no comments

Proposal PhD – SEMPORNA kah kajian tanpa sumbangan kpd KPM?

Aku baca dalam fb ko merayap sampai ke SEMPORNA?

Aah…pemergian aku ke TAWAU utk mengisi bengkel penulisan thesis ler… then keesokkan harinya aku ke SEMPORNA pula. Rasa tak sempurna jika tak ke sana. Aku membawa kereta merentasi ladang kelapa sawit dari TAWAU ke SEMPORNA… daerah yang tiba2 tersohor kerana peristiwa di Lahad Datu.

Sampai di SEMPORNA, aku terus ke Pulau MABUL….  pulau transit sebelum ke Pulau Sipadan, 40 minit menaiki speed boat dari jeti di SEMPORNA.

OO…. apa hal ko citer pasal proposal PhD lagi ni?

Adalah sikit… sekadar memberi pandangan… barulah meriah dunia pendidikan kita… Aku nak citer dua kisah… Kisah 1: Kisah proposal PhD ( kisah proposal lagi…) Kisah 2: Kisah anak Pulau Mabul (spt photo di bawah ini….)

Ko baca ler sampai abis…

Kisah 1:

Dalam perjalanan ke SEMPORNA sambil aku melihat jutaan poster dan sepanduk calon2 PRU13, aku teringat satu perbualan antara dua pendidik.

Salah seorang berkata…sambil mengeluh:

“Susah buat proposal utk  mohon PhD bila ditanya – Apakah sumbangan kajian ini kepada KPM? ”

Aku buat kaedah pengajaran so aku jawab begini begitu… tapi aku dimaklumkan kajian aku masih tak sampai kepada menyumbang sesuatu kepada KPM….

Sebelum aku teruskan tulisan ini…anggaplah apa yang ditulis ini sebagai intellectual discussion…. dan aku ingin berkongsi pemahaman aku dgn ko dalam hal ini

No problem bro… ko citer jerlah…

Berbalik keluhan dalam dialog di atas…aku cenderung utk berpendapat bahawa adalah “terlalu awal” utk  meminta bakal calon PhD membuat kajian diperingkat master atau PhD dgn penekanan difokuskan “sumbangan kajian kepada KPM”.

Aku berpendapat sumbangan paling UTAMA yang diperlukan diperingkat master dan PhD iaitu sumbangan kesarjanaan / intellectual dalam bentuk “contribution to the body of knowledge”  dalam bidang pendidikan yang dikaji.

Cer ko bagi analogi sikit… maklumlah aku ni bukan bidang pendidikan…

Aku bagi situasi simple….bukan analogi….

Apa sumbangan pelajar SPM yang cemerlang kepada KPM?

Errr…. Cam tak der jer ..

Memang lah “tidak ada” kalau diambilkira sumbangan secara lansung, sebab mereka ini berjaya dalam SPM utk melayakkan diri memasuki matrik / IPTA… bukan masuk KPM.

Maknanya bro?

Maknanya….KPM lah yang bertanggungjawab menyumbang kepada pelajar SPM bukan sebaliknya. Sumbangan ini dalam bentuk penyediaan guru terlatih dan kemudahan terbaik disekolah… dan hasilnya pelajar mendapat KNOWLEDGE….

Jadi KNOWLEDGE adalah objective apabila ko belajar dlm system pendidikan negara….dari tadika lagi sampailah PhD.

Tadika sampai PhD?

Pelajar PhD adalah produk sebagaimana pelajar TADIKA dan SPM juga…jgn ko tak tahu. Bezanya calon PhD perlu meneroka sendiri KNOWLEDGE yang lebih specific secara mendalam yang diperlukan utk jadi bakal penyelidik yang berwibawa dan yang mempunyai kemahiran yang berkaitan dengan bidang masing-masing dalam pendidikan.

KNOWLEDGE dan kemahiran ini kemudiannya diadun dalam satu kajian yang akhirnya dapat pula menyumbang kepada “the body of knowledge” dalam bidang yang dikaji.

Sumbangan ini sangat crucial sehingga IPTA mensyaratkan semua calon PhD “wajib” ada publication. Jadi menerbitkan artikel dalam jurnal adalah satu indicator yang jelas sbg “contribution to the body of knowledge”….bukan contribution kepada mana-mana pihak…dan penerbitan artikel ni menjadi benchmark quality research yang menjadi amalan semua universiti di dunia….

Emmm…. lagi bro?

Selepas mendapat PhD, barulah wujud tuntutan supaya Dr-Dr ini menjalankan kajian yang secara lansung berkait dgn KPM, bukan ketika menjadi calon PhD yang serba novis, terbatas dgn pelbagai kekangan.

Abis apa yang dimaksudkan dengan”sumbangan kepada KPM?”

Aku tak sure pula maksudnya…agak2 ko?

Katalah sumbangan tersebut maybe dalam bentuk kajian yang hasilkan misalnya…..

a. soal selidik baru utk kegunaan KPM

b. model baru untuk kurikulum KPM

c. faktor-faktor pengajaran berkesan dalam sains

OK… kalau macam tu…. aku ada soalan basic untuk ko jawab.

Adakah KPM bersedia untuk menggunakan soal selidik, model atau apa sahaja dapatan kajian calon PhD?

Wooo… aku tak fikir KPM akan guna sebab itu hanya dapatan dari seorang calon PhD yang novis… mana sampai standard KPM nak guna… malah setahu aku “belum” adapun mana2 “product” PhD pun yang digunakan sepenuhnya oleh KPM. Kalau ada ko tolonglah maklumkan pada aku….

Contohnya perubahan kurukulum dari KBSR ker KSSR adalah hasil penelitian, lawatan, bengkel, perbincangan pakar KPM / IPTA dan lawatan ke puluhan negara luar sehingga ke negara Scandinavian  dan bukannya hasil dari  gabungan dapatan sekumpulan calon PhD…apatah lagi dari hanya dapatan individu calon PhD !!

Bagaimana dgn PPSMI yang dah dimansuhkan atau  dasar2 lain? Adakah terdapat sumbangan dari kajian calon PhD yang menyumbang kepada terhasilnya dasar2 tersebut? Malah pernahkah dalam diskusi KPM, ada thesis PhD yang dirujuk?

Emmmm…. cam tak der jer…..

Memang KPM ada menggunakan soal selidik dan inventori seperti Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI) utk bakal2 calon guru….tetapi inventori ini dibina oleh sekumpulan pensyarah / pakar dari KPM dan IPTA yang berpengalaman yang dah bertahun terlibat dalam pembinaan instrument psychometric… bukannya sumbangan dapatan yang terhasil dari seorang calon PhD!

Apa yang ko cuba sampaikan ni bro?

Aku cuma terfikir… standard “sumbangan” calon PhD yang novis memang tak sampai utk dijadikan “contribution” kepada KPM kerana KPM sendiri memiliki cukup kepakaran. Jika beginilah halnya…. tentulah tidak wajar meminta proposal yang “dapat menyumbang” sedangkan  realiti sebenarnya “sumbangan” ini tidak berlaku pun….sebab yang berlaku adalah “contribution to the body of knowledge” yang akhirnya akan melahirkan pakar yang juga akan contribute kepada KPM.

Yang perlu ditekankan dalam penyediaan proposal adalah satu kajian dalam bidang pendidikan yang akan memberikan pengetahuan dan kemahiran up-to-date, mantap dan tip top dgn keperluan semasa….supaya KPM terus melahirkan pensyarah yang bukan sahaja IT savvy tapi menguasai pengetahuan pendidikan yg mendalam dalam bidang masing2  sehingga terus berupaya membuat penyelidikan berkualiti walapun selepas bergraduate utk menaikkan martabat KPM sendiri…

Percayalah…. berapa ramai calon PhD terutama pendidik KPM yang tak mendalami analisis qualitative serta menggunakan aplikasi ATLAS.TI, atau membuat reference manager dgn MENDELEY, atau analisis statistik dengan MANOVA, RASCH MODEL, FACTOR ANALYSIS, MANCOVA, SPANOVA, DISCRIMINANT ANALYSIS, SEM / AMOS, PLS….  dan lain2 analysis yang advanced…. termasuklah membuat validation instrument secara convergent, divergent, predictive….dan inilah yang perlu diberikan perhatian dan fokus dalam penyediaan proposal supaya bakal calon PhD KPM dapat hasilkan kajian yang MANTAP dalam bidang pendidikan…. dan sudah barang pasti kepakaran yang terbina ini akhirnya akan dapat dimanfaatkan oleh KPM juga….

Cer ko bayangkan….

OK per dia…

Bayangkan jika bahagian biasiswa PETRONAS pun minta proposal yang dapat “kajian yang dapat menyumbang kepada PETRONAS” …. Agaknya berapa orang yang akan dapat biasiswa….?

Mujurlah PETRONAS utamakan bidang…. maka pelajar yang berhasrat utk buat PhD mestilah dari bidang seperti Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan Elektrik & Elektronik, Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Petroleum, Petroleum Geosains….itu sahaja !

Jadi apa kesimpulan ko bro?

Aku cuma nak menyatakan bahawa adalah lebih wajar meneliti proposal bakal calon PhD / Master  dalam aspek sumbangannya kepada “body of knowledge” dalam bidang masing2 dgn memberi focus misalnya kepada pernyataan masalah yang mantap dalam pendidikan, reka bentuk kajian yang komprehensif serta  analisis data yang lebih advance dan rigorous supaya terhasilnya “Dr” yang kompeten utk  menyumbang kepada KPM selepas mereka lulus PhD !!

Kisah 2

Ini adalah sedikit photo lawatan aku ke Pulau Mabul. Aku tak pergi menyelam sebab aku buat lawatan day trip jer tapi aku ke sana utk menyelami sedikit kehidupan anak-anak di Pulau Mabul yang cukup baik dan friendly yang aku temui… kekurangan kemudahan bukan satu masalah bagi mereka.. mereka tetap spt kanak2 lain, ceria dan bermain….bezanya mereka boleh survive di darat dan di air walaupun baru setahun jagung…. Biarlah photo-photo aku ini berbicara….

Sumber: Dr Othman Talib

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL