no comments

10 Kelebihan dan Kelemahan Questionnaires

Pernahkah anda tertanya-tanya jika menjalankan soal selidik adalah pilihan untuk penyelidikan anda?

Terdapat banyak pilihan yang boleh anda gunakan untuk penyelidikan anda.

Dalam artikel ini, kami akan memberi tumpuan kepada yang kami tahu yang terbaik: soal selidik.

Seperti dengan setiap kaedah penyelidikan, terdapat kebaikan dan keburukan. Kami telah mengumpulkan khazanah dan kesulitan terbesar supaya anda dapat membuat keputusan yang terbaik.

Bersiap sedia untuk mengetahui 10 kelebihan terbesar seperti kecekapan kos, skalabilitas dan hasil yang cepat.

Tetapi juga keburukan seperti responden dengan agenda mereka sendiri dan kemungkinan kurang peribadi.

Perkara pertama dahulu:

Apakah soal selidik?

Kita menentukan soal selidik sebagai instrumen untuk mengumpul data, yang selalunya melibatkan meminta diberikan subjek untuk bertindak balas kepada satu set soalan lisan atau bertulis.

Oleh itu, seperti kajian kemudian?

Baiklah, ya dan tidak.

Satu soal selidik dan kaji selidik tidak sama.

A kajian ialah proses pengumpulan data yang boleh melibatkan pelbagai kaedah pengumpulan data, termasuk soal selidik.

Pada dasarnya, setiap soal selidik adalah tinjauan, tetapi tidak setiap kaji selidik adalah soal selidik.

Tetapi apa yang membuat soal selidik seperti alat yang hebat untuk penyelidikan dan pengumpulan data?

Terdapat banyak sebab untuk itu, di sini adalah sepuluh kelebihan terbesar.

10 Kelebihan Soal Selidik

Apakah 10 kekuatan utama kuesioner?

 1. Soal selidik adalah murah

Pertama sekali, soal selidik adalah salah satu Cara yang paling berpatutan untuk mengumpulkan data kuantitatif.

Soal selidik yang ditadbir sendiri, di mana anda tidak perlu menyewa juru ukur untuk melakukan wawancara secara bersemuka, adalah cara yang cekap untuk mengumpulkan maklumat secara besar-besaran dari sejumlah besar orang dalam tempoh masa yang singkat.

Soal selidik boleh diletakkan di laman web anda atau dihantar melalui e-mel kepada pelanggan anda. Kaedah ini tidak mempunyai sebarang kos, walaupun penargetan yang kuat diperlukan jika anda ingin mempunyai kadar tindak balas tertinggi yang dapat menerima hasil yang paling tepat.

Namun, tidak kira apa jenis pertanyaan yang anda pilih, ia akan menjadi lebih murah daripada penyumberan luar kepada syarikat penyelidikan pasaran.

 1. Soal selidik adalah praktikal

Selain daripada yang murah, soal selidik juga merupakan cara praktikal untuk mengumpul data . Mereka boleh disasarkan kepada kumpulan yang anda pilih dan diuruskan dalam pelbagai cara. Anda boleh memilih dan memilih soalan yang diminta serta format (pilihan terbuka atau berganda ). Mereka menawarkan satu cara untuk mengumpulkan sejumlah besar data mengenai mana-mana subjek. Mereka boleh digunakan dalam pelbagai cara.

Sebagai contoh, Kumpulan KBC belajar bagaimana kaji selidik praktikal . Mereka dapat menyebarkan kuiz, pemilihan, dan soal selidik mereka semasa acara selama tiga hari. Ini dibuat mengumpul maklum balas masa nyata hampir dengan mudah.

 1. Soal selidik menawarkan cara cepat untuk mendapatkan hasil

Ia cepat dan mudah untuk mengumpul hasil dengan alat dalam talian dan mudah alih. Ini bermakna anda boleh mendapatkan wawasan dalam masa 24 jam (atau kurang!), Bergantung pada skala dan jangkauan soal selidik anda.

Anda tidak perlu menunggu syarikat lain untuk menyampaikan jawapan yang anda perlukan.

Dajo Associates memerlukan maklum balas yang berkualiti cepat. Firma perundingan Afrika Selatan memerlukan satu cara untuk membuat keputusan dengan cepat. Soal selidik dalam talian membenarkan mereka untuk mengumpul data yang diperlukan dalam jangka masa yang singkat.

 1. Skalabiliti

Soal selidik dan kaji selidik membolehkan anda mengumpulkan maklumat daripada khalayak yang besar .

Secara dalam talian, anda boleh mengedarkan soalan anda kepada siapa saja, di mana sahaja di dunia (dengan syarat mereka mempunyai sambungan internet). Apa yang perlu anda lakukan adalah menghantar mereka pautan ke halaman tinjauan anda. Dan anda tidak perlu melakukan ini secara manual. Ini boleh dilakukan melalui e-mel automatik  dalam pelanggan anda di atas kapal atau memimpin kempen memupuk.

Ini bermakna bahawa untuk kos yang agak rendah, anda boleh menyasarkan bandar atau negara.

Anda boleh menggunakan pelbagai mata kutipan data, contohnya melalui berbilang tablet dalam mod kiosk .

Geografi tidak lagi berdiri di jalan penyelidikan pasaran sama ada, terima kasih kepada internet. Tetapi perhatikan perbezaan budaya antara orang dan negara ketika melakukan penyelidikan di seluruh dunia. Terima kasih kepada ciri pelbagai bahasa Ukur Anyplace , anda boleh dengan mudah membuat satu soal selidik tunggal dalam pelbagai bahasa .

 1. Kesesuaian

Apabila data telah dikuantifikasi, ia boleh digunakan untuk membandingkan dan membezakan penyelidikan lain dan boleh digunakan untuk mengukur perubahan. Ini menjadikan soal selidik bulanan atau tahunan lebih dan lebih bernilai dari masa ke masa.

Meningkatkan kesesuaian membayangkan kesilapan yang disebabkan oleh terjemahan perlu diminimumkan. Dari segi terjemahan soal selidik untuk tinjauan pelbagai negara, multi-budaya dan pelbagai serantau, matlamatnya adalah untuk mencapai tahap perbandingan antara semua versi tempatan.

 1. Analisis Mudah dan visualisasi

Kebanyakan kaji selidik dan penyedia soal selidik adalah sifat kuantitatif dan membolehkan analisis keputusan yang mudah . Dengan alat terbina dalam, mudah untuk menganalisis hasil anda tanpa latar belakang dalam statistik atau penyelidikan saintifik.

Alat seperti Survey Anyplace menawarkan mudah untuk mentafsir laporan dan visualisasi, yang bermaksud bahawa anda dengan cepat akan menjadikan data anda menjadi hasil. Keputusan ini boleh dimasukkan ke dalam pelbagai carta dan jadual untuk membentangkannya kepada bos, rakan sekerja, pelanggan atau pelanggan.

 1. Soal selidik menawarkan data yang boleh diambil tindakan

Lihat penyelidikan sebagai kanvas kosong.

Semakin banyak data yang anda kumpulkan, semakin jelas lukisan itu menjadi. Semua maklumat ini memberi pemasar keupayaan untuk mencipta strategi baru dan mengikut trend dalam khalayak anda . Menganalisis data dan laporan bangunan boleh digunakan untuk menjana ramalan dan juga membuat tanda aras bagi soalan susulan atau soal selidik.

Bahagian yang terbaik?

Anda tidak memerlukan sebarang perisian statistik tambahan.

 1. Tidak mahu dikenali

Tinjauan dalam talian dan e-mel membenarkan responden untuk mengekalkan ketidaktahuan mereka .

Soal selidik dalam surat juga membolehkan kesilapan lengkap, yang memaksimumkan keselesaan bagi mereka yang menjawab. Malah wawancara telefon tidak bersemuka, sehingga menjadikannya komunikasi yang lebih pribadi. Penyembunyian ini meletakkan responden dengan selesa dan menggalakkan mereka untuk menjawab dengan jujur; Walau bagaimanapun, masih terdapat sentuhan manusia untuk wawancara telefon ini.

Soal selidik digital memberikan rasa tidak kenal pasti dan privasi yang terbaik. Soal selidik jenis ini bagus untuk semua jenis perniagaan dan perkara dan menghasilkan jawapan yang paling jujur.

Anda boleh memastikan hasil anda akan lebih tepat apabila anda mempunyai peluang untuk melengkapkannya tanpa nama.

 1. Soal soal selidik tidak mempunyai kekangan masa

Apabila menggunakan borang soal selidik dalam talian, e-mel atau e-mel, tidak ada had masa dan tiada siapa di pihak yang lain menunggu jawapannya. Responden boleh meluangkan masa untuk melengkapkan soal selidik pada masa lapang mereka sendiri.

Sebagai bonus, mereka akan sering menjawab dengan lebih jujur, kerana penyelidikan telah menunjukkan bahawa mempunyai seorang penyelidik yang hadir boleh membawa kepada jawapan yang kurang jujur ​​dan lebih sosial yang diinginkan.

 1. Soal soal selidik boleh meliputi setiap aspek topik

Salah satu kelebihan terbesar ialah dapat bertanya seberapa banyak soalan yang anda suka . Sudah tentu, ia memberi manfaat kepada pemasar untuk memastikan setiap soal selidik individu pendek, kerana responden dapat mencari soal selidik yang panjang yang mengecewakan. Kami mencadangkan had 10 soalan untuk tinjauan dalam talian.

Walau bagaimanapun, kerana ia adalah cekap, kos efektif dan mempunyai cara penyampaian yang mudah, tidak ada salahnya mencipta pelbagai soal selidik, masing-masing meliputi subtopik subjek utama, yang membina satu sama lain.

10 Kekurangan Questionnaires

Kami telah mengumpulkan 10 keburukan, jadi anda boleh mengatasi kedua-dua kebaikan dan keburukan soal selidik untuk membuat keputusan yang tepat.

 1. Jawapan yang tidak dijawab

Walaupun terdapat banyak kaitan dengan soal selidik,  ketidakjujuran boleh menjadi masalah .

Responden mungkin tidak 100% jujur ​​dengan jawapan mereka.

Ini boleh berlaku untuk pelbagai sebab, termasuk kecenderungan keinginan sosial dan cuba melindungi privasi. Hentikan kecurangan di treknya dengan memberi jaminan kepada responden bahawa privasi mereka dinilai dan proses itu menghalang pengenalan diri.

 1. Soalan yang tidak dijawab

Apabila menggunakan soal selidik, ada kemungkinan beberapa soalan akan diabaikan atau tidak dijawab .

Sekiranya soalan tidak diperlukan, selalu ada risiko yang tidak akan dijawab. Soal selidik dalam talian menawarkan penyelesaian mudah untuk isu ini: menjawab soalan yang diperlukan.

Jika tidak, buat tinjauan anda pendek dan soalan anda tidak rumit dan anda akan mengelakkan pertanyaan berlalu dan mendapatkan kadar penyelesaian yang lebih baik.

 1. Perbezaan dalam pemahaman dan tafsiran

Masalah dengan tidak membentangkan soalan kepada pengguna secara bersemuka adalah setiap orang mungkin mempunyai tafsiran yang berbeza mengenai soalan anda .

Tanpa seseorang untuk menjelaskan soal selidik dengan penuh dan memastikan setiap individu mempunyai pemahaman yang sama, hasilnya boleh menjadi subjektif.

Responden mungkin menghadapi masalah memahami beberapa soalan yang mungkin kelihatan jelas kepada pencipta.

Kesalahpahaman ini boleh membawa kepada keputusan yang miring. Cara terbaik untuk memerangi situasi ini adalah untuk membuat soalan mudah yang mudah dijawab.

 1. Sukar untuk menyampaikan perasaan dan emosi

Kajian atau soal selidik tidak dapat menangkap respons emosi atau perasaan responden sepenuhnya. Tanpa menguruskan soal selidik secara bersemuka, tidak ada cara untuk melihat ekspresi muka, reaksi atau bahasa tubuh.

Tanpa kehalusan ini, data yang berguna tidak dapat disedari.

Jangan tersekat cuba menafsirkan emosi dalam data, sebaliknya pergi ke skala Likert , skala tindak balas yang sering menggunakan skala penarafan dari “sedikit setuju” kepada “sangat tidak setuju.” Ini membolehkan kekuatan dan penegasan dalam jawapan dan bukannya berbilang pilihan.

 1. Beberapa soalan sukar untuk dianalisis

Soal selidik menghasilkan banyak data. Beberapa soalan pilihan boleh diukur dan dikumpulkan, tetapi soalan terbuka adalah berbeza.

Soalan-soalan terbuka membolehkan jawapan individu yang tidak boleh diukur dan mesti disemak oleh manusia.

Terlalu banyak soalan terbuka yang boleh menghasilkan banjir data, yang boleh mengambil selama-lamanya untuk menganalisis. Betulkan masalah ini tetapi pilih jenis soalan anda dengan berhati-hati. Jika anda mempunyai sepuluh soalan, anda mungkin tidak mahu lebih daripada satu untuk menjadi terbuka kerana ini tidak boleh dikira.

Itulah sebabnya penting untuk memilih jenis soalan yang tepat kerana soal selidik hanya berkesan sebagai soalannya.

Soalan-soalan kaji selidik perlu dinilai dengan cepat dan mereka perlu menghasilkan data yang boleh dilakukan.

Jika anda membuat pertanyaan terlalu sukar atau mengelirukan untuk menjawab, anda mungkin mempunyai data yang tidak bermakna.

Memilih jenis soalan yang salah juga boleh menyebabkan keputusan atau data yang tidak lengkap yang sukar difahami.

Jenis soalan utama adalah soalan akhir yang terbuka , ditutup dan separuh ditutup. Dalam jenis ini, terdapat banyak cara untuk membentangkan pertanyaan anda dari penilaian kepada ya / tidak soalan.

Ketahui cara memilih jenis soalan yang sesuai untuk memenuhi keperluan anda dalam panduan penting kami.

 1. Responden mungkin mempunyai agenda tersembunyi

Seperti mana-mana jenis penyelidikan, bias responden boleh menjadi isu .

Para peserta dalam kaji selidik anda mungkin mempunyai minat terhadap produk, idea atau perkhidmatan anda. Lain-lain boleh dipengaruhi untuk berpartisipasi berdasarkan subjek soal selidik anda. Keterlibatan ini boleh membawa kepada ketidaktepatan dalam data anda, yang dihasilkan daripada ketidakseimbangan responden yang melihat topik anda dalam cahaya yang terlalu positif atau negatif.

Menyaring agenda tersembunyi dengan pra-pemeriksaan. Datanglah dengan beberapa soalan tidak langsung yang akan menghapuskan penghancur hasil tersebut.

 1. Kurang keperibadian

Penyesuaian adalah tema pemasaran yang lazim.

Mana-mana sekeping bahan pemasaran berisiko menampakkan impersonal melainkan masa dan penjagaan diambil untuk memperibadikannya. Jika anda tidak dapat menambah sentuhan keperibadian, sesetengah responden yang berpotensi boleh ditunda dan mengabaikannya.

Ini boleh menjadi sukar apabila soal selidik atau kaji selidik diambil secara sukarela di laman web, tanpa mengira pembelian atau e-mel.

Betulkan ini dengan menghantar e-mel yang mengandungi nama responden. Gunakan kandungan dinamik di laman web, dan berusaha menggunakan nama, data peribadi dan kandungan peribadi dalam semua komunikasi.

 1. Maklum balas yang tidak semestinya

Setiap pentadbir berharap respon yang teliti, tetapi tidak ada cara untuk mengetahui sama ada responden benar-benar memahami soalan atau membacanya dengan teliti sebelum menjawab.

Pada masa-masa, jawapan akan dipilih sebelum membaca sepenuhnya soalan atau jawapan yang berpotensi. Kadangkala responden akan melewati soalan, atau pilihan split kedua boleh dibuat, yang mempengaruhi kesahihan data anda.

Kelemahan ini adalah sukar untuk dikalahkan, tetapi jika anda membuat tinjauan anda pendek dan soalan anda mudah, anda mungkin akan mendapat respons yang paling tepat.

 1. Isu-isu kebolehaksesan

Tidak kira apa bentuk penghantaran digunakan, kurangnya aksesibiliti adalah ancaman . Survei mungkin tidak sesuai untuk pengguna dengan gangguan visual atau pendengaran, atau halangan lain seperti buta huruf. Ini harus dipertimbangkan apabila memilih melakukan penyelidikan dengan cara ini.

Sentiasa pilih platform soal selidik yang mempunyai pilihan kebolehcapaian yang dibina.

 1. Kuesioner atau keletihan tinjauan

Kami semua telah menerima undian tinjauan dan trend syarikat yang menggunakan kaji selidik maklum balas pelanggan meningkat. Ini bermakna bahawa beberapa tahap keletihan kaji selidik sedang ditetapkan dengan responden.

Pada umumnya, kita boleh mengenal pasti dua jenis keletihan tinjauan:

Kelesuan Respons Tinjauan: Ini berlaku sebelum tinjauan bermula. Dikagumi oleh semakin banyak tinjauan, responden kurang cenderung mengambil bahagian dalam tinjauan anda. Akibatnya, anda akan mengalami kadar tindak balas yang rendah.

Penyiasatan Mengambil Kelelahan: Kelelahan responden jenis ini berlaku semasa tinjauan. Ini adalah hasil kaji selidik yang dianggap terlalu panjang dan memasukkan soalan yang tidak relevan kepada responden. Penunjuk tinjauan yang menanggung keletihan boleh didapati dengan kadar penyelesaian yang rendah.

Berapa banyak keletihan kajian mempengaruhi kuesioner anda bergantung kepada anda. Sekiranya anda memudahkan responden menjawab dan anda sebenarnya melakukan sesuatu dengan maklumat maka keletihan akan menjadi lebih rendah.

Kenapa Gunakan Questionnaire Online

Terdapat banyak kelebihan untuk menggunakan soal selidik dalam talian.

Pertama, seperti yang dinyatakan, mereka boleh dihantar dengan cepat dan pemulihan boleh agak pendek. Anda dapat menjangkau khalayak anda pada saat-saat yang penting – semasa mereka melayari produk anda, ketika mereka membaca konten Anda, segera setelah mereka melakukan pembelian.

Soal selidik dalam talian membolehkan pengguna masa untuk mempertimbangkan respons – kelebihan yang berbeza melalui kaedah tatap muka atau telefon. Di samping itu, kos soal selidik dalam talian adalah perkara yang rendah dan boleh dilihat yang dihasilkan oleh data boleh menghasilkan pulangan pelaburan yang tinggi.

Terdapat juga manfaat tambahan.

Maklum balas pengguna boleh diukur, menghapus kesilapan transkripsi. Data tersebut sudah dalam format elektronik, membolehkan analisis mudah tanpa kerumitan data digital.

Akhir sekali, panduan dan / atau perisian boleh didapati melalui pembekal seperti Survey Anyplace pada kos yang berpatutan dan dengan pelbagai kemungkinan untuk menjadikannya sesuai dengan jenama dan keperluan anda.

Bagaimana Motivasi Responden untuk Mengambil bahagian

Soal selidik mempunyai rep yang buruk dan sejak beberapa tahun yang lalu, ramai penyelidik menyaksikan penurunan kadar tindak balas mereka kerana tidak popular. Itulah sebabnya kami telah mengumpulkan senarai tip yang luas yang boleh membantu anda meningkatkan kadar tindak balas anda .

Cara yang paling jelas untuk melakukan ini adalah untuk memberi ganjaran kepada responden untuk masa mereka melalui hadiah, kredit atau pembayaran. Survey Anyplace bahkan menawarkan alat ganjaran yang menyeronokkan seperti kad scratch digital atau mesin slot.

Menghargai responden adalah satu cara untuk mendapatkan maklum balas. Responden juga ingin memastikan privasi mereka dilindungi, menyatakan dengan jelas bahawa jawapan adalah rahsia dan pastikan dasar privasi anda terkini. Tekankan bagaimana data akan berguna kepada pengalaman pengguna atau membantu masyarakat. Orang suka merasa seperti mereka melakukan perkara yang baik.

Mereka juga ingin tahu bahawa mereka boleh menyelesaikan soal selidik anda tanpa memerlukan panggilan waktu makan malam. Menghormati masa responden pergi jauh ke arah menunjukkan anda menghargai penyertaan mereka.

Pastikan untuk menghantar peringatan juga – ramai orang lupa apa-apa yang tidak berada di puncak fikiran mereka.

Cari inspirasi untuk Reka Bentuk Kuesioner anda

Merancang soal selidik mungkin mudah dibunyikan sehingga anda duduk untuk menulis soalan. Perancangan, penciptaan kandungan dan reka bentuk grafik semuanya penting. Tidak semua orang mempunyai kemahiran reka bentuk masa atau profesional untuk membuat soal selidik.

SUMBER: surveyanyplace

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL