminta soalan tidak berbunyi rumit, tetapi ingat bahawa mengumpul data dalam talian membuang keupayaan untuk menerangkan maksud anda atau menawarkan maklumat tambahan.

 

Sekiranya anda menggunakan bahasa esoterik, istilah yang tidak tepat atau kata-kata yang sangat teknikal, responden anda mungkin tidak bersedia (atau mampu) memberikan jawapan.

 

Ia juga penting untuk mengelakkan bertanya dua soalan sekaligus (cth. “Tolong tingkatkan pengalaman anda dengan makanan DAN minuman”) atau menulis soalan yang bias responden terhadap tindak balas tertentu.

 

Memberi arahan yang jelas tanpa menjejaskan orang terhadap satu jawapan atau yang lain adalah perbuatan mengimbangi yang halus.

 

  1. Bagaimana Anda Menyusun Soalan Anda

Setiap soalan kaji selidik harus mengikuti aliran logik. Melompat dari topik ke topik boleh mengelirukan responden anda dan menyebabkan mereka melangkau soalan atau meninggalkan soal selidik sama sekali.

 

Pastikan anda menguji dengan teliti soal selidik anda sebaik sahaja ia selesai supaya anda dapat mengenal pasti apa-apa ketidakkonsistenan dalam pengalaman mengambil kaji selidik. Sekiranya anda menggunakan laman atau logik soalan untuk mengubah soalan yang mungkin dilihat oleh individu, anda perlu mengambil kaji selidik beberapa kali supaya anda mengikuti semua laluan yang mungkin untuk diselesaikan.

 

  1. Format Soal Selidik Yang Berbeza

Tidak semua soalan kaji selidik dibuat sama. Sesetengah, yang dikenali sebagai soalan kuantitatif, akan memberikan pemilihan yang terhad terhadap tanggapan yang tersedia. Soalan-soalan kualitatif, sebaliknya, membolehkan orang menjawab dengan kata-kata mereka sendiri.

 

Setiap jenis soalan menyediakan tujuan soal selidik yang berbeza dan mempunyai batasannya sendiri.

 

Kuncinya adalah untuk memahami tahap terperinci yang anda perlukan untuk mencapai matlamat projek anda supaya anda boleh menggabungkan persoalan kuantitatif dan kualitatif yang betul.

 

  1. Ketepatan Jawapan yang Anda Terima

Kebanyakan orang tidak mempunyai ingatan yang sempurna. Tidak kira niat mereka, responden tidak akan dapat memberikan anda maklumat yang tepat.

 

Sebagai contoh, orang boleh menjawab soalan tentang jantina dan umur mereka dengan mudah, tetapi apabila mengukur sikap dan pendapat, ramai orang mempunyai masalah untuk merumuskan jawapan.

 

Untuk mendapatkan data terbaik tentang topik subjektif ini, gunakan bahasa yang mencerminkan bagaimana responden anda sebenarnya berfikir dan bercakap mengenai topik yang anda tanyakan.

 

  1. Bias dalam Tingkah Laku yang Dilaporkan Sendiri

Secara umumnya, orang mempunyai kenangan yang kurang tepat mengenai tingkah laku biasa yang mereka lakukan secara tetap, dan mereka biasanya tidak mengkategorikan peristiwa secara berkala mengikut tempoh masa (contohnya minggu, bulan, tahun).

 

Kita harus mempertimbangkan tempoh rujukan yang sesuai untuk jenis tingkah laku yang kita mahu mereka ingat. Sebagai contoh, responden mungkin dapat memberitahu anda berapa banyak masa yang mereka telah menghabiskan perjalanan untuk bekerja minggu ini, tetapi jika anda bertanya kepada mereka berapa lama mereka pulang dalam masa setahun, ingat mereka tidak boleh dipercayai.

 

Akhirnya, soalan mengenai kelakuan yang diukur harus relevan dengan responden anda dan menangkap minda potensi mereka.

 

  1. Struktur Soalan Yang Jelas

Soalan soal selidik mempunyai tiga bahagian yang berbeza, dan masing-masing harus berfungsi selaras dengan yang lain untuk menangkap data yang berkualiti tinggi.

 

Ketiga bahagian ini adalah soalan soalan (cth. Berapa umur anda?), Arahan tambahan (cth. Pilih satu jawapan), dan pilihan respons (cth. Di bawah 18, 19-24, 25+). Gabungan yang salah boleh meninggalkan responden yang keliru tentang cara menjawab soalan.

 

Responden yang bingung menyebabkan keputusan kaji selidik mengelirukan.

 

  1. Kajian Rekabentuk Visual

Bahagian verbal dalam kaji selidik anda adalah penting, tetapi jika anda menggunakan elemen reka bentuk soal selidik dengan cara yang tidak konsisten dapat meningkatkan beban pada responden anda dan mencegah mereka memahami sepenuhnya makna soal selidik anda.

 

Contohnya, menggunakan saiz huruf, warna, dan kekuatan yang berbeza merentasi soalan memaksa responden untuk mempelajari semula maknanya setiap kali ia digunakan. Juga, mengemukakan soalan skala dengan arah yang berbeza (positif kepada negatif pada satu soalan, kemudian negatif kepada positif pada seterusnya) dalam kajian yang sama secara dramatik meningkatkan ralat pengukuran.

 

Responden mungkin mengandaikan bahawa semua soalan penarafan mempunyai arah skala yang sama walaupun arahan persoalan individu menjelaskan makna titik akhir skala.

 

  1. Rancangan Analisis Akhir Soal Selidik Anda

Kedua-dua jenis maklumat yang anda minta dan format pertanyaan yang anda pilih harus berdasarkan objektif penyelidikan anda dan jenis analisa yang anda merancang untuk melaksanakan setelah data dikumpulkan.

 

Anda juga ingin mempertimbangkan sama ada anda mahu meniru hasil kajian, menjejaki peristiwa tertentu, atau hanya menjalankan analisis ad-hoc sekali pada hasil anda. Sekiranya matlamat anda adalah untuk mengesan metrik tertentu, contohnya, anda harus berhati-hati mengendalikan pertanyaan penjejakan, kerana sedikit perubahan dalam kata-kata boleh mengubah maksud makna soalan (dan dengan itu mengubah keputusannya).

 

Jika anda mengambil setiap aspek reka bentuk kaji selidik ini, anda akan berjalan dengan lancar untuk membuat soal selidik yang menghasilkan data yang sah yang akan membolehkan anda membuat keputusan perniagaan taktikal dan strategik dengan keyakinan.

Sumber – SurveyGizmo

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL