no comments

Tips Nak Mudah Viva

1) Bace tesis dulu

3 malam bertungkus lumus bace semula tesis yang tebal tu… 230 muka surat. Better bace awal, saye ni awal-awal malas nak bace. Cuak pulak buat tesis tebal-tebal ni. Pastikan korang tahu ape yang korang tulis. Kalau korang pon tak paham, cube bayangkan internal dan external korang tu paham ke tidak. Pastikan korang paham setiap proses, mekanisme, method, dan teori ade dah dalam kepala korang.

 

2) Bace doa penerang hati

Malam sebelum viva, tak boleh tido…serius rase jantung nak tercabut. Mulut ni tak lepas baca ayat ni… korang boleh amalkan. Sangat mujarab… mase time viva hilang terus rase berdebar tu, dengan yakin dan berani kite boleh menjawab soalan-soalan killer mereka. Tak tipu ni… 🙂

 

 

Pukul 6.30 am bersiap-siap,  En kesyangan saye hantar ke bilik IPS. Bersungguh-sungguh hantar ni… Terharu pula rasenyer… Ok, ngam-ngam time nk viva tu sempat bace 95%. Harap-harap 5% lagi internal dengan external tak tanye laaa… hahhaha. Sepatutnyer viva start pukul 9.30 am… mujurlah pengerusi lambat datang, start viva sharp pukul 10 pagi.

 

3) Slide yang ringkas

Ye, slide presentation buat simple-simple aje. Tidak perlu detail sangat nak citer semua sebab internal/external korang dah bace pon tesis korang. Kalau diaorang tak paham, boleh tanye time Q & A session. Peruntukan 20-25 minit sahaja presentation, saye buat 25 slide termasuk thank you. So, skrip presentation ini option… kalau rase dah power, korang boleh bercakap dengan yakin.. silakan. Mane yang rase tak berapa nak yakin, takut tergagap-gagap nak cakap ape…better korang sediakan skrip awal-awal. Time viva bace je.. boleh mengurangkan stress dan gelabah anda.

 

4) Air mineral

Mase viva tu, pihak IPS dah sediakan dah air mineral tuk korang minum. Prepare je 1 botol air mineral… mane la tahu diaorang lupe ke. Sebelum viva minum air mineral 2-3 teguk dan berselawat. Supaya mase viva tu keluar suara yang terpendam tu. Tak de la suara serak-serak macam Ella…

 

5) Semasa Q & A

Ini adalah waktu-waktu kritikal di mana semua teori dan pemahaman anda di uji. Wah, ini la yang paling digeruni oleh postgraduate student. Masa inilah mereka boleh menentukan yang korang ni Major correction or Minor correction. Minor ni sikit je la nak kene baiki. Major pulak… kire kene repeat semula eksperiment dan banyak bende nak kene baiki dalam tesis. So, sebab itu korang kene defend ape yang korang dah buat selama 2-3 tahun ini. Ade jugak soalan yang tidak dapat nak dijawab, try untuk jawab. Kebiasaannyer supervisor yang tolong jawabkan. Ade la 1-2 soalan  tu yang susah sikit.. Alhamdullillah ade jugak sv membantu.

Soalan lazim yang ditanya oleh examiner:-

1) Kenapa kita pilih range parameter ini? –> Saya jawab ikut jurnal. Haa..ni korang listkan siap-siap dalam table. Kite buat summary dari previous work..ikut jurnal.

2) Dalam graph tunjuk menurun, tapi awak mention di sini menaik? –> ni kalau result korang kantoi la.

3) Explain equation

4) Untuk design expert:-

a) Mcam mana nak tentukan model ini significant ke tidak?

Kesimpulan di sini, yakinlah dengan ape yang kite buat. Defend dengan berhemah, relex, dan senyum itu penting. Mane yang dapat internal busy, sabar je la… harap-harap saye sempat nak konvo.

 

ARTIKEL : Mrs Liyana

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL