no comments

Servis Editing dan Proofreading : Apakah Bezanya?

Servis Editing dan Proofreader : Apakah Bezanya?

Servis Proofreader dan Editing : Apakah Bezanya? Sering pelanggan MPWS bertanyakan tentang dua servis ini yang kelihatan seperti sama namun ada beza nya.
Persamaannya pula, MPWS Proofreading menyediakan kedua-dua servis berikut. Jom kita fahami apakah skop kerja kedua-dua ini iaitu servis editing dan proofreading.

 

Harapan kami ialah semoga artikel ini dapat membantu Tuan/Puan membuat pilihan servis yang diperlukan ketika berhubungan dengan tim MPWS.

Dengan tagline ‘ Your No#1 Trusted Proofreading Service in Malaysia’, MPWS Proofreading terus melangkah bangga menyediakan servis proofread Malaysia untuk semua individu yang memerlukan.

MPWS Rich Proofreading was established in December 2013.

The company specializes in proofreading, editing and translation services and cater mainly for organizations, institutions, companies, business owners, entrepreneurs, and private or government agencies who need assistant to improve or translate their manuscripts.

We also cater the needs of postgraduate students, academicians and other members of the higher learning institutes (local and abroad).

Khidmat Proofreading Malaysia

 

 

 

Servis Editing di MPWS

Servis editing pula merangkumi servis proofread dengan tambahan pembetulan struktur ayat sehingga ianya sesuai untuk dibaca.
Editor juga menambahkan ayat yang dirasakan perlu atau mengurangkan yang tidak perlu didalam sesuatu perenggan. Servis editing membantu penulis menjelaskan sesuatu ayat supaya menjadi lebih asa untuk difahami dalam konteksnya.

Untuk servis editing, editor perlulah seorang yang pakar didalam bidang tertentu bagi menyampaikan maksud penulis dengan lebih baik. Contohnya editor dalam bidang kejuruteraan untuk manuskrip dalam bidang kejuruteraan.

 

Selain itu, editor juga membantu menyusun semula struktur ayat didalam sesebuah ayat malah didalam sesebuah perenggan sehingga selesai!

Objektif utama seorang editor ialah menjadikan manuskrip itu jelas untuk difahami pembaca sama seperti yang mahu disampaikan oleh penulis.

 

Servis Editing dan Proofreading

 

Servis Proofreading di MPWS

Ruang lingkup skop kerja didalam servis proofreading adalah menyemak tiga perkara ini iaitu tatabahasa (grammar), tanda pada setiap ayat (punctuation) dan juga ejaan (spelling) sahaja. Proofreader tidak menyemak struktur sesuatu ayat dan tidak membetulkan ayat yang tidak lengkap.

Proofread Marks

Pada kebiasaannya servis proofread digunakan selepas kita menyemak menggunakan auto-spelling di komputer kita.

Berikut merupakan kata singkatan dan juga simbol yang digunakan untuk menyemak setiap manuskrip yang dihantar oleh pelanggan.

Proofreaders Reading Marks

 

Sejak 2013, MPWS komited dalam menyediakan servis editing dan proofreading kepada para akademik.

Baca mengenai servis proofreading Malaysia disini

Dalam bidang penerbitan, sekalipun manuskrip kita telah melalui proses editing, ia masih perlu di proofread.

Khidmat proofreading Malaysia

Kedua-dua servis editing dan proofreading ini adalah amanah besar buat kami terutama mengendalikan manuskrip pascasiswazah.

Mengapa Servis Editing dan Proofread Malaysia penting?

Kita selalu tidak nampak kesalahan yang telah kita lakukan dalam penulisan terutama tulisan sendiri biarpun sudah dibaca beberapa kali. Pengulangan bacaan oleh individu lain yang merupakan seorang editor dan proofreader yang bertauliah pastinya dapat ‘menyelamatkan’ hasil penulisan kita.

Output hasil sesuatu produk yang bagus biasanya telah menjalani ujian yang bukan sekali sahaja kan? Begitu juga penulisan seperti jurnal dan tesis. Ianya adalah output hasil yang sepatutnya dipersembahkan dengan sangat baik setelah melalui beberapa kali ujian. Ianya adalah penulisan berkualiti anda yang bakal menjadi rujukan mahasiswa atau pengkaji di masa hadapan. Jadi ianya tidak boleh  mempunyai sebarang kesalahan bukan!

Jangan terus hantar tulisan anda kepada ‘superior’ atau pihak penerbitan sebelum disemak oleh proofreader terlebih dahulu!

 

Proofreading Malaysia

 

Proofreader bertauliah mestilah mempunyai sekurang-kurangnya sijil daripada Institut Terjemahan Antarabangsa dan MPWS Proofreading memastikan semua proofreaders nya mempunyai kepakaran tersendiri.

 

Dapatkan sebutharga daripada kami melalui laman web www.proofandread.com atau terus hubungi 03-8912 7212 hari ini juga ya.

Anggaran harga Servis Editing dan juga Servis Proofreading adalah seperti berikut:

Harga untuk Servis Editing bermula dari:-

Super Urgent Rate : RM 28/muka surat
Urgent Rate : RM 22/muka surat
Normal Rate : RM 14/muka surat

Harga untuk Servis Proofreading bermula dari:-

Super Urgent Rate : RM 14/muka surat
Urgent Rate : RM 11/muka surat
Normal Rate : RM 6.50/muka surat

Jika ada soalan yang hendak ditanyakan boleh hubungi kami di talian 03-8912 7212.

Untuk mendapatkan sebut harga dari kami sila layari sahaja www.proofandread.com

https://wa.me/60127273420
https://wa.me/60127273420
https://wa.me/60127273420

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL