no comments

Reka Bentuk Soal Selidik yang Berjaya – 7 Tips yang perlu anda ketahui

Petua 1: Memahami gambaran besar

Adalah penting bahawa objektif keseluruhan soal selidik ditakrifkan pada awalnya. Ini termasuk memasukkan tujuan soal selidik, menjelaskan penduduk sasaran soal selidik akan diberikan kepada contohnya. kumpulan pesakit, jenis penyakit, bagaimana maklumat akan dikumpulkan misalnya. kertas / pensel, wawancara, web dan bagaimana maklumat itu akan digunakan misalnya. meningkatkan persepsi pesakit tentang perkhidmatan dan lain-lain

 

Petua 2: Bermula pada akhir

Matlamat kaji selidik itu akan memberi asas kepada struktur soal selidik dan membangunkan kandungan untuk mengumpulkan maklumat yang diperlukan untuk menangani matlamat kajian tersebut. pengalaman pesakit mata sentuh yang berbeza dari perjalanan pesakit, akses kepada rawatan dan lain-lain.

 

Petua 3: Membangunkan struktur

Membangunkan struktur Apabila bidang utama maklumat yang diperlukan untuk memenuhi matlamat dan objektif kajian ditakrifkan, struktur keseluruhan soal selidik perlu dibangunkan misalnya. soalan yang berkaitan dengan pengalaman pesakit daripada diagnosis untuk rawatan harus dalam susunan kronologi, soalan umum harus ditanya sebelum soalan-soalan tertentu

 

Petua 4: Memilih jenis soalan

Memilih jenis soalan Memilih jenis soalan yang betul akan melibatkan membuat keputusan seperti sama ada untuk menggunakan soalan terbuka atau tertutup, pilihan respons ‘tidak tahu’, skala penarafan atau grid. Pertama, bagaimanapun, adalah penting untuk menentukan sama ada soalan mengenai sikap pesakit, tingkah laku, pengalaman dll.

 

Petua 5: Keratan kata ketepatan & kata

Prinsip ini bertujuan untuk menulis soalan adalah untuk memastikan setiap soalan bermakna sama kepada semua responden, yang sepatutnya dapat bertindak balas dengan seberapa tepat respons yang mungkin. Ini termasuk contohnya: menggunakan bahasa yang mudah, mengelakkan penggunaan istilah teknikal dan singkatan serta hanya menanyakan soalan yang berkaitan dengan responden.

 

Petua 6: Susunan & urutan

Perhatian kepada reka bentuk dan susun atur soal selidik merupakan peringkat penting dalam perkembangannya dan termasuk format panjang, soalan dan jawapan, font dan typeface, arahan dan penghalaan. Apabila menyusun soalan adalah penting untuk diingat sebagai contoh: soalan perlu disekat oleh topik.

 

Petua 7: Pra-percubaan (pilot test) & menyempurnakan

Pra ujian soal selidik boleh menyerlahkan sebarang masalah dengannya, termasuk panjang, pemahaman, soalan yang hilang dan sebagainya. Pra ujian boleh dijalankan menggunakan kumpulan fokus.

 

Kajian percubaan menguji prosedur pentadbiran keseluruhan menggunakan soal selidik dalam sampel yang lebih kecil tetapi mewakili peserta sebelum kajian utama. Di sini matlamatnya adalah untuk menguji keseluruhan soal selidik, surat pengenalan, arahan kepada peserta, surat pengingat dan lain-lain. Ini adalah ujian kecil kajian utama.

Sumber – The Patients Outcomes Blog

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL