no comments

Tips untuk melalui PhD Viva anda

1. Hantar tesis yang anda banggakan
Anda akan mendapati sangat sukar untuk mempertahankan kerja anda dalam peperiksaan viva jika anda tidak puas dengannya sendiri. Para ulama sering menjadi pengkritik terburuk mereka sendiri, dan hak untuk dapat menilai kerja anda secara realistik, tetapi jika anda bekerja keras selama tiga tahun PhD anda, dan penyelia anda nampak senang dengan tesis anda, maka kemungkinan anda dapat masuk ke dalam viva merasa yakin.
.
2. Pilih pemeriksa yang betul (dan ketahui kerja mereka)
Kami semua telah mendengar cerita mimpi ngeri viva (seperti seorang pemeriksa yang sedang tidur semasa wawancara!) Jadi pastikan anda memilih pemeriksa anda dengan berhati-hati. Pilih seseorang yang akan mencabar kerja anda, tetapi tidak sepenuhnya bermusuhan dengan pendekatan anda. Jika anda membiasakan diri dengan penyelidikan pemeriksa anda sebelum viva ini akan membantu anda untuk mengatasi sudut yang mereka datang dari dalam soalan wawancara mereka.
.
3. Letakkan tesis anda selagi mungkin!
Sebaik sahaja anda mempunyai tarikh yang ditetapkan untuk viva anda, mudah-mudahan ia akan menjadi antara empat dan dua belas minggu dari tarikh penyerahan anda. Ini memberi anda banyak masa untuk menyediakan. Pastikan anda mempunyai peluang untuk pulih dari dash untuk mengemukakan tesis anda, cuba untuk tidak melihat sama sekali selama sebulan atau lebih. Apabila anda memilih tesis anda sekali lagi anda akan mendapati ia segar dan menarik daripada letih dan membosankan. Anda mungkin juga mempunyai beberapa idea baru untuk dibawa ke viva, dan bukannya hanya tersesat dengan kerumitan penyelidikan anda.
.
4. Ketahuilah hujah anda
Sebagai persediaan untuk viva, katakan sepuluh hari sebelum ini, pastikan anda boleh menjawab soalan berikut: apa yang unik mengenai tesis anda? Apakah hujah / penemuan pokoknya? Bagaimanakah ia berbeza daripada pemain utama lain dalam bidang anda? Di mana anda boleh pergi dari sini dengan topik ini? Berikan jawapan pendek, sederhana dan panjang kepada setiap soalan tersebut. Dalam erti kata lain, jika anda digalakkan untuk meringkaskan jawapan anda dalam beberapa ayat, dapat berbuat demikian, dan sama-sama dapat bercakap selama beberapa minit jika perlu.
.
5. Tahu apa yang anda boleh lakukan dengan cara yang berbeza
Kepada calon PhD, kelayakan adalah segala-galanya; ia adalah kemunculan kerja keras yang begitu banyak. Walau bagaimanapun, ahli akademik yang telah mendapat doktor mereka sedar bahawa PhD adalah permulaan dan bukannya akhir proses penyelidikan. Bersedia untuk membincangkan kelemahan dalam kerja anda. Jangan bimbang, pemeriksa anda tidak akan gagal jika anda mengatakan bahawa anda ingin mengambil pendekatan yang berbeza.

.

6. Bersantai malam sebelum ini
Seperti mana-mana peperiksaan, lisan atau bertulis, jangan cuba untuk menyemak semula terlalu banyak malam sebelumnya. Bersih malam, mungkin hidangan ringan dengan rakan-rakan atau pawagam dan malam awal. Pada masa anda melakukan viva PhD anda, anda akan menjadi pakar dalam situasi peperiksaan, jadi gunakan kaedah yang telah diuji dan diuji yang telah mendapat ganjaran pada masa lalu.

.

7. Pakaian untuk menarik perhatian
Ramai orang berpakaian kasual untuk viva mereka, dan sudah tentu tidak ada konvensyen yang mengatakan bahawa anda mesti berdandan (di luar Oxbridge sekurang-kurangnya) tetapi sering kali kes berpakaian secara rasmi memfokuskan fikiran untuk tugas di hadapan. Sekiranya anda kelihatan kemas dan kemas, mungkin pemikiran anda juga akan diperintahkan dengan baik.

.

8. Ambil salinan tesis anda kepada viva
Pemeriksa anda akan meminta beberapa soalan umum mengenai kepentingan tesis anda (lihat mata 4) tetapi mereka juga mungkin mencabar atau menjelaskan beberapa bahagian tertentu, jadi ambil salinan tesis anda dengan anda (sama dengan yang dikemukakan kepada pemeriksa anda ). Ia kelihatan lebih profesional jika anda boleh bekerja dari salinan terikat, bukannya buasir kertas longgar, walaupun jelas yang menyebabkan lebih banyak perbelanjaan.

.

9. Bersantai dan nikmatilah!
Viva boleh bertahan apa-apa dari 45 minit hingga dua jam supaya ia menjadi pengalaman yang sengit, tetapi diharapkan pemeriksa anda akan melakukan segala yang mereka boleh lakukan untuk membuat anda berasa santai. Ramai pemeriksa kini memberitahu calon sama ada mereka telah berlalu pada peringkat awal, jadi mereka dapat menikmati perbincangan yang berikutnya. Sama ada ini berlaku kepada anda atau tidak, cuba memanfaatkan sepenuhnya hakikat bahawa dua pakar dalam bidang anda mendedikasikan diri anda untuk kerja anda sepenuhnya. Ini tidak berlaku dengan kerap, jadi buatlah yang terbaik!

.

10. Mengambil sebarang komen dan kritikan
Walaupun anda lulus dengan warna terbang, pemeriksa anda mungkin akan mempunyai beberapa petua tentang bagaimana untuk meningkatkan hujah atau persembahan anda dan di mana untuk mengambil penyelidikan anda dari sini. Pastikan anda mengingati nasihat mereka kerana ia akan berguna pada masa akan datang. Jika anda dapat menunjukkan bahawa anda telah terlibat dengan ulasan mereka, pemeriksa anda akan membuat pengadil yang sangat berguna untuk pekerjaan dan menasihati penerbit apabila anda cuba mengubah tesis anda menjadi monograf.

.

Sumber: Jobs ac.uk

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL