no comments

Petua untuk Menulis Cadangan Penyelidikan Kukuh

Apa yang membuat cadangan penyelidikan yang kukuh, dan apa yang ditinjau oleh pengulas kami ketika menilai cadangan?

a) Gariskan asas penyelidikan latar belakang yang kukuh dan sebutkan sumber anda.

Jawatankuasa semakan ingin tahu bahawa anda telah melakukan kerja rumah anda dengan menyiasat penyelidikan dan biasiswa yang ada pada topik anda! Pastikan anda memasukkan petikan untuk merujuk kajian latar belakang dalam cadangan ini, serta karya yang disebutkan / bibliografi untuk mendokumenkan sumber anda

b) Kenal pasti matlamat tujuan dan fokus yang jelas bagi projek.

Tujuan / objektif anda akan menjadi pusat untuk membimbing projek anda. Adalah penting bagi matlamat ini untuk menjadi relevan dan memberi tumpuan yang mencukupi – tiada apa yang boleh menjejaskan atau menggelapkan projek penyelidikan lebih cepat daripada objektif yang terlalu kabur atau terlalu luas.

Juga, jelaskan kepada pengulas apakah nilai projek anda. Bagaimanakah ia akan menyumbang kepada penyelidikan dan biasiswa keseluruhan dalam bidang anda? Apakah potensi projek anda? Cadangan terkuat menangani soalan asal dan membuat sumbangan yang unik * ke lapangan. Cadangan harus bergerak melangkaui pembelajaran atau pengayaan peribadi untuk menangani bagaimana mereka dapat menyumbang kepada biasiswa keseluruhan dalam bidang pengajian anda.

* Nota: Projek kecil yang menyumbang kepada matlamat penyelidikan yang lebih besar adalah dialu-alukan! Sebagai contoh, anda mungkin mengusahakan sub-projek dalam matlamat penyelidikan keseluruhan kumpulan mentor atau penyelidikan anda. Projek-projek jenis ini dialu-alukan, dan sering sangat berjaya. Dalam cadangan anda, pastikan anda membuat sambungan jelas mengenai bagaimana kerja anda akan menyumbang kepada matlamat penyelidikan “yang lebih besar” ini.

c) Gariskan kaedah yang jelas, khusus.
Bahagian kaedah anda haruslah bersambung dengan jelas dengan hipotesis atau soalan penyelidikan yang ditangani. Mereka juga harus sesuai dengan jangkaan ilmiah bidang anda, dan layak diberikan jangka waktu dan tahap pengalaman anda. Kaedah ini perlu disusun dengan secukupnya untuk meyakinkan pengulas yang anda fikirkan melalui proses penyelidikan anda dengan berhati-hati. Pastikan anda mempertimbangkan keberkesanan dan kemungkinan kaedah anda di semua peringkat proses penyelidikan – dari pengumpulan data ke analisis data.

Beberapa soalan yang perlu dipertimbangkan – adakah kaedah-kaedah ini dapat menyelesaikan masalah hipotesis atau penyelidikan yang anda cuba jawab? Bagaimana anda akan mengumpulkan data? Jika anda menjalankan tinjauan atau wawancara, bagaimana anda akan berhubung dengan subjek penyelidikan anda? Bagaimanakah anda menganalisis data anda setelah ia dikumpulkan?

Selain itu, cadangan yang kuat sering merujuk bagaimana penyelidikan akan disebarkan sebaik sahaja ia selesai. Sebagai contoh, adakah anda bercadang untuk membentangkan projek anda pada persidangan? Terbitkan kerja anda? Buat video atau blog? Berkongsi hasil anda dengan kumpulan penyelidikan anda untuk meneruskan matlamat penyelidikan mereka secara keseluruhan? Cadangan yang kuat harus mengatasi potensi yang boleh dikemukakan – iaitu, siapa yang akan mendapat manfaat daripada kerja yang anda merancang untuk menjalankan, dan bagaimana anda akan menyampaikan maklumat itu kepada mereka?

d) Gariskan garis masa yang jelas dan spesifik.

Sekali lagi, pengulas ingin melihat bahawa anda telah memikirkan proses penyelidikan anda dengan berhati-hati. Garis masa anda harus jelas, terperinci, dan realistik untuk skop projek anda. Perlu diingat, jadual tidak perlu turun ke hari atau jam, tetapi ia harus menggariskan fasa dan tonggak yang jelas untuk membantu anda terus bergerak dan membuat kemajuan pada projek anda. Sebagai contoh, anda boleh memecah kerja anda secara berperingkat mengikut minggu (iaitu minggu 1-2 membangunkan tinjauan dan ujian untuk kesahihan; minggu 3-4 mengedarkan kaji selidik, dan sebagainya)

e) Hati-hati membaca dan menggilap tulisan anda.

Tidak syak lagi mengenainya – penulisan ceroboh atau terburu-buru boleh menjadi gangguan besar dari kandungan dan nilai projek anda. Pastikan anda membaca dengan teliti dan menggilap tulisan anda, dan serahkannya tanpa perubahan trek dan tanda penyuntingan lain. Termasuk sub kepala untuk membantu pengulas dengan cepat dan cekap melihat rangka kerja organisasi cadangan anda (iaitu Pengenalan, Latar Belakang, Kaedah, dll.). Mengambil masa untuk berhati-hati menganjurkan, membaca bukti, dan menggilap penulisan anda akan jauh ke arah menunjukkan penyemak yang telah anda buat pada masa dan usaha untuk merangka cadangan yang digilap dan profesional!

f) Berikan ringkasan pengalaman penyelidikan anda yang terdahulu.

Jika anda telah menjalankan penyelidikan sebelum ini, sila pastikan anda memuat naik (sebagai dokumen berasingan) ringkasan 1-2 halaman pengalaman penyelidikan anda yang terdahulu. Ringkasan anda harus menangani perkara berikut:

– Gambaran keseluruhan ringkas tentang projek penyelidikan anda sebelum ini dan hasil / kemajuan mereka sehingga kini.
– Jika berkenaan, bagaimana penyelidikan terdahulu ini berkaitan dengan atau memaklumkan cadangan USP yang anda hantar

SUMBER: MONTANA STATE UNIVERSITY

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL