no comments

Tips Kajian Sastera untuk Bahagian Pengenalan dan Perbincangan

Kajian literatur adalah ringkasan kajian yang berkaitan dengan bidang penyelidikan tertentu. Ia mengenal pasti dan meringkaskan semua penyelidikan yang berkaitan yang dijalankan pada topik tertentu. Adalah penting untuk kajian literatur anda difokuskan. Oleh itu, anda harus memilih beberapa kajian yang sangat penting untuk topik anda dan bukannya cuba mengumpul pelbagai kajian yang mungkin tidak berkaitan dengannya.

Ulasan kesusasteraan membantu anda mencapai perkara berikut:

 • Penilaian penyelidikan yang lepas
  Mengumpul sumber yang berkaitan akan membantu anda melihat penyelidikan apa yang telah dilakukan. Ini juga akan membantu mengelakkan pertindihan.
 • Kenal pasti pakar
  Adalah penting untuk mengenal pasti penyelidik yang berilmu yang mempunyai pengetahuan dalam bidang tertentu, untuk mendapatkan bantuan mereka jika anda tersekat dengan beberapa aspek penyelidikan anda.
 • Kenal pasti soalan utama
  Matlamat utama anda adalah untuk membawa sesuatu yang baru kepada perbualan. Mengumpul sumber akan membantu anda menentukan soalan penting yang perlu ditangani.

Tentukan metodologi yang digunakan dalam kajian terdahulu
Mengetahui bagaimana orang lain mendekati topik tertentu akan memberi anda peluang untuk mengenal pasti masalah dan mencari cara baru untuk menyelidik dan mengkaji topik. Sekiranya metodologi yang dilaporkan berjaya, anda boleh menggunakannya dan menjimatkan masa yang anda sebaliknya akan membelanjakan pengoptimuman.

Membentangkan Kajian Sastera dalam Bahagian Pengenalan dan Perbincangan
Terdapat banyak manfaat untuk menyampaikan ulasan literatur dalam bahagian pengenalan dan perbincangan naskah anda. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan bagaimana anda dapat membentangkan ulasan literatur dalam setiap bahagian.

Seksyen Pengenalan
Sastera yang dikaji semula dalam pengantar harus:

Perkenalkan topik itu

 • Menetapkan kepentingan kajian ini
 • Menyediakan gambaran keseluruhan kesusasteraan yang relevan
 • Tetapkan konteks untuk kajian menggunakan kesusasteraan
 • Menentukan jurang pengetahuan
 • Mengambarkan bagaimana kajian akan memajukan pengetahuan mengenai topik ini

Seperti yang dapat anda lihat, kajian literatur memainkan peranan penting dalam bahagian pengenalan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang harus anda elakkan dalam bahagian ini. Ini termasuk:

 •  Menyatakan kajian yang disebutkan dalam kajian literatur
 • Menggunakan kajian dari kajian literatur untuk agresif menyokong penyelidikan anda
 • Secara langsung memetik kajian dari kajian literatur

Adalah penting untuk mengetahui cara mengintegrasikan kajian literatur ke dalam pengantar dengan cara yang berkesan. Walaupun anda boleh menyebut kajian lain, mereka seharusnya tidak menjadi tumpuan. Sebaliknya, tumpuan untuk menggunakan kajian literatur untuk membantu menetapkan asas bagi manuskrip.

Seksyen Perbincangan
Kajian kesusasteraan memainkan peranan penting dalam bahagian perbincangan naskah. Dalam bahagian ini, penemuan anda harus menjadi tumpuan, bukannya penyelidik lain. Oleh itu, anda hanya perlu menggunakan kajian yang disebutkan dalam kajian literatur sebagai sokongan dan bukti untuk kajian anda.

Terdapat tiga cara di mana anda boleh menggunakan ulasan literatur dalam bahagian perbincangan:

 • Untuk Menyediakan Konteks untuk Kajian Anda
  Menggunakan kajian dari kajian literatur membantu menetapkan asas bagaimana anda akan mendedahkan penemuan anda dan mengembangkan idea anda.
 • Kompleks Penemuan Anda untuk Pengajian Lain
  Anda boleh menggunakan sastera sebelumnya sebagai latar belakang untuk membandingkan penemuan baru anda. Ini membantu menerangkan dan juga memajukan idea anda.
 • Tentukan Sumbangan Kajian Anda
  Selain mengembangkan ide anda, anda boleh menggunakan ulasan literatur untuk menjelaskan bagaimana kajian anda menyumbang kepada bidang pengajian.

Walau bagaimanapun, terdapat tiga kesilapan yang biasa dilakukan oleh para penyelidik ketika mengulas kajian literatur di bahagian perbincangan. Pertama, mereka menyebut segala macam kajian, yang sebahagiannya tidak relevan dengan topik yang sedang disiasat. Kedua, bukannya mengutip artikel asal, mereka menyebut artikel berkaitan yang menyebut artikel asal. Akhir sekali, sesetengah penulis mengutip kerja sebelumnya semata-mata berdasarkan abstrak, tanpa melalui keseluruhan kertas.

 

SUMBER: enago.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL