no comments

SPSS (Syntax)

 

Membuka fail syntax.

Untuk membuka lembaran sintaks yang boleh digunakan, anda boleh menavigasi dengan tetikus anda melalui Fail> New> Syntax atau anda boleh klik paste semasa cuba menjalankan sebarang ujian statistik. Jika anda mengklik tampal, maka ujian yang anda cuba jalankan tidak akan dipaparkan (seperti tetingkap output muncul). Sebaliknya, anda akan dibentangkan dengan ruang kerja sintaks dengan sintaks yang ditaip. Perlu diingat bahawa fail sintaks hanya boleh dibuka dengan menggunakan Fail> Terbuka> Sintaks

 

Apakah syntax?

Sintaks adalah sejenis fail. Sintaks adalah fail teks yang boleh menyimpan banyak arahan SPSS. Fail sintaks sangat berguna. Mereka boleh digunakan sebagai kaedah menyimpan semua perubahan anda ke dalam dataset dan mudah diikuti oleh orang lain. Jika sesiapa mahu tahu perubahan yang anda buat pada dataset, lebih mudah bagi anda untuk membuat fail sintaks dan jenis / tampal dalam semua ujian statistik dan perubahan yang anda lakukan kepada dataset. Sintaks digunakan untuk merujuk kepada jenis fail yang ia dan arahan adalah teks yang anda taip ke dalam fail sintaks. Anda juga mungkin melihat beberapa baris yang menyatakan bahawa dataset tertentu akan digunakan untuk fail sintaks. Secara amnya, ini hanya menyatakan bahawa dataset terbuka sintaks akan digunakan saat ini untuk menjalankan perintah. Penting untuk mempunyai dataset yang betul terbuka sebelum anda menyerlahkan dan menjalankan statistik anda. Jika tidak, anda mungkin menjana sekumpulan kesilapan yang tidak diketahui.

Untuk mendapatkan sintaks ke dalam fail sintaks, anda boleh:

Gunakan menu kebawah  (mis., Analisis) untuk menyediakan analisis, dan kemudian klik “Tampal” dan bukan “OK”
Klik pada baris dan klik, edit, salin dan sebagainya perintah sintaks terus ke dalam fail sintaks
Sebagai pengguna SPSS menjadi lebih berpengalaman, secara langsung mengedit sintaks menjadi lebih cekap daripada menavigasi melalui menu pull-down.

Sebaik sahaja anda mempunyai ruang kerja sintaks, anda boleh menyerlahkan dan menjalankan sintaks dengan menekan butang hijau yang kelihatan seperti butang main atau taip fail sintaks untuk menghasilkan ujian, jadual, atau laporan statistik baru.

 

Contoh

Berikut adalah dua contoh perintah sintaks:

desc vars = age.

freq vars = seks.

Perintah pertama akan membuat Statistik Deskriptif untuk Umur berubah-ubah. Ulasan kedua akan mencipta Frekuensi untuk Variabel Seks.

Kadang kala terdapat banyak cara untuk menjalankan ujian statistik atau memberitahu SPSS untuk menjalankan sintaks yang sama.

Seterusnya ia diikuti dengan “=” untuk mencadangkan pembolehubah untuk dilihat. Seterusnya ialah nama pembolehubah yang anda mahu analisa. Dalam kes ini, Umur dan Seks adalah pemboleh ubah yang digunakan dalam analisis. Anda mesti selalu menggunakan nama pembolehubah yang sama yang terdapat dalam dataset. Jika anda salah taip atau menggunakan nama yang salah untuk pembolehubah, kemungkinan besar anda akan melihat mesej ralat.

Perintah sintaks berakhir dengan hentian sepenuhnya. Pastikan untuk menamatkan arahan dengan tempoh – ini adalah ralat biasa. Jika tidak, anda akan melihat mesej ralat apabila anda cuba menjalankan arahan. Beberapa arahan lain yang mungkin anda hadapi ketika menggunakan spss ialah:

Pengekodan
Pengiraan
Frekuensi

 

Sumber : Wikiversity

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL