no comments

10 Kelemahan Apabila Menggunakan Soal Selidik

  1. Jawapan yang tidak jujur

Walaupun terdapat banyak kaitan dengan soal selidik, ketidakjujuran boleh menjadi masalah.

Responden mungkin tidak 100% jujur ​​dengan jawapan mereka.

Ini boleh berlaku untuk pelbagai sebab, termasuk kecenderungan keinginan sosial dan cubaan melindungi privasi. Hentikan keraguan responden dengan memberi jaminan kepada responden bahawa privasi mereka dihargai dan proses itu menghalang cubaan untuk mengidentifikasi mereka.

 

  1. Soalan yang tidak dijawab

Apabila menggunakan soal selidik, ada kemungkinan beberapa soalan akan diabaikan atau tidak dijawab.

Sekiranya soalan tidak diperlukan, kebiasaanya ada risiko yang soalan itu tidak akan dijawab. Soal selidik dalam talian menawarkan penyelesaian mudah untuk isu ini: menjawab soalan yang diperlukan.

Jika tidak, buat soal selidik anda pendek dan soalan anda tidak rumit dan anda akan mengelakkan pertanyaan tidak dijawab dan mendapatkan peratusan soalan berjawab yang lebih baik.

 

  1. Perbezaan dalam pemahaman dan tafsiran

Masalah dengan tidak membentangkan soalan kepada pengguna secara bersemuka adalah setiap orang mungkin mempunyai tafsiran yang berbeza mengenai soalan anda.

Tanpa seseorang untuk menjelaskan soal selidik dengan tepat dan memastikan setiap individu mempunyai pemahaman yang sama, hasilnya boleh menjadi subjektif dan berbeza.

Responden mungkin menghadapi masalah memahami beberapa soalan yang mungkin kelihatan mudah difahami kepada anda.

Ketidakfahaman ini boleh membawa kepada keputusan yang kurang tepat. Cara terbaik untuk memerangi situasi ini adalah untuk membuat soalan mudah yang mudah dijawab.

 

  1. Sukar untuk menyampaikan perasaan dan emosi

Survei atau soal selidik tidak dapat sepenuhnya menangkap tindak balas emosi atau perasaan responden. Tanpa menguruskan soal selidik secara bersemuka, tidak ada cara untuk melihat ekspresi muka, reaksi atau bahasa tubuh.

Tanpa cara ini, data yang berguna akan terlepas pandang.

Jangan tersekat cuba menafsirkan emosi dalam data, sebaliknya pergi ke skala Likert, skala tindak balas yang sering menggunakan skala penarafan dari “sedikit setuju” kepada “sangat tidak setuju.” Ini membolehkan kekuatan dan penegasan dalam jawapan dan bukannya berbilang pilihan.

 

  1. Beberapa soalan sukar untuk dianalisis

Soal selidik menghasilkan banyak data. Beberapa soalan pilihan boleh diukur dan dikumpulkan, tetapi soalan terbuka adalah berbeza.

Soalan-soalan terbuka membolehkan jawapan individu yang tidak boleh diukur dan mesti disemak oleh manusia.

Terlalu banyak soalan terbuka yang boleh menghasilkan kebanjiran data, yang boleh mengambil selama-lamanya untuk menganalisis. Betulkan masalah ini tetapi pilih jenis soalan anda dengan berhati-hati. Jika anda mempunyai sepuluh soalan, anda mungkin tidak mahu lebih daripada satu untuk menjadi terbuka kerana ini tidak boleh dikira.

Itulah sebabnya penting untuk memilih jenis soalan yang tepat kerana soal selidik hanya berkesan sebagai soalannya.

Soalan-soalan kaji selidik perlu dinilai dengan cepat dan mereka perlu menghasilkan data yang boleh dilakukan.

Jika anda membuat pertanyaan terlalu sukar atau mengelirukan untuk menjawab, anda mungkin mempunyai data yang tidak bermakna.

Memilih jenis soalan yang salah juga boleh menyebabkan keputusan atau data yang tidak lengkap yang sukar difahami.

Jenis soalan utama adalah soalan akhir yang terbuka, ditutup dan separuh ditutup. Dalam jenis ini, terdapat banyak cara untuk membentangkan pertanyaan anda dari penilaian kepada ya / tidak soalan.

Ketahui cara memilih jenis soalan yang sesuai untuk memenuhi keperluan anda dalam panduan penting kami.

 

  1. Responden mungkin mempunyai agenda tersembunyi

Dengan sebarang jenis soal selidik, bias responden boleh menjadi isu.

Para peserta dalam kaji selidik anda mungkin mempunyai minat terhadap produk, idea atau perkhidmatan anda. Lain-lain boleh dipengaruhi untuk berpartisipasi berdasarkan subjek soal selidik anda. Keterlibatan ini boleh membawa kepada ketidaktepatan dalam data anda, yang dihasilkan daripada ketidakseimbangan responden yang melihat topik anda dalam cahaya yang terlalu positif atau negatif.

Menyaring agenda tersembunyi dengan pra-pemeriksaan. Datanglah dengan beberapa soalan tidak langsung yang akan menghapuskan penghancur hasil tersebut.

 

  1. Kurang kesesuaian

Penyesuaian adalah tema pemasaran yang lazim.

Mana-mana sekeping bahan pemasaran berisiko menampakkan impersonal melainkan masa dan penjagaan diambil untuk memperibadikannya. Jika anda tidak dapat menambah sentuhan keperibadian, sesetengah responden yang berpotensi boleh ditunda dan mengabaikannya.

Ini boleh menjadi sukar apabila soal selidik atau kaji selidik diambil secara sukarela di laman web, tanpa mengira pembelian atau e-mel.

Betulkan ini dengan menghantar e-mel yang mengandungi nama responden. Gunakan kandungan dinamik di laman web, dan berusaha menggunakan nama, data peribadi dan kandungan peribadi dalam semua komunikasi.

 

  1. Maklum balas yang tidak semestinya

Setiap pentadbir berharap respon yang teliti, tetapi tidak ada cara untuk mengetahui sama ada responden benar-benar memahami soalan atau membacanya dengan teliti sebelum menjawab.

Pada masa-masa, jawapan akan dipilih sebelum membaca sepenuhnya soalan atau jawapan yang berpotensi. Kadang-kadang responden akan melewati soalan, atau pilihan perpisahan kedua dapat dibuat, yang mempengaruhi kesahihan data anda.

Kelemahan ini adalah sukar untuk dikalahkan, tetapi jika anda membuat soal selidik anda pendek dan soalan anda mudah, anda mungkin akan mendapat respons yang paling tepat.

 

  1. Isu-isu responden berbeza upaya

Tidak kira apa bentuk penghantaran digunakan, kurangnya aksesibiliti adalah ancaman. Survei mungkin tidak sesuai untuk pengguna dengan gangguan visual atau pendengaran, atau halangan lain seperti buta huruf. Ini harus dipertimbangkan apabila memilih melakukan penyelidikan dengan cara ini.

Sentiasa pilih platform soal selidik yang mempunyai pilihan kebolehcapaian yang dibina.

 

  1. Keletihan mental dalam menjawab soal selidik

Kami semua telah menerima undian soal selidik dan trend syarikat yang menggunakan kaji selidik maklum balas pelanggan meningkat. Ini bermakna bahawa beberapa tahap keletihan kaji selidik sedang ditetapkan dengan responden.

 

Pada umumnya, kita boleh mengenal pasti dua jenis keletihan soal selidik:

 

Kelesuan Respons Soal Selidik: Ini berlaku sebelum soal selidik bermula. Dikagumi oleh semakin banyak soal selidik, responden kurang cenderung mengambil bahagian dalam soal selidik anda. Akibatnya, anda akan mengalami kadar tindak balas yang rendah.

 

Kelesuan Dalam Menjawab Soal Selidik: Kelesuan responden jenis ini berlaku semasa soal selidik. Ini adalah hasil kaji selidik yang dianggap terlalu panjang dan memasukkan soalan yang tidak relevan kepada responden. Penunjuk soal selidik yang menanggung keletihan boleh didapati dengan kadar penyelesaian yang rendah.

 

Berapa banyak keletihan kajian mempengaruhi soal selidik anda bergantung kepada anda. Sekiranya anda memudahkan responden menjawab dan anda sebenarnya melakukan sesuatu dengan maklumat maka keletihan akan menjadi lebih rendah.

Sumber – SurveyAnyplace

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL