no comments

Strategi Pengajaran Mengenai Kaedah Socratic

Pernahkah anda masuk ke bilik darjah di mana pelajar terlibat dalam perbincangan yang serius mengenai topik, membahaskan idea, dan mencabar satu sama lain untuk memberikan bukti penyataan mereka? Dan apabila anda melihat di sekeliling untuk guru, dia duduk dengan tenang di belakang, memerhatikan, mengambil semua tetapi tidak mengambil bahagian atau aktif menggunakan stratgies pengajaran? Kemungkinannya, anda memasuki bilik darjah dengan menggunakan strategi mengajar yang dikenali sebagai Debat Socratic, Kaedah Socratic Socrates, Circle Socratic, atau Pertanyaan Socratic. Ramai guru mencuba strategi pengajaran ini apabila mereka menyedari pensyarah tidak melibatkan pelajar. Pasti, ahli kelas boleh menghafal fakta, tetapi terlalu sering pemikiran kritikal yang diperlukan untuk menganalisis sebab dan akibat – katakan, bagaimana sungai khusus menggalakkan perdagangan kuno – memisahkan mereka melainkan jika guru menceritakannya, memberitahu mereka jawapan “Betul”.

Dalam bilik darjah tradisional, bertanya dan menjawab soalan adalah tekanan kepada ramai pelajar yang takut jawapan mereka akan salah. Inilah di mana kaedah Socratic Socratic diarahkan, tidak betul-betul-betul.

Apa itu

Semuanya bermula dengan petikan ini dari pemikir Yunani ikonik, Socrates: “Marilah kita mengkaji soalan bersama, kawan saya, dan jika anda boleh bercanggah dengan apa yang saya katakan, berbuat demikian dan saya akan dipujuk.”

Bentuk kuno ceramah yang memberi-dan-mengambil ini dilaporkan berasaskan kepercayaan Socrates bahawa kuliah bukan cara yang berkesan untuk mengajar semua pelajar. Kaedah Socratic memerlukan dialog argumentatif kerjasama antara individu, meminta dan menjawab soalan-soalan yang merangsang pemikiran kritis, dan mengeluarkan anggapan yang mendasari. Pelajar menyediakan dengan teliti membaca / meneliti teks atau topik. Pada hari seminar Socratic, mereka mendengar rakan sekelas, mencabar apa yang mereka dengar dengan membina hujah berdasarkan apa yang telah mereka baca dan didengar, dan dengan berbuat demikian, berfikir secara kritis bukan sahaja pendapat mereka tetapi juga rakan sekelas. Ini menggalakkan mendengar, berfikir, membaca, berbicara dengan kritikal, dan merasakan keajaiban tentang pengetahuan dunia. Pelajar dengan cepat memikirkan bahawa untuk berjaya dalam Kaedah Socratic, mereka mesti datang bersedia untuk berkongsi dan mendengar dan merenung.

Melalui proses ini, dengan bimbingan yang halus daripada pengajar, pelajar belajar mengajar diri mereka sendiri. Matlamat mereka adalah untuk menganalisis fakta, tidak mencari jawapan yang sempurna. Kaedah Socratic tidak pasif. Pelajar tidak makan; mereka mencipta, mengambil bahagian, dan memperoleh pemahaman yang lebih mendalam tentang topik itu. Matlamat tidak ada kaitan dengan siapa yang memenangi hujah tetapi bagaimana bukti dan idea dibentangkan.

Strategi Pengajaran untuk Menggunakannya di Bilik Darjah anda

-Ingatkan pelajar untuk tiba setelah menyediakan bahan yang diperlukan.

-Tetapkan peringkat untuk pendekatan ini dengan membincangkan kuasa soalan dalam menyelesaikan masalah.

-Susun pelajar dalam dua lingkaran yang selesa, bulatan dalaman untuk bercakap dan luar untuk mendengar. Ini perlu ditubuhkan supaya pelajar dapat saling melihat dan berinteraksi dengan mudah. Sekiranya kumpulan kecil, anda mungkin mempunyai satu bulatan sahaja.

-Semua pelajar (dan anda) mesti tahu nama masing-masing, walaupun pada mesyuarat pertama.

-Menetapkan garis panduan perbualan seperti 1) merujuk kepada satu sama lain dengan nama, 2) menyertai dengan membina perbualan, 3) sering menyertai dengan komen dan reaksi kepada idea orang lain, 4) tidak menguasai panggung, 5) tidak setuju, tetapi jangan ‘t tidak menyenangkan, dan 6) tunggu giliran anda.

-Ingatkan pelajar tidak ada jawapan yang betul atau salah.

-Ingatkan pelajar untuk berfokus pada konsep dan prinsip, bukan naratif orang pertama. Pengalaman peribadi baik-baik saja, tetapi mereka mesti ditenun dalam konteks perbualan.

-Sebagai guru, anda tidak akan menjadi “Sage di panggung” atau “Panduan di sebelah.” Anda adalah sebahagian daripada kumpulan pembelajaran. Anda menimbulkan persoalan yang berstruktur, terbuka dan kemudian mengharapkan para pelajar untuk memimpin perbincangan. Sebaik-baiknya, soalan bukan titik perhentian tetapi permulaan untuk analisis dan penyelidikan selanjutnya.

-Terus perbualan di litar – jangan biarkan ia menyerang dengan arah yang sama sekali tanpa mencari cara menghubungkannya dengan komen terdahulu.

-Bersedialah dengan kesunyian. Pelajar memerlukan masa untuk berfikir.

-Menjadi pembelajaran yang selesa dari pelajar. Ia tidak selalu jelas di mana soalan akan berakhir.

Mengapa Ia Popular?

Salah satu sebab utama populariti Metode Socratic ialah ia menggalakkan dan memberi ganjaran kemahiran berfikir yang lebih tinggi seperti menilai, menganalisis, dan memohon. Pemikiran ini membantu pelajar belajar secara mandiri dan mengembangkannya menjadi pelajar seumur hidup.

Tetapi bukan hanya tentang berkongsi idea. Ini mengenai mengasah kemahiran mendengar – mendengar mendalam. Pelajar mula suka belajar kerana ia datang dari diri sendiri dan rakan sebaya. Pelajar membangunkan pemahaman tentang perbezaan antara berdebat dan membincangkan: Yang pertama adalah emosi; yang terakhir ketika masih tergila-gila, adalah menghormati.

Untuk sekolah-sekolah Common Core, Kaedah Socratic mengajukan pelajar untuk:

-Gunakan bukti berasaskan teks untuk menyokong idea mereka.
-Mengenal pasti dan menilai tuntutan dan tuntutan balas.
-Huraikan perkara perjanjian.
-Amalan melukis kesimpulan dari teks.
-Memulakan dan mengambil bahagian secara berkesan dalam perbincangan.
-Berikan dan balas kepada soalan yang berkaitan dengan perbincangan.
-Sediakan untuk perbincangan mengenai topik tertentu.
-Berlatih dengan menggunakan konvensyen tatabahasa bahasa Inggeris dan umum akademik dan perbendaharaan kata spesifik domain apabila bercakap.
-Dapatkan pemahaman tentang perspektif yang lain.

Apakah Kelemahannya?

Kaedah Socratic mahu guru dan pelajar mengikuti perbualan di mana ia pergi. Tidak ada peta dengan X bahawa kelas secara beransur-ansur bergerak ke arah. Sekiranya perbincangan berjalan jauh, begitu juga. Ia amat sesuai untuk perbualan terbuka seperti, “Jika pokok jatuh di hutan, adakah ia membuat bunyi?” Akibatnya, dan dengan mengangguk ke arah kekangan kurikulum dan tujuan pelan pengajaran, banyak guru menyesuaikan acara dan memberikan bimbingan dalam mencapai Idea Besar hari itu.

Kedua, ia bergantung kepada pemahaman dan pengetahuan kumpulan. Sekiranya pelajar tidak faham konsep (seperti Seminar Socrates yang saya tonton di “Apa itu Kapitalisme?”), Maka perbualan tidak mempunyai peluang untuk mencapai kebenaran di sebalik soalan.

Ketiga, pendekatan ini berfungsi dengan baik apabila pelajar belajar tentang etika, falsafah di sebalik peristiwa, atau moral situasi. Pelajar mesti menggali latar belakang mereka untuk menentukan motivasi dan andaian di belakang kepercayaan mereka dan kemudian menggunakan bukti itu untuk mempertahankan pemikiran mereka. Jika / ketika itu menjadi mustahil, mungkin pelajar menyesuaikan diri dengan realiti baru.

Keempat, pendekatan ini tidak cepat. Ia bergantung kepada interaksi antara individu, menganalisis bukti, mempersoalkan segala-galanya, dan bersedia untuk mengubah idea.

Akhirnya, pendekatan ini tidak sesuai dengan webinar, bilik darjah, atau kaedah pengajaran lain di mana pelajar melihat sumber tanpa peluang mempersoalkannya.

SUMBER : Teach HUB.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL