no comments

Tips Terbaik untuk Reka Bentuk Kuesioner

Soal selidik boleh menjadi alat perniagaan penting, sama ada untuk mengumpul maklumat penting dari pemohon baru, atau hanya untuk membina pangkalan data maklumat penyelidikan pasaran.

Walau bagaimanapun, mudah untuk diabaikan walaupun aspek paling asas untuk membentangkan soalan dan jawapan anda dengan berkesan – jadi berikut adalah beberapa petua utama untuk reka bentuk soal selidik untuk membantu menghindari masalah tersebut.

Perancangan

Perancangan sedikit berjalan jauh, seperti yang telah anda diberitahu sebelum ini.

Dalam kes reka bentuk soal selidik, itu bermakna memutuskan apa maklumat yang ingin anda cari, dan menyelesaikan soalan yang paling langsung yang akan membawa anda jawapan yang anda perlukan.

Jenis pertanyaan yang berbeza boleh sesuai untuk topik yang berbeza – anda mungkin mahu berpegang kepada jawapan ya / tidak, atau skala berangka (cth. Menyatakan kepuasan pada skala 1 hingga 5).

Kadang-kadang lebih baik untuk menjadi lebih terbuka dalam jawapan yang anda terima – dan jika anda bertanya soalan yang benar-benar terbuka, pastikan anda memberi responden ruang untuk menulis jawapan mereka sendiri, walaupun anda telah mencatatkan respons yang paling mungkin.

Susun atur

Buatlah soal selidik anda dengan mudah dibaca, dengan fon sans serif (atau sekurang-kurangnya huruf besar yang jelas), sempadan dan membahagikan garis di mana sesuai, dan banyak ruang putih – di sekitar kedua-dua soalan dan jawapan.

Sekiranya anda menyediakan kotak semak dan teks, buatlah cukup besar untuk tulisan tangan yang agak besar, bulat; jika anda menyediakan kotak individu untuk setiap surat dalam respon, pastikan terdapat banyak kotak, terutamanya dalam nama tempat.

Jelaskan soalan mana yang menjadi sebahagian daripada seksyen yang sama, dan sama ada yang boleh dilangkau, dan tentukan sama ada anda memerlukan pilihan ‘N / A’ dan ‘Tidak Tahu’, atau ruang bagi responden anda untuk membuat nota tambahan.

Pengekodan

Pengekodan adalah sebahagian daripada analisis soal selidik, tetapi ia patut difikirkan semasa proses reka bentuk.

Ia melibatkan memberi setiap tindak balas yang mungkin nombor – jadi ‘ya’ mungkin bernombor 1, ‘tidak’ bernombor 2, ‘n / a’ bernombor 3 dan sebagainya.

Anda harus mengelakkan menggunakan sifar untuk apa-apa – sebaliknya simpan sebagai pilihan lalai jika jawapan telah dibiarkan kosong.

Apabila anda menganalisis maklum balas soal selidik, pengekodan adalah satu cara untuk menjadikan jawapan lisan ke dalam nombor yang dapat dibandingkan dengan lebih mudah, dan ini satu proses yang patut dilihat dengan lebih dekat jika anda berminat dengannya.

Jangan Tawarkan Ground Middle

Ujian akhir pada skala berangka yang disebutkan di atas – anda biasanya tidak mahu menggunakan skala yang menawarkan alasan tengah mudah.

Responden soal selidik secara semulajadi menjauhkan diri dari pendapat terkuat dalam skala tersebut, dan jika anda menawarkan skala 1 hingga 5, anda mungkin akan mendapat banyak orang yang berdetik kotak ‘3’.

Banyak pereka soal selidik menggunakan skala 7 mata, kerana ia membantu untuk menawarkan lebih banyak variasi pilihan, membolehkan orang untuk menyatakan pendapat tanpa pergi ke skala ekstrem hujung.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang masih tidak menyukai bahawa skala 7 mata mempunyai pilihan tengah tunggal; jika anda peduli dengan ini, pertimbangkan skala 4-point atau skala 6-poin untuk memaksa tindak balas bukan pusat.

.

Sumber: ByteStart

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL