no comments

“INTRODUCTORY RASCH MODEL WORKSHOP: APPLICATIONS IN SURVEY RESEARCH AND EDUCATIONAL MEASUREMENT”

 

Apakah model Rasch itu?

RASCH MODEL, dinamakan bersempana Georg Rasch, dan ia merupakan model psikometrik yang digunkan untuk menganalisis data dalam dapatan jawapan kepada soalan-soalan penilaian atau soal selidik berkaitan dengan fungsi keseimbangan antara (a) kebolehan responden, sikap atau personaliti dan (b) kesukaran item.

Apakah Analisis Rasch?

Analisis Rasch (RA) adalah satu pendekatan yang unik berkaitan dengan model matematik berdasarkan sifat terpendam dan Kuasa melakukan stokastik (kebarangkalian) berdaya tambah secara berkumpulan ukuran individu dan item pada skala dan berdaya tambah yang sama.

Mengapa menjalankan analisis Rasch?

Seorang penyelidik yang sedang membangunkan item ujian atau soal selidik yang bercadang untuk menjumlahkan skor pada perkara yang boleh menggunakan analisis model Rasch untuk memeriksa sejauh mana jaringan ini dan menjumlahkan boleh dipertahankan dalam data yang dikumpul. Sebagai contoh, jika dua kumpulan yang dibandingkan pada pembolehubah kepentingan (cth lelaki dan perempuan), adalah penting untuk menunjukkan bahawa cara kerja item adalah sama dalam kedua-dua kumpulan. Bekerja dengan cara yang sama membenarkan mentafsirkan jumlah skor sebagai bermaksud yang sama dalam kedua-dua kumpulan.

Dalam memeriksa sejauh mana data bersesuaian dengan model, adalah penting untuk kebolehdapatan mendiagnosis secara cepat cuba memahami ketidak padanan dari segi pembinaan item dan pemahaman pembolehubah dari segi pembangunan teori.

Eleman yang sangat penting dalam analisis Rasch ini adalah untuk menetapkan kawalan yang dinamik dan interaktif analisis dan bagi mendapatkan bukti bagi sebarang  tindak balas yang menggunakan analisis.

Kelebihan menggunakan Rasch Model

√ anggaran Rasch adalah kukuh terhadap data yang hilang.

√ Untuk memeriksa sesuatu jaringan ini

√ Untuk menjumlahkan dan mempetahakan data yang dikumpul

√ Untuk melihat kesesuaian data dengan model

√ Untuk mendiagnosis dengan cepat di ketidakpadanan

√ Untuk cuba memahami ketidakpadanan dari segi pembinaan item dan pemahaman pembolehubah dari segi pembangunan teorinya

√ Untuk tetap berada dalam kawalan yang dinamik dan interaktif analisis

√ Untuk mengikuti bukti bagi sebarang tindak balas

√ Untuk menganalisis data berkategori seperti jawapan kepada soalan-soalan pada penilaian membaca atau jawapan soal selidik.

 

Kursus dan Bengkel berkenaan Analisis Rasch.

Bengkel ini bertujuan untuk memperkenalkan analisis Rasch. Ia bersesuaian dengan mereka yang bekerja dalam pengukuran hasil seperti dalam bidang sains kesihatan, data sikap dalam sains sosial, atau dalam ujian pendidikan. Ia mampu membatuk hands-on amalan dalam menggunakan pakej perisian Winsteps. Selepas sehari bengkel, para pelajar mampu memahami dan dapat menganalisis data, menggunakan Winsteps.

 

WhatsApp Image 2016-08-29 at 5.17.30 PM

 

Tajuk Kursus: “INTRODUCTORY RASCH MODEL WORKSHOP: APPLICATIONS IN SURVEY RESEARCH AND EDUCATIONAL MEASUREMENT”

Tarikh: 25 September 2016 (Ahad)

Masa: 8:30a.m.-5:30p.m.

Tempat: Pusat Latihan MPWS, Bandar Baru Bangi

Speaker: Dr. Akbariah Binti Mohd Mahdzir

Bahasa: Bahasa Inggeris / Bahasa Melayu

Yuran: RM180 (Alumni MPWS rate) / RM 250 (Normal rate)

Kami juga menerima bayaran melalui LO / PO.

 

 

✔Speaker Dr. Akbariah Mahdzir mempunyai 13 tahun pengalaman dalam psikometrik bidang setelah tamat pengajian kedoktoran beliau dalam Pengukuran dan Penilaian.

✔Beliau menitik bercatkan kepentingan tentang aspek pembangunan instrumen dan pengesahan dengan penggunaan Rasch Model dan Struktur Equation Modelling

✔Beliau juga seorang pakar dan telah menjalankan sejumlah besar tugas-tugas yang besar yang berkaitan dengan ujian dan pengukuran di peringkat yang berbeza untuk sepanjang tempoh 13 tahun. Ini termasuk pembangunan ujian pelan tindakan, pembangunan perkara, ujian pengesahan, ujian kertas kesederhanaan, penilaian prestasi dan perbankan item.

Adakah anda suka untuk meningkatkan kemahiran anda dalam Rasch Model?

Anda dijemput untuk datang dan menyertai “INTRODUCTORY RASCH MODEL WORKSHOP: APPLICATIONS IN SURVEY RESEARCH AND EDUCATIONAL MEASUREMENT”, yang akan dijalankan oleh Dr. Akbariah Mahdzir, seorang pakar yang mempunyai 13 tahun pengalaman dalam bidang psikometrik setelah tamat pengajian kedoktoran beliau dalam Bengukuran dan Penilaian. Selepas bangkel sehari ini, belajr mampu memahami dan dapat menganalisis data, menggunakan Winsteps.

BERMINAT?

 

DAFTAR DI SINI:

http://postgraduateworkshop.com/raschanalysis

 

dan mari kita bersama-sama membuat impian anda menjadi kenyataan !!!

Ingat, ini adalah pengorbanan anda ke arah masa depan yang lebih baik !!!

Untuk maklumat lanjut, sila tinggalkan alamat email anda di ruangan komen.

Terima kasih banyak – banyak.

 

 

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL