no comments

‘Questionnaire Design’ Yang Berjaya : 7 Petua Yang Anda Perlu Tahu

Petua 1: Fahami gambaran yang besar
Adalah penting bahawa objektif keseluruhan kaji selidik ditakrifkan pada peringkat awal. Ini termasuk memasukkan tujuan tinjauan, menjelaskan penduduk sasaran soal selidik akan diberikan kepada contohnya. kumpulan pesakit, jenis penyakit, bagaimana maklumat akan dikumpulkan misalnya. kertas / pensel, wawancara, web dan bagaimana maklumat itu akan digunakan misalnya. meningkatkan persepsi pesakit tentang perkhidmatan dan lain-lain

Petua 2: Bermula pada akhir
Matlamat kaji selidik itu akan menjadi asas kepada struktur soal selidik dan membangunkan kandungan untuk mengumpulkan maklumat yang diperlukan untuk menangani matlamat kajian, contohnya; perbezaan pengalaman pesakit dari titik sentuhan yang berbeza pada perjalanan pesakit, akses kepada rawatan dan lain-lain.

Petua 3: Membangunkan struktur
Membangunkan struktur apabila bidang utama maklumat yang diperlukan untuk memenuhi matlamat dan objektif kajian ditakrifkan, struktur keseluruhan soal selidik perlu dibangunkan contohnya. soalan yang berkaitan dengan pengalaman pesakit daripada diagnosis untuk rawatan harus dalam urutan kronologi, soalan umum harus ditanya sebelum soalan-soalan tertentu

Petua 4: Memilih jenis soalan

Memilih jenis soalan yang betul akan melibatkan membuat keputusan seperti sama ada untuk menggunakan soalan terbuka atau tertutup, pilihan ‘tidak tahu’, tindak balas skala atau grid. Pertama, bagaimanapun, adalah penting untuk menentukan sama ada soalan mengenai sikap pesakit, tingkah laku, pengalaman dll.

Petua 5: Ketepatan & Keratan Kata   
Prinsip ini bertujuan untuk menulis soalan adalah untuk memastikan setiap soalan bermakna sama kepada semua responden, yang sepatutnya dapat bertindak balas dengan seberapa tepat respons yang mungkin. Ini termasuk contohnya: menggunakan bahasa yang mudah, mengelakkan penggunaan istilah teknikal dan singkatan serta hanya bertanya soalan yang berkaitan dengan responden.

Petua 6: Susun atur & urutan
Perhatian kepada reka bentuk dan tata letak soal selidik adalah peringkat penting dalam perkembangannya dan termasuk format panjang, soalan dan jawapan, font dan typeface, arahan dan penghalaan. Apabila menyusun soalan, penting untuk diingat sebagai contoh: soalan harus disekat oleh topik.

Petua 7: Percubaan & menyempurnakan
Pra ujian ‘questionnaire’ boleh menyerlahkan sebarang masalah dengannya, termasuk panjang, pemahaman, soalan yang hilang dan sebagainya. Pra ujian boleh dijalankan menggunakan kumpulan fokus.

Kajian percubaan menguji prosedur pentadbiran keseluruhan menggunakan ‘questionnaire’ dalam sampel yang lebih kecil tetapi wakil peserta sebelum kajian utama. Di sini matlamatnya adalah untuk menguji keseluruhan soal selidik, surat pengenalan, arahan kepada peserta, surat peringatan dan lain-lain. Ini adalah ujian kecil kajian utama.

 

-Sumber dari  on 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL