no comments

[Petua Mosaic] Penyelidikan Akademik vs Penyelidikan Industri: bagaimana ia berbeza?

Penyelidikan industri biasanya dilakukan oleh pengamal atau orang industri selama satu tempoh, sama ada untuk menyelesaikan masalah, untuk mendapatkan wawasan tentang para pesaing atau melakukan analisa pasar, misalnya. Pada dasarnya dalam penyelidikan industri, sebaik sahaja anda mendapat jawapan untuk pertanyaan / masalah penyelidikan anda, kes itu ditutup. Walau bagaimanapun, untuk penyelidikan akademik ia berbeza. Dalam penyelidikan akademik, sebaik sahaja anda mencari jawapan untuk pertanyaan / masalah penyelidikan terdapat lebih banyak soalan penyelidikan yang perlu disiasat selanjutnya dari beberapa penyelidik lain. Itulah sebabnya mengapa penyelidikan akademik tidak akan berakhir, akan ada lebih banyak panggilan untuk penyelidikan masa depan.

Penyelidikan akademik dilakukan oleh ahli akademik sama ada untuk membuktikan idea-idea, untuk menubuhkan model atau teori baru, atau mengisi jurang. Penyelidikan akademik adalah mengenai sumbangan. Sumbangan di sini merujuk kepada bagaimana anda memperluaskan pengetahuan anda dalam bentuk kajian anda. Hasil daripada kajian semasa boleh meningkatkan teori semasa atau pengetahuan. Sekiranya anda melakukan penyelidikan PhD, ini adalah mengenai sumbangan dan kebaruan anda. Dalam penyelidikan akademi, sumbangan kepada pengetahuan boleh dibahagikan kepada 3 sumbangan, iaitu sumbangan kepada teori, sumbangan kepada kaedah dan sumbangan kepada industri / pengamal atau pembuat dasar.

 

Apakah maksud setiap sumbangan di atas?

Sumbangan kepada teori ini bermakna bagaimana kajian anda dapat meningkatkan teori semasa dari penemuan anda. Adakah terdapat penemuan baru yang anda dapati dari penyelidikan anda yang berbeza daripada penemuan pengkaji sebelumnya? Anda perlu memahami peranan teori, Maksudnya di sini, anda perlu memikirkan bagaimana penyelidikan anda dapat membina pengetahuan baru, bagaimana kajian anda telah mengisi jurang dalam kesusasteraan dan bagaimana kajian anda dapat membentuk usaha penyelidikan masa depan untuk penyelidik lain. Inilah yang membuat perbezaan pengkaji antara penyelidikan akademik dan penyelidikan industri. Untuk penyelidikan akademik, sebaik sahaja selesai kajian kami, akan ada lebih banyak soalan penyelidikan yang perlu dijawab, yang memberikan hala tuju kepada pengkaji lain untuk melihatnya pada masa akan datang.

Sumbangan kepada kaedah ini adalah tentang bagaimana penyelidikan anda berbeza dari pengkaji terdahulu untuk mendapatkan penemuan baru dari kajian anda dalam meningkatkan pengetahuan terkini. Anda perlu memikirkan kaedah anda. Adakah anda memilih kaedah yang sesuai untuk soalan penyelidikan anda yang membolehkan anda mendapatkan lebih banyak data atau maklumat? Adakah kaedah yang anda terima untuk kajian anda yang berbeza dari pakar-pakar lain membolehkan anda mendapatkan lebih banyak atau penemuan baru? Ini adalah perkara yang perlu anda pertimbangkan.

Sumber : Dr Nor Aida Abdul Rahman.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL