no comments

Tips Viva

Hanya kerana anda telah mengemukakan tesis anda, ini tidak bermakna anda boleh duduk berehat sehingga hari viva anda. Berikutan rehat yang singkat, dan dengan mata yang segar, anda perlu menyemak semula tesis anda dan mengenalinya dengan baik. Selain itu, pastikan anda sentiasa mengikuti perkembangan penyelidikan baru yang timbul dalam bidang anda, mungkin dibincangkan dalam viva anda!

 

Kenali dasar dan prosedur universiti anda. Ini akan membantu anda mempersiapkan bagaimana viva voce boleh berjalan pada hari tersebut. Oleh kerana pemeriksa anda akan menerangkan kepakaran mereka sendiri, pastikan anda juga mempunyai pengetahuan yang luas tentang kerja mereka!

 

Pilih pertempuran anda. Berjuang setiap titik boleh benar-benar bergelora untuk semua orang di dalam bilik, dan pemeriksa anda perlu melihat bahawa anda boleh menerima kritikan yang membina dan melawan. Tentukan apa yang anda akan bertahan, dan apa yang anda mahu lepaskan. Ini bermakna anda perlu menjangkakan apa yang ditanya oleh pemeriksa anda. Di sini, adalah idea yang baik untuk menguji beberapa soalan latihan. Cuba mempertahankan soalan yang paling anda risau. Ini akan membantu anda untuk menghadapi merumuskan hujah anda secara konstruktif. Petua tambahan di sini adalah untuk merakam diri anda dengan menghuraikan hujah anda. Bagaimana anda bersuara? adakah anda boleh dipercayai? Bagaimana anda menjumpai?

 

Dengan penyelia anda berada dengan anda, ianya boleh menjadi sangat meyakinkan dan menghiburkan, walaupun mereka mungkin tidak dibenarkan bercakap semasa anda bersuara. Walau bagaimanapun, cubalah mereka duduk di sebelah anda atau di belakang anda, sebagai sentuhan mata atau beberapa gerak isyarat lain, tetapi makna yang baik boleh menghalang anda daripada permainan anda.

 

Sebaik sahaja anda pergi ke viva, bersedia untuk memecahkan ais. Pemeriksa anda bukanlah raksasa. Mereka mahu awak lulus! Memulakan viva anda dengan ucapan hangat boleh menetapkan nada untuk sesi, jadi jangan mulakan dengan dinding pertahanan anda terlalu tinggi! Anda juga boleh menetapkan adegan itu dengan persembahan ringkas untuk menampung beberapa perkara luas yang anda jangkakan akan datang. Gunakan masa ini untuk juga menunjukkan pengetahuan anda dan menunjukkan cara berfikir dan kerja anda sendiri.

 

Sekiranya terdapat jurang yang panjang antara penyerahan tesis dan viva anda, kini anda mungkin telah berpindah ke cara pemikiran baru atau menukar kerja asal anda untuk beralih kepada projek baru. Ingat bahawa kerja baru ini tidak termasuk dalam viva anda. Anda mesti terus fokus pada apa yang anda serahkan.

 

Jika perbincangan bergerak ke perdebatan yang sangat rumit, penting untuk sentiasa tenang, tetap profesional dan tidak berubah menjadi robot yang telah mempelajari tanggapan mereka dengan hati. Juga, jangan terlalu rendah diri atau tunjukkan kelemahan anda secara langsung … jika mereka dibesarkan oleh pemeriksa, maka anda boleh menunjukkan pertimbangan yang menghormati dengan cara lain, tetapi masih penting untuk tidak menembak diri anda di kaki.

 

Viva anda boleh bertahan beberapa jam yang baik … ia pada dasarnya adalah maraton otak! Oleh itu, anda perlu menyediakan kedua-dua mental dan fizikal. Ini bermakna mengurangkan stress, makan dan tidur dengan baik … dan pada amnya memberi masa kepada rejim penjagaan diri anda sendiri. Sekiranya anda memerlukan rehat semasa sesi, jangan takut untuk meminta satu. Sekiranya anda merasa terharu pada bila-bila masa, berehat untuk menulis atau membaca dan membincangkannya. Ia tidak boleh menjadi pengalaman yang sangat emosi dan memenatkan.

 

Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh menikmati viva mereka. Lagipun, anda akan bercakap tentang kerja anda sendiri dengan pakar dalam bidang untuk beberapa waktu. Ini adalah peluang untuk menonjol, bangga dengan apa yang telah anda capai dan pelajari lagi! Berfikir dengan cara yang positif ini mungkin membuat pengalaman viva tidak begitu menakutkan.

Sumber – SallyPezaro

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL