no comments

ULASAN LITERATUR SISTEMATIK VS KONSEP KERTAS (ULASAN TRADISIONAL)

Dr, mana senang nak tembus indexed journals – concept paper ke SLR?

Ok, ini ikut pengalaman aku lah ya.. Concept paper lagi susah nak tembus.. Sebelum kenal SLR, Aku tahu tulis concept paper je – paling cepat published 17 bulan dan paling lama nak publish 5 tahun… Aku punya SLR setakat ni, ambil masa 6 bulan nak publish.. Rezeki aku..

Tapi kenapa concept paper ni susah nak tembus? Ye la, sebab nama pun concept kan, kita cedok idea orang, kita bincangkan.. Bkn senang nak convince kan reviewer… Tu pasal, dulu org selalu kata, jgn harapla dapat tembus indexed journals bila takde data utama.. Itu dulu… Keduanya, macam mana nak convince reviewer yg kau dah bebetul cari semua bahan yg ada utk kau review? Macam mana kau nak buktikan yg kau dah buat comprehensive searching? Susah semua tu nak dibuktikan melalui concept paper..

Thats why SLR ada kelebihan dari aspek ni.. Method artikel searching dia organized, transparent, replicable dan sangat comprehensive.. Kita ada table search/query string kita yg demontsrate combination of our keywords yg menggunakan 4 basic searching strategies (boolean operator, wild card, truncation, phrase searching), kita ada table inclusion and exclusion criteria yg menceritakan ciri2 serta justifikasi mengapa satu2 artikel itu boleh diterima atau dikeluarkan dari pencarian kita dan kita ada juga flow diagram kita – satu flow yg memberikan gambaran keseluruhan dari A sampai Z proses retrieve artikel..

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL