no comments

Tips-Tips Untuk Pelajar PhD Pada Minggu Pertama Mereka

Tips Untuk Pelajar PhD # 1: Cari Cawan Kopi.

 • Kami akan memulakan pengambilan kafein dalam bentuk cecair. Untuk ini, anda memerlukan cawan. Jika ini tidak mencukupi, anda boleh mengambil kafein anda sebagai tablet. Ini adalah petua pertama saya untuk pelajar PhD, mengapa? Saya ingin berbohong kepada anda dan mengatakan bahawa PhD anda akan menjadi santai dan anda akan tidur 8 jam setiap malam. Kebenarannya adalah bahawa kadang-kadang hanya kafein akan menghalang anda daripada tertidur di papan kekunci anda. Semakin cepat anda siap, anda akan menjadi semakin produktif.

Tips Untuk Pelajar PhD # 2: Dapatkan Meja & Kerusi Anda.

 • Atau sekurang-kurangnya mengetahui di mana anda akan berada di tempat.

  Inilah tempat kamu. Anda memutuskan apa hiasan yang tidak sesuai untuk dipaparkan di meja anda. Einstein bobble-head? Kenapa tidak?

  Kerana anda akan menghabiskan banyak jam di kerusi anda, cuba memilih yang selesa. Anda tahu, ergonomik dan sokongan belakang yang lebih rendah. Siapa saya bercanda? Anda akan mendapat kerusi yang telah tersandung di jabatan anda selama sekurang-kurangnya 20 tahun.

Tips Untuk Pelajar PhD # 3: Melakukan Paperwork.

 • Mungkin pada permulaan PhD anda, anda perlu mengisi beberapa bentuk, beri butiran peribadi anda dan maklumat hubungan sesetengah saudara untuk menjemput anda apabila anda lulus di makmal.

  Semakin cepat anda mendapatkan ini dari cara anda, lebih cepat anda akan mula melakukan sains.

Tips Untuk Pelajar PhD # 4: Mempunyai Akses ke Bangunan Universiti.

 • Bangunan di mana anda akan bekerja mungkin mempunyai beberapa langkah keselamatan. Pastikan anda dibenarkan berada di premisnya, juga di luar waktu kerja. Apa yang awak katakan? Ya, anda juga akan bekerja pada hujung minggu. Atau adakah anda berfikir bahawa budaya sel akan tumbuh sihat tanpa tunjang utamanya makan dengan kerap?.

Tips Untuk Pelajar PhD # 5: Betul-betul bersedia.

 • Anda akan memerlukan komputer. Sekiranya anda berhak kepada satu, maka perintah itu. Jika tidak, bawa komputer riba anda. Dalam sebarang kes minggu pertama anda akan bekerja dari komputer riba anda semasa komputer baru anda tiba.

  Perkara kedua yang paling penting (dikira) adalah untuk mempunyai akses ke Internet. Pastikan komputer anda mempunyai sambungan kabel dan wifi di kampus.

  Pencetak adalah perkara ketiga yang paling penting untuk disusun. Pastikan anda boleh mencetak, yang anda tahu di mana pencetak adalah (mereka mati di tempat yang paling tidak masuk akal) dan belajar di mana mereka menyimpan kertas percetakan.

  Perkiraan pengiraan lain termasuk: mendapatkan akses kepada pemacu yang dikongsi, membeli skrin kedua jika anda boleh (produktiviti anda akan mendapat manfaat daripada itu), memasang perisian yang digunakan rakan sekerja anda dan 3 alat perisian wajib untuk saintis.

  Sekiranya anda menggunakan komputer riba, dapatkan kunci keselamatan supaya ia tidak akan dicuri. Percayalah, itu.

Tips Untuk Pelajar PhD # 6: Bekalan Pejabat Stok.

 • Mari kita lanjutkan dengan salah satu petua mudah untuk pelajar PhD yang boleh digunakan dalam mana-mana pekerjaan. Bekalan stok!

  Mereka mungkin terkunci dalam kabinet. Atau anda mungkin perlu memerintahkannya melalui Intranet. Apa sahaja laluan mereka kepada mereka, stok pos, beberapa pen, highlighters, kertas, stapler dan beberapa buku nota.

Tip Untuk Pelajar PhD # 7: Setiausaha (Yang Maha Berkuasa).

 • Hanya ada seorang yang lebih kuat daripada profesor anda, orang yang mengawal agenda profesor. Setiausaha dapat membantu memerah janji dalam agenda yang paling ramai.

  Tambahan pula setiausaha yang baik tahu jawapannya atau siapa yang hendak dihubungi untuk menjawab mana-mana soalan birokrasi anda.

  Baiklah kepada setiausaha, berkawan dengannya dan jangan lupa untuk tidak marah kepadanya jika prof anda terlambat atau membatalkan pelantikan anda, dia hanya utusan.

Tips Untuk Pelajar PhD # 8: Daftar Kepada Kursus.

 

 • Sesetengah PhD harus mengikuti kurikulum kursus yang luas. Lain-lain mereka boleh secara sukarela menghadiri bengkel untuk membangunkan beberapa kemahiran yang berguna.

  Apapun keadaan anda, anda perlu mempunyai pandangan yang jelas mengenai kursus-kursus yang ada untuk anda. Yang mana yang wajib? Yang mana pilihan? Yang bagus untuk dilakukan? Yang mana yang perlu anda lakukan untuk menjadi saintis yang lebih baik?

  Untuk beberapa kursus pilihan dan bengkel kemahiran, bos anda perlu membayar yuran pendaftaran (ditambah membolehkan anda menghabiskan waktu kursus dari penyelidikan anda). Adalah bijak untuk duduk bersamanya dan membincangkan kursus-kursus yang akan dia lakukan dengan baik mengikuti anda (dan dia membayar).

  Sudah tiba masanya untuk mempunyai rasa sains dalam minggu pertama PhD anda. Itulah sebabnya anda memilih untuk mendapatkan PhD di tempat pertama, bukan?

  Teruskan membaca jika anda mahukan lebih banyak petua untuk pelajar PhD yang agak saintifik.

Tip Untuk Pelajar PhD # 9: Muat turun Majalah Untuk Baca.

 • Membaca banyak kertas. Inilah yang akan anda lakukan pada awal PhD anda.

  Yang perlu anda baca? Ok, inilah yang akan anda lakukan.

  Jangan hanya meminta bos anda untuk membaca. Oleh kerana anda seorang pelajar proaktif (bukan?) Anda akan menggunakan Google Scholar, PubMed dan pustakawan anda untuk mencari kertas yang berkaitan dengan topik penyelidikan anda.

  Anda akan membacanya dan periksa kertas yang mereka kutip. Buat senarai 10-20 yang paling penting mengikut pandangan anda dahulu dan bilangan petikan yang mereka ada, kedua.

  Hantar senarai ini kepada atasan anda dan tanyakan jika anda boleh memberitahu beberapa kertas kerja yang anda mungkin hilang.

  Sekiranya anda ingin mengetahui cara mencari kertas yang baik untuk dibaca, Kem Siaran Semula Kesusasteraan mempunyai bahagian bagaimana mencari kesusasteraan. Semak ia.

Tips Untuk Pelajar PhD # 10: Memulakan Kajian Sastera.

 • Oleh kerana kita bercakap tentang membaca kertas, mari kita teruskan kajian literatur. Anda perlu mencari apa yang telah dilakukan sebelum ini dalam bidang anda. Apa yang masih perlu dilakukan. Apakah topik hangat? Anda perlu melihat di mana penyelidikan anda sesuai.

  Anda perlu mencari kertas kerja, membacanya, meringkaskannya dan mengatur pembelajaran anda.

  Makna tentang apa yang sedang berlaku dalam bidang anda adalah semakan kesusasteraan. Semakin cepat anda mula melakukan kajian semula kesusasteraan dengan cara yang betul, semakin baik.

  Dan jika anda ingin melakukan semakan sastera yang betul, anda perlu mengikuti Camp Boot Review Literature. Saya tidak dapat mencadangkannya cukup.

  Ini adalah salah satu petua untuk pelajar PhD yang saya ingin saya gunakan pada awal PhD saya. Saya tidak pernah melakukan kajian literatur yang betul. Sebagai hasilnya, saya percaya gambaran saya tentang bidang penyelidikan saya tidak tepat pada dua tahun pertama.

Tip Untuk Pelajar PhD # 11: Periksa Tesis Terdahulu Daripada Kumpulan Anda.

Mengapa anda perlu memeriksa tesis sebelumnya dalam kumpulan anda?

Anda boleh mendapatkan idea tentang:

 • topik yang dipilih dalam kumpulan anda.
 • berapa banyak kertas PhD yang diterbitkan sebelum menamatkan pengajian.
 • yang melakukan apa. Berguna jika anda perlu menggunakan beberapa teknik yang dibangunkan secara dalaman atau memanjangkan kerja orang lain.
 • belajar bagaimana tesis PhD disusun dalam fakulti anda.

Tips Untuk Pelajar PhD # 12: Rancangan Rancangan Penyelidikan

 • Saya tahu anda mungkin mendapati idea ini sedikit kontroversi. Bagaimanakah anda merancang secara terperinci bagaimana penyelidikan anda akan berlaku? Bukankah kita cuba mengembangkan pengetahuan manusia dengan meneroka yang tidak diketahui?

  Mmmm ya.

  Tetapi pada masa yang sama anda harus mempunyai idea samar di mana anda pergi. Apakah soalan yang anda cuba jawab? Apakah langkah-langkah pertengahan yang perlu anda ikuti untuk menjawab soalan itu?

  Percayalah ini. Anda boleh memisahkan PhD anda dalam 4-6 blok atau sub-projek. Setiap orang harus cukup bercita-cita dan jelas untuk menghasilkan penerbitan. Sekiranya anda tidak bercita-cita tinggi.

  Cuba reka bentuknya dengan cara yang projek pertama mudah dan mungkin menghasilkan hasil tidak lama lagi. Mengapa? Untuk meningkatkan motivasi anda dengan melihat kemajuan dan keputusan awal.

  Ia bukan idea yang baik untuk menunggu 2 atau 3 tahun untuk melihat hasil pertama, saya boleh memberitahu anda itu.

  Tetapkan tarikh pada masa depan (dalam masa 6 hingga 12 bulan) untuk menyemak jika pelan awal anda berjalan lancar atau anda perlu menukar arah.

Tips Untuk Pelajar PhD # 14: Bertemu Rakan Baru Anda.

 • Petua terakhir yang perlu anda ketahui adalah bercakap terus dengan rakan sekerja baru anda. Kenapa tidak mengatur pelantikan untuk memperkenalkan diri kepada PhD dan postdocs anda?

  Ketahui projek mereka. Ini akan membantu anda melihat bagaimana projek anda sesuai dengan penyelidikan kumpulan. Di samping itu, anda akan mengetahui siapa yang tahu apa. Ini berguna apabila anda terjebak dan memerlukan nasihat pakar.

  Di samping itu, anda boleh meminta pendapat dan pengalaman mereka dalam melakukan penyelidikan dalam kumpulan / bidang anda. Bagaimana mereka menghubungkannya? Apakah masalah yang mereka dapati pada awal PhD mereka?

Tips Untuk Pelajar PhD # 15: Menjadi lebih Sosial.

 • Anda ingin mengenali rakan sekerja anda dan berteman (jika anda baru di bandar). Pada penghujung hari kita semua adalah haiwan sosial, bukan?

  Anda boleh mengetahui lebih banyak rakan sekerja dengan menyertai mereka untuk rehat kopi, untuk makan tengahari, untuk sebarang sambutan, takrifan PhD atau perhimpunan sosial (terdapat banyak di universiti)

  Jika anda ingin berteman di luar kumpulan penyelidikan anda, anda mempunyai pilihan yang berbeza. Untuk menamakan beberapa anda boleh menyertai kelab sukan, mengambil pelajaran atau menyertai persatuan pelajar. Terdapat banyak persatuan dan kumpulan pelajar PhD yang menganjurkan aktiviti untuk pelajar asing.

  Ingat bahawa anda juga mempunyai kehidupan di luar penyelidikan anda.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL