no comments

Petua untuk Kualitatif Survei

Senarai yang tidak disusun dapat lebih banyak memakan masa untuk melihat daripada senarai yang mempunyai prinsip pesanan yang jelas, tetapi senarai yang tidak disusun tampaknya menghasilkan jawapan yang lebih baik, terutama jika Anda dapat mengurutkan senarai secara berbeza untuk responden yang berbeza.

  1. Uji tinjauan anda. Inilah prosedur yang kami cadangkan:

a) Draf soalan dan dapatkan maklum balas daripada rakan sekerja.

b) Draf kaji selidik dan dapatkan rakan sekerja untuk cuba menjawab soalan-soalan. Minta komen selepas setiap soalan untuk membantu anda mengubah soalan ke arah kejelasan dan kegunaan yang lebih jelas.

c) Bincangkan tinjauan dan uji secara berulang di atas kertas. Kami biasanya melakukan 4 pusingan ujian, dengan 1 responden setiap pusingan. Pada peringkat ini, jangan bergantung kepada rakan sekerja, tetapi merekrut peserta dari penonton sasaran. Semak antara setiap pusingan. Jalankan ujian ini sebagai kajian berfikir yang kuat; jangan hantar kaji selidik dan bergantung pada komen bertulis – mereka tidak akan sama dengan aliran ulasan sebenar.

d) Rawakkan beberapa bahagian dan soalan kaji selidik untuk membantu memastikan bahawa (1) orang yang berhenti di sepanjang jalan tidak menjejaskan keseimbangan keseluruhan data yang dikumpul, dan (2) pertanyaan atau perintah bahagian tidak bias tanggapan orang.

e) Uji format sistem tinjauan dengan sekumpulan penguji kecil dari khalayak sasaran, sekali lagi mengumpul komen pada setiap halaman.

f) Periksa output dari tinjauan ujian untuk memastikan data yang dikumpulkan berada dalam format analisa yang berguna.

g) Semak semula tinjauan sekali lagi.

2. Jangan buat alat sendiri untuk tinjauan jika anda dapat mengelakkannya. Banyak platform tinjauan pepejal yang wujud, dan mereka boleh menjimatkan banyak masa dan wang.

3. Putuskan apa tujuan pembelajaran matlamat. Apa yang anda mahu laporkan? Apakah jenis graf dan jadual yang ingin anda sampaikan?

4. Tuliskan soalan-soalan neutral yang tidak membayangkan jawapan tertentu atau berikan harapan anda.

5. Terbuka dengan jawapan yang tertutup: Menanya soalan terbuka adalah pendekatan terbaik, tetapi mudah untuk masuk ke rumpai dalam analisis data apabila setiap jawapan adalah satu perenggan atau dua prosa. Tambahan pula, pengguna dengan cepat tayar menjawab banyak soalan terbuka, yang biasanya memerlukan banyak menaip dan penjelasan. Bahawa dikatakan, adalah lebih baik untuk bertanya soalan terbuka semasa ujian kaji selidik. Variabiliti jawapan kepada soalan – soalan ini semasa fasa ujian boleh membantu anda membuat keputusan sama ada persoalan harus terbuka dalam tinjauan akhir atau boleh digantikan dengan soalan tertutup yang akan lebih mudah dijawab dan dianalisis.

6. Berhati-hati mempertimbangkan bagaimana anda akan menganalisis dan bertindak pada data. Jenis soalan yang anda minta akan mempunyai segala-galanya dengan jenis analisa yang anda boleh buat: jawapan berganda, jawapan tunggal, set terbuka atau tertutup, soalan pilihan dan yang diperlukan, penarafan, kedudukan, dan jawapan bebas borang adalah beberapa pilihan terbuka kepada anda apabila membuat keputusan apa jawapan yang diterima. (Jika anda tidak bertindak pada data, jangan tanya soalan itu. Lihat garis panduan # 12.)

7. Jawapan jawapan tunggal dan tunggal: Sering soalan berbilang jawapan adalah lebih baik daripada satu jawapan kerana orang biasanya mahu menjadi tepat, dan seringkali beberapa jawapan berlaku kepada mereka. Ujian tinjauan di atas kertas boleh membantu anda menemui soalan berbilang jawapan, kerana orang akan menandakan beberapa jawapan walaupun anda meminta mereka menandakan hanya satu (dan mereka akan mengadu tentangnya). Sekiranya anda menghitung jawapan, anggap tidak hanya berapa jawapan yang diberikan setiap jawapan, tetapi juga berapa jawapan yang dibuat orang.

8. Lengkapkan muka soalan-soalan yang paling penting, kerana orang akan keluar dari jalan. Pastikan respon separa akan direkodkan.

9. Berikan tanggapan seperti, “Tidak berkenaan” dan “Jangan gunakan” untuk mengelakkan orang melangkau soalan atau memberi jawapan palsu. Orang-orang marah apabila ditanya soalan-soalan yang mereka tidak dapat menjawab secara jujur, dan ia memaparkan data anda jika mereka cuba melakukannya.

10. Orang ramai menghadapi masalah memahami isyarat yang diperlukan dan pilihan mengenai soalan / borang tinjauan. Amalan biasa untuk menggunakan asterisk merah “*” untuk menandakan medan yang diperlukan, tetapi itu tidak berfungsi dengan baik, walaupun dalam kaji selidik profesional UX – ramai yang mungkin merancang bentuk sedemikian. Orang mengadu bahawa bidang yang diperlukan tidak ditandakan. Halaman yang menyatakan di atas bahawa semua yang diperlukan atau pilihan juga tidak membantu, kerana ramai orang mengabaikan teks arahan. Gunakan “(Pilihan)” dan / atau “(Diperlukan)” selepas setiap soalan, untuk memastikan orang memahami.

11. Apabila menandakan tidak jelas, ramai yang merasa bertanggungjawab untuk menjawab soalan pilihan. Secara praktiknya, ini bermakna anda tidak perlu meminta setiap soalan, tetapi anda harus berhati-hati untuk tidak memasukkan begitu banyak pertanyaan yang orang berhenti kaji selidik di tengah-tengah.

12. Kekalkannya. Setiap soalan tambahan mengurangkan kadar tindak balas anda, mengurangkan kesahan, dan membuat semua keputusan anda disyaki. Lebih baik untuk mentadbir 2 kaji selidik pendek kepada 2 buah subkelas yang berbeza daripada khalayak anda daripada kepada semua perkara yang anda ingin tahu ke dalam tinjauan panjang yang tidak akan diselesaikan oleh pelanggan purata. 20 soalan terlalu banyak melainkan jika anda mempunyai set peserta yang sangat bermotivasi. Orang ramai lebih cenderung untuk mengambil bahagian dalam kaji selidik 1 soalan. Peka kepada apa yang penguji perintis anda memberitahu anda, dan realistik menganggarkan masa untuk menyelesaikan tinjauan. Soalan yang lebih terbuka dan kedudukan kompleks yang anda minta orang lakukan, semakin banyak anda akan kehilangan responden.

13. Orang sering melihat contoh dan arahan yang ada di sebelah kanan, selepas pertanyaan. Pindahkan arahan dan contoh ke margin kiri (atau sebaliknya, untuk bahasa yang dibaca kanan ke kiri), untuk memasukkannya ke dalam zon scannability dan meletakkannya lebih dekat kepada tumpuan perhatian orang itu, yang berada di kawasan jawapan.

14. Gunakan arahan satu arah jika anda boleh. Sedikit tetapi lebih dari cukup. Sama seperti dalam penulisan asal kami untuk kajian web, orang membaca lebih banyak teks apabila terdapat banyak kurang daripada itu. Orang ramai mengadu tentang tidak mendapat maklumat yang mencukupi, tetapi apabila ada di sana mereka tidak membacanya kerana terlalu lama.

15. Orang cenderung tidak membaca perenggan atau perkenalan. Sekiranya anda mesti menggunakan perenggan, idea-idea penting yang berani untuk membantu memastikan kebanyakan orang, yang mengimbas bukan membaca, mengumpulkan maklumat tersebut.

16. Fikirkanlah dengan teliti mengenai penggunaan istilah subjektif, seperti “penting,” “berguna,” atau “kerap.” Syarat yang menyebabkan orang membuat panggilan penghakiman boleh merasakan bagaimana perasaan mereka, tetapi soalan-soalan itu boleh mengelirukan untuk menilai secara logik. Penilaian skala lebih fleksibel. Sekiranya anda perlu mengetahui bagaimana peserta melihat aspek tertentu, nyatakanlah itu yang anda mahu mereka jawapan mereka berdasarkan (sebagai contoh, bukannya bertanya “Adakah X penting untuk Y?” Katakan “Adakah anda merasa bahawa X adalah penting untuk Y ? “).

17. Tentukan istilah yang diperlukan untuk bermula dari makna yang dikongsi. Orang mungkin berdalih tentang definisi, tetapi lebih baik daripada mendapat jawapan yang mengelirukan kerana salah tafsir.

18. Jangan tanya tentang perkara-perkara yang boleh memberitahu anda analitik anda. Tanya mengapa dan bagaimana soalan.

19. Sertakan ahli kaji selidik dalam kumpulan ujian anda. Kaedah kaji selidik anda boleh dikritik selepas fakta, jadi dapatkan nasihat pakar sebelum menjalankan tinjauan anda.

20. Menjawab pesanan dan kata-kata pertama perkara, terutamanya dalam senarai panjang. Pengumpulan logik, senarai rawak, dan senarai pendek berfungsi lebih baik daripada senarai abjad yang panjang. Isu-isu pesanan dapat mengawal data anda, jadi menguji pesanan senarai alternatif apabila anda menguji tinjauan anda. Apabila memilih dari senarai, ramai orang memilih perkara pertama yang terdengar seperti itu mungkin betul dan pergi ke soalan seterusnya.

21. Item di bahagian atas dan bawah senarai mungkin menarik lebih banyak perhatian daripada item di tengah-tengah senarai panjang.

22. Kerana orang mengimbas bukannya membaca, kata-kata pertama item dalam senarai dapat menyebabkan mereka untuk mengabaikan pilihan yang tepat, terutama dalam senarai abjad.

Uji di mana yang terbaik untuk meletakkan rehat halaman. Kadang-kadang penting bagi orang untuk dapat melihat semua topik topik sebelum mereka menjawab satu. Jika tidak, mereka akan menjawab soalan-soalan yang belum mereka lihat dan tulis, “lihat jawapan sebelumnya” kemudian, yang menambah langkah-langkah tafsiran tambahan dalam analisis data. Untuk mencari soalan dengan jenis masalah ini, anda boleh menguji kaji selidik dengan setiap soalan pada halamannya terlebih dahulu, dan kemudian kolokasikan soalan yang perlu ditunjukkan bersama pada satu halaman dalam versi ujian seterusnya. Dalam beberapa kes, hanya memaksa satu soalan untuk datang sebelum yang lain dapat menyelesaikan masalah ini.

Sekiranya mungkin, jangan mengganggu orang dengan bertanya soalan yang tidak berlaku kepada mereka. Apabila responden memilih jawapan tertentu, tunjukkan kepada mereka satu atau dua lagi soalan mengenai topik yang akan digunakan dalam kes itu. Pilih platform tinjauan yang membolehkan soalan bersyarat, supaya anda dapat mengelak daripada membentangkan soalan-soalan yang tidak dapat dipatuhi dan menyimpan senarai soalan anda sesingkat mungkin untuk setiap responden. Sekiranya kebanyakan soalan anda bersyarat, anda mungkin dapat memasukkan soalan bersyarat utama di dalam senarai, kemudian cawangan untuk versi kajian yang berlainan bagi seluruh soalan.

  1. Ambil data anda dengan sebatian garam. Tidak seperti untuk kaji selidik kuantitatif, metrik ukur kualitatif jarang mewakili para penonton sasaran keseluruhan; Sebaliknya, mereka mewakili pendapat responden. Anda masih boleh mempersembahkan statistik deskriptif (seperti berapa banyak orang yang memilih tindak balas tertentu kepada soalan berganda-pilihan) untuk meringkaskan hasil kaji selidik, tetapi, melainkan jika anda menggunakan alat statistik yang baik, anda tidak boleh mengatakan sama ada keputusan ini adalah hasil bunyi atau pemilihan sampel, berbanding dengan benar-benar mencerminkan sikap pengguna keseluruhan pengguna anda.
  2. Kirakan apa sahaja yang anda boleh menghitung. Penyelidik sering merujuk kepada pengekodan dan menormalkan data semasa analisis. Data pengekodan adalah proses membuat jawapan teks menjadi sesuatu yang anda boleh hitung, supaya anda boleh mengekstrak trend yang lebih besar dan melaporkannya dengan cara yang masuk akal untuk penonton laporan anda. Anda boleh menangkap data tekstual yang kaya untuk memahami dan mengutip, dan kod beberapa jenis respons sebagai 0, 1, atau 2 (tidak, sebagian, ya atau tidak, beberapa, semua) sebagai contoh, atau anda mungkin dapat menentukan banyak frasa yang bermaksud perkara yang sama (contohnya apabila orang menggunakan sinonim atau menyatakan idea yang sama). Pengekodan ini boleh dilakukan selepas data dikumpulkan, dalam hamparan.
  3. Tunjukkan, jangan beritahu. Gunakan banyak graf, carta, dan jadual, dengan ringkasan eksekutif pengambilan kunci.
  4. Pertimbangkan graf sebelum anda membuat keputusan pada susun atur hamparan. Malangnya sesetengah spreadsheet tidak akan membuat graf yang munasabah sehingga anda menukar lajur ke baris atau baris ke lajur. Ia adalah paling mudah untuk merancang keperluan ini sebelum anda menganalisis data anda. Ia juga mungkin untuk mengambil data carta, meletakkannya di halaman hamparannya sendiri, dan kemudian menyusunnya semula untuk membuat carta. Hati-hati jangan membuat ralat pemindahan data.
  5. Berhati-hati dengan kehilangan data carta. Sesetengah hamparan menyembunyikan data dalam carta secara diam-diam apabila perubahan saiz fon atau perubahan saiz carta dibuat.
  6. Jangan benamkan data jika anda boleh membuat tangkapan skrin. Tangkapan skrin (format PNG disyorkan) adalah indah dan mantap dari masa ke masa, tidak seperti data tertanam, yang cenderung menyebabkan rasuah dokumen, menjadi tidak berkaitan, atau boleh diubah dengan kesilapan.

Kesimpulannya

Tinjauan kualitatif adalah alat untuk mengumpulkan maklum balas yang kaya. Mereka juga boleh membantu anda menemui soalan yang perlu anda tanyakan dan cara terbaik untuk bertanya kepada mereka, untuk tinjauan kuantitatif kemudian. Meningkatkan kaji selidik melalui ujian berulang dengan maklum balas terbuka. Tinjauan ujian di atas kertas pertama untuk menjimatkan masa kerja semula dalam platform ujian. Kemudian ujian dalam talian untuk melihat kesan urutan halaman dan perspektif soalan dan untuk mengukur seberapa berguna data hasil automatik.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL