no comments

Petua untuk merekabentuk borang soal selidik dalam talian

 1. Gunakan perkataan yang mudah
  Apabila menulis soalan untuk tinjauan, penting untuk memastikan ia jelas dan mudah difahami. Anda mungkin mahu menambah terminologi teknikal khusus untuk industri anda, bagaimanapun, jangan melakukannya. Ada peluang yang baik bahawa beberapa responden anda tidak akan memahami makna di sebalik semua kata-kata, yang mungkin menyebabkan kekeliruan. Sekiranya soalan tidak cukup jelas bagi responden anda, mereka hanya boleh meneka jawapan, yang akan membawa kepada data yang tidak tepat.
 2. Hanya gunakan soalan individu
  Ia boleh menggoda untuk menambah dua soalan ke dalam satu, bagaimanapun, ini juga sesuatu yang harus dielakkan. Ini kerana setiap soalan mungkin mempunyai hasil yang berbeza. Sekiranya individu hanya mempunyai pilihan untuk memilih satu jawapan, hasilnya tidak akan tepat.
 3. Benarkan responden memilih “lain”
  Apabila membuat pelbagai pilihan kaji selidik dalam talian percuma, ia benar-benar membantu untuk mempunyai “lain” sebagai pilihan untuk individu untuk dipilih. Sesetengah responden anda mungkin tidak melihat jawapan mereka ditunjukkan dalam pilihan yang anda berikan dan tanpa pilihan untuk memilih “yang lain” maka ada peluang yang baik untuk memilih jawabannya. Ini akan membawa kepada data tinjauan yang cacat.
 4. Menjadi khusus
  Sentiasa pastikan soalan kaji selidik anda khusus. Soalan-soalan yang luas boleh menjadi mengelirukan dan tidak jelas. Pastikan anda menjelaskan dengan tepat apa yang anda cari dan tentukan dengan tepat apa yang anda ingin ketahui. Ini terutamanya mengenai soalan atau soalan kotak esai.
 5. Tawaran pilihan untuk melangkau soalan peribadi
  Terdapat banyak soal selidik dalam talian yang meminta maklumat peribadi daripada responden. Bukan semua orang yang selesa memberikan maklumat ini. Jika anda perlu menambah soalan peribadi ke dalam reka bentuk kuesioner anda, izinkan responden anda untuk melangkau soalan jika mereka mahu. Untuk melakukan ini, anda boleh menambah jawapan yang mengatakan “memilih untuk tidak berkata” dan bukannya jawapan yang sebenar. Juga, pastikan soalan anda tidak ditetapkan untuk ‘wajib’. Ini akan membuatkan individu berasa lebih baik kerana anda tidak akan memaksa jawapan daripada mereka.
 6. Ingatlah sasaran pasaran
  Apabila membuat soal selidik dalam talian, penting untuk memastikan pemasar sasaran anda dalam fikiran. Ini akan membantu anda menggunakan istilah yang sesuai dan mengajukan soalan dengan cara yang paling berkesan.

Sumber: SmartSurvey

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL