no comments

Tips Lengkap untuk Kaedah Penyelidikan Kuantitatif

Nombor di mana-mana dan memandu kehidupan sehari-hari kita. Kami mengambil keputusan berdasarkan nombor, baik di tempat kerja dan dalam kehidupan peribadi kami. Sebagai contoh, sesebuah organisasi boleh bergantung pada nombor jualan untuk melihat jika ia berjaya atau gagal, dan sekumpulan rakan yang merancang percutian boleh melihat harga tiket untuk memilih tempat.

Dalam domain sosial, nombor adalah sama pentingnya. Mereka membantu mengenal pasti apa yang diperlukan oleh intervensi, sama ada projek yang sedang berjalan berkesan, dan banyak lagi. Tetapi bagaimana organisasi dalam domain sosial mendapat nombor yang mereka perlukan?

Di sinilah penyelidikan kuantitatif. Penyelidikan kuantitatif ialah proses mengumpul data berangka melalui teknik yang standard, kemudian menggunakan kaedah statistik untuk mendapatkan pandangan daripadanya.

Bilakah penyelidikan kuantitatif berguna?
Matlamat kaedah penyelidikan kuantitatif adalah untuk mengumpul data berangka dari sekumpulan orang, kemudian umumkan hasil tersebut kepada kumpulan orang yang lebih besar untuk menerangkan fenomena. Penyelidik umumnya menggunakan penyelidikan kuantitatif apabila mereka mahu mendapatkan jawapan yang objektif dan konklusif.

Sebagai contoh, jenama coklat boleh menjalankan kajian di kalangan sampel kumpulan sasaran mereka (remaja di Amerika Syarikat) untuk memeriksa sama ada mereka suka rasa coklat tersebut. Hasil kajian ini akan menunjukkan bagaimana semua remaja di A.S. merasa tentang coklat.

Begitu juga, sebuah organisasi yang menjalankan projek untuk meningkatkan kadar literasi kampung dapat melihat berapa banyak orang yang datang ke program mereka, bilangan orang yang dijatuhkan, dan skor celik masing-masing sebelum dan selepas program. Mereka boleh menggunakan metrik ini untuk menilai kejayaan keseluruhan program mereka.

Tidak seperti penyelidikan kualitatif, penyelidikan kuantitatif biasanya tidak digunakan pada peringkat awal penyelidikan untuk meneroka soalan atau mengatasi masalah. Ia biasanya digunakan untuk menjawab soalan-soalan yang jelas dan jelas dalam tahap lanjut dalam kajian penyelidikan.

Bagaimanakah anda merancang latihan penyelidikan kuantitatif?
– Kenal pasti masalah penyelidikan. Satu contohnya adalah, seberapa baik sekolah kerajaan New Delhi memastikan pelajar menyelesaikan pendidikan mereka?
– Sediakan soalan penyelidikan yang perlu dijawab untuk menangani masalah penyelidikan. Contohnya, apakah peratusan pelajar yang keluar dari sekolah kerajaan di New Delhi?
– Mengkaji literatur sedia ada mengenai masalah penyelidikan dan persoalan untuk memastikan tidak ada pertindihan. Jika seseorang telah menjawabnya, anda boleh bergantung pada hasilnya.
– Buat rancangan penyelidikan. Ini termasuk mengenal pasti kumpulan sasaran, contoh, dan kaedah pengumpulan data; menjalankan analisis data; cadangan pengumpulan; dan tiba di kesimpulan.

Apakah kelebihan kaedah penyelidikan kuantitatif?
– Kaedah penyelidikan kuantitatif memberikan jawapan yang agak konklusif kepada soalan penyelidikan.
– Apabila data dikumpulkan dan dianalisa mengikut metodologi yang beretika dan teratur, hasilnya biasanya boleh dipercayai.
– Dengan saiz sampel yang signifikan secara statistik, hasilnya boleh disebarkan kepada seluruh kumpulan sasaran.

Apakah batasan kaedah penyelidikan kuantitatif?
– Tidak mengambil kira fikiran atau persepsi orang tentang apa yang anda menilai.
– Tidak meneroka “mengapa” dan “bagaimana” di sebalik fenomena.

Kaedah penyelidikan kuantitatif yang boleh anda gunakan?
Berikut adalah empat kaedah penyelidikan kuantitatif yang boleh anda gunakan untuk mengumpul data untuk kajian penyelidikan kuantitatif:

Soal selidik
Ini adalah cara yang paling biasa untuk mengumpul data kuantitatif. Soal selidik (juga dipanggil kaji selidik) adalah satu siri soalan, biasanya ditulis di atas kertas atau bentuk digital. Penyelidik memberikan soal selidik kepada sampel mereka, dan setiap peserta menjawab soalan-soalan. Soalan-soalan direka untuk mengumpul data yang akan membantu penyelidik menjawab soalan penyelidikan mereka.

Biasanya, soal selidik mempunyai soalan tertutup – iaitu, peserta memilih jawaban daripada pilihan yang diberikan. Walau bagaimanapun, soal selidik juga mungkin mempunyai soalan terbuka terbuka kuantitatif. Dalam contoh yang terbuka di atas, peserta boleh menulis nombor mudah seperti “4”, pelbagai seperti “Saya biasanya pergi satu atau dua kali seminggu” atau respons yang lebih kompleks seperti “Kebanyakan minggu saya pergi dua kali, tetapi minggu ini Saya pergi 4 kali kerana saya terus melupakan senarai kedai runcit saya. Semasa musim sejuk, saya hanya pergi seminggu sekali. ”

Soal selidik yang baik harus mempunyai bahasa yang jelas, tata bahasa dan ejaan yang betul, dan objektif yang jelas.

Kelebihan:

– Soal selidik sering kurang memakan masa daripada temubual atau kaedah penyelidikan kuantitatif yang lain.
– Mereka satu cara yang biasa dan agak mudah untuk mengumpul data.
– Mereka boleh menjadi pilihan yang kos efektif untuk mengumpul data dari sampel yang besar.

Had:

– Respon mungkin kekurangan kedalaman dan memberikan maklumat yang terhad.
– Responden mungkin kehilangan minat atau berhenti jika soal selidik panjang.
– Responden mungkin tidak memahami semua soalan, yang akan menyebabkan tindak balas tidak tepat.

Temu bual
Satu temu bual untuk penyelidikan kuantitatif melibatkan komunikasi lisan antara peserta dan penyelidik, yang bertujuan untuk mengumpulkan data berangka. Wawancara boleh dilakukan secara bersemuka atau melalui telefon, dan dapat disusun atau tidak terstruktur.

Dalam temu bual berstruktur, penyelidik meminta satu set soalan tetap kepada setiap peserta. Soalan-soalan dan pesanan mereka diputuskan oleh penyelidik. Wawancara mengikuti pola formal. Wawancara berstruktur lebih cekap dan boleh memakan masa yang kurang.

Dalam temu bual yang tidak berstruktur, penyelidik berfikir tentang soalan-soalannya ketika wawancara diteruskan. Temubual jenis ini bersifat perbualan dan boleh bertahan beberapa jam. Temubual jenis ini membolehkan penyelidik menjadi fleksibel dan bertanya soalan bergantung kepada tindak balas peserta. Kaedah penyelidikan kuantitatif ini dapat memberikan maklumat yang lebih mendalam, kerana ia membolehkan para penyelidik untuk menyelidiki lebih mendalam kepada respons peserta.

Kelebihan:

– Temubual dapat memberikan maklumat lebih mendalam.
– Temubual lebih fleksibel daripada soal selidik, kerana pewawancara boleh menyesuaikan soalan mereka kepada setiap peserta atau bertanya soalan susulan.
– Pewawancara boleh menjelaskan soalan peserta, yang akan membantu mereka mendapatkan data yang lebih jelas dan tepat.

Had:

– Temubual satu orang pada satu masa boleh memakan masa.
– Perjalanan, gaji pewawancara dan perbelanjaan lain boleh membuat wawancara alat pengumpulan data mahal.
– Dengan temu bual yang tidak berstruktur, sukar untuk mengukur beberapa respon.

Pemerhatian
Pemerhatian adalah cara yang sistematik untuk mengumpulkan data dengan memerhati orang dalam situasi atau tetapan semula jadi. Walaupun ia kebanyakannya digunakan untuk mengumpul data kualitatif, pemerhatian juga boleh digunakan untuk mengumpul data kuantitatif.

Pemerhatian boleh menjadi mudah atau tingkah laku. Pemerhatian sederhana biasanya berangka, seperti berapa banyak kereta yang melalui persimpangan yang diberikan setiap jam atau berapa banyak pelajar yang sedang tidur semasa kelas. Pemerhatian tingkah laku, sebaliknya, memerhatikan dan menafsirkan tingkah laku manusia, seperti berapa banyak kereta yang memandu dengan bahaya atau bagaimana melibatkan pensyarah.

Pemerhatian sederhana boleh menjadi cara yang baik untuk mengumpul data berangka. Ini boleh dilakukan dengan mendefinisikan pembezaan berangka yang jelas yang boleh dikumpulkan semasa pemerhatian – contohnya, berapa masa pekerja meninggalkan pejabat. Data ini boleh dikumpul dengan memerhatikan pekerja sepanjang tempoh masa dan rakaman apabila setiap orang meninggalkan.

Kelebihan:

– Pengamatan sering merupakan cara yang murah untuk mengumpulkan data.
– Oleh sebab para penyelidik merekodkan data itu sendiri (daripada peserta yang melaporkan data), kebanyakan data yang dikumpulkan secara amnya dapat digunakan.
– Pengumpulan data boleh dihentikan dan dimulakan oleh penyelidik pada bila-bila masa, menjadikannya alat pengumpulan data yang fleksibel.

Had:

– Penyelidik perlu dilatih secara meluas untuk menjalankan pemerhatian dan data rekod dengan betul.
– Kadang-kadang persekitaran atau penyelidikan boleh bias data, seperti ketika peserta tahu mereka sedang diperhatikan.
– Jika situasi yang kadang-kadang diperhatikan tidak berlaku, penyelidik mungkin membazirkan banyak masa semasa pengumpulan data.

Rekod
Oleh kerana penyelidikan kuantitatif bergantung pada data berangka, rekod (juga dikenali sebagai data luaran) dapat memberikan maklumat penting untuk menjawab pertanyaan penyelidikan. Rekod adalah nombor dan statistik yang digunakan oleh institusi untuk menjejaki aktiviti, seperti kehadiran di sekolah atau bilangan pesakit yang dimasukkan ke hospital.

Sebagai contoh, Kerajaan India menjalankan Banci setiap 10 tahun, yang merupakan rekod penduduk negara. Data ini boleh digunakan oleh seorang penyelidik yang menangani masalah penyelidikan berkaitan dengan penduduk.

Banci adalah salah satu daripada set data paling penting di India. Ketahui lebih lanjut tentang bagaimana ia dicipta, bagaimana ia dijalankan, dan bagaimana ia telah dibangunkan dari masa ke masa dengan siri tiga “Terbuka Data Terbuka” kami.

Kelebihan:

– Rekod sering merangkumi data komprehensif yang ditangkap dalam tempoh masa yang panjang.
– Masa pengumpulan data adalah minima, kerana data telah dikumpulkan dan direkam oleh orang lain.

Had:

– Rekod sering hanya menyediakan data berangka, bukan sebab atau sebab di belakang data.
– Pembersihan rekod berstruktur atau format yang terformat boleh mengambil masa yang lama.
– Jika rekod tidak lengkap atau tidak tepat, seringkali tidak ada cara untuk memperbaikinya.

Menyusunnya
Kaedah penyelidikan kuantitatif adalah salah satu alat terbaik untuk mengenal pasti masalah atau fenomena, betapa luasnya, dan bagaimana ia berubah dari masa ke masa. Selepas mengenal pasti masalah, penyelidikan kuantitatif juga boleh digunakan untuk menghasilkan penyelesaian yang boleh dipercayai, yang dikenal pasti dengan menggunakan data berangka yang dikumpulkan melalui teknik-teknik standard.

Sumber: SOCIALCOPS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL