no comments

Petua Reka Bentuk Eksperimen (DOE)

Bahagian sebelumnya merangkum 10 langkah untuk membangun dan melaksanakan projek penyelidikan di ladang. Dalam langkah 1 hingga 3, anda menulis soalan penyelidikan dan objektif anda, mengembangkan hipotesis, dan menguraikan apa yang akan anda perhatikan dan ukur di lapangan. Sekarang anda sudah bersedia untuk benar-benar mereka bentuk percubaan. Bahagian ini memberi lebih terperinci pada langkah 4 dalam proses.

Ingatlah dari pengenalan bahawa penyelidikan di ladang memberi satu cara untuk menangani masalah bidang dan kebolehubahan persekitaran. Dalam membandingkan kesan-kesan amalan yang berlainan (rawatan), anda perlu mengetahui sama ada kesan yang anda perhatikan dalam tanaman atau dalam bidang adalah semata-mata hasil variasi semulajadi yang berlaku dalam setiap sistem ekologi, atau sama ada perubahan itu benar-benar hasil daripada amalan baru yang telah anda lakukan.

Ambil contoh mudah membandingkan dua jenis tomato: pelbagai standard dan yang baru yang baru saja anda dengar. Anda boleh menanam separuh medan dalam pelbagai standard dan setengah lapangan lain dalam pelbagai baru. Anda menanam tomato pada hari yang sama, dan anda menguruskan kedua-dua bahagian padang sama persis sepanjang musim yang semakin meningkat. Sepanjang tempoh penuaian, anda menyimpan rekod berasingan hasil dari setiap setengah lapangan supaya pada akhir musim anda mempunyai jumlah hasil untuk setiap varietas. Katakan bahawa di bawah senario ini, varieti baru mempunyai hasil 15 peratus lebih tinggi daripada pelbagai standard anda. Bolehkah anda katakan dengan pasti bahawa pelbagai baru mengatasi pelbagai standard anda? Jawapannya tidak, kerana mungkin terdapat faktor lain yang membawa kepada perbezaan hasil, termasuk:

1- Variasi baru ditanam di bahagian lapangan yang mempunyai tanah yang lebih baik.

2- Satu hujung padang adalah lebih basah daripada yang lain dan beberapa tomato telah dijangkiti dengan cendawan bubuk.

3- Perbezaan tekstur tanah mengakibatkan kelembapan tanah meningkat dari satu hujung medan ke yang lain.

4- Sebahagian daripada padang dengan pelbagai standard menerima naungan siang dari garis pokok yang bersebelahan.

5- Tekanan rumpai lebih besar dalam satu bahagian medan dengan pelbagai standard.

6- Hutan atau hutan liar bersebelahan adalah sumber perosak yang menjejaskan satu hujung medan lebih daripada yang lain.

Kerana eksperimen itu tidak ditubuhkan untuk memperhitungkan kebolehubahan bidang, anda tidak boleh menyimpulkan sama ada prestasi unggul pelbagai adalah disebabkan variasi itu sendiri atau disebabkan oleh perbezaan dalam keadaan yang semakin meningkat. Anda tidak mereplikasi rawatan. Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan ujian statistik data anda. Seperti yang anda fikirkan ladang anda sendiri, apa sumber variasi lain yang mungkin memberi impak kepada anda soalan penyelidikan?

Dengan reka bentuk eksperimen yang betul dan analisis statistik, anda boleh mengenal pasti dan mengasingkan kesan variasi semulajadi dan menentukan sama ada perbezaan di antara rawatan adalah “sebenar,” dalam kebarangkalian tahap tertentu. Bahagian ini melihat tiga kaedah reka bentuk asas eksperimen: perbandingan berpasangan, blok lengkap rawak dan reka bentuk plot berpecah. Yang mana yang anda pilih bergantung pada pertanyaan penyelidikan yang anda tanyakan dan jumlah rawatan dalam eksperimen anda.

Bilangan rawatan dalam percubaan anda harus jelas dari soalan penyelidikan dan hipotesis anda. Sekiranya tidak demikian, anda perlu kembali dan memperbaiki soalan penyelidikan anda supaya anda mempunyai lebih banyak kejelasan tentang apa yang anda uji. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, apabila mengenal pasti soalan penyelidikan anda (langkah 1), ingatlah untuk menjaga perkara yang mudah. Elakkan daripada merumitkan percubaan anda dengan cuba melakukan terlalu banyak sekaligus. Dan, perlu diingat bahawa walaupun blok lengkap rawak dan reka bentuk split-plot memberikan lebih banyak maklumat daripada perbandingan yang dipasangkan, mereka juga memerlukan kawasan medan yang lebih besar, lebih banyak pengurusan dan statistik yang lebih canggih untuk menganalisis data. Jadual 2 juga menyenaraikan jenis analisis statistik yang berkaitan dengan setiap kaedah reka bentuk percubaan. Teknik statistik ini dibincangkan dalam bahagian seterusnya, Analisis Statistik Asas Penyelidikan On-Farm. Pertama adalah kajian semula beberapa istilah reka bentuk asas eksperimen.

Rawatan: Rawatan adalah amalan pengeluaran yang anda menilai. Contoh-contoh rawatan termasuk pilihan pelbagai, kadar baja yang berbeza, masa baja yang berbeza, pilihan tanaman penutup, strategi pengurusan tanaman penutup yang berbeza, masa tanam, jenis tanah, kaedah kawalan serangga yang berbeza atau strategi pengairan yang berlainan. Bagi operasi haiwan, rawatan mungkin berbeza-beza makanan, jenis tempat tidur, padang rumput berbanding kurungan, tempoh ragut, tambahan nutrisi, atau kawalan parasit / penyakit. Pilihannya tidak terbatas memandangkan kerumitan pertanian. Penyelidikan on-farm biasanya hanya membandingkan dua atau tiga amalan. Dalam kebanyakan kes, salah satu rawatan adalah amalan piawai, atau yang biasanya anda lakukan, dan dikenali sebagai “kawalan.”

Variabel: Dalam statistik, pemboleh ubah adalah sebarang harta atau ciri yang dapat dimanipulasi, diukur atau dihitung. Dalam penyelidikan di ladang, pemboleh ubah bebas adalah rawatan (amalan) yang anda gunakan, dan pemboleh ubah bergantung adalah kesan atau hasil yang anda ukur. Apa yang anda sukai dalam eksperimen tertentu bergantung kepada rawatan apa yang anda gunakan. Contohnya termasuk hasil tanaman, kepadatan rumpai, pengeluaran susu atau peningkatan berat badan.

Plot: Plot adalah unit asas projek penyelidikan lapangan – kawasan berukuran khusus di mana setiap rawatan diterapkan. Replikasi: Replikasi bermakna mengulang plot rawatan individu dalam bidang penyelidikan lapangan. Sekiranya anda menubuhkan satu eksperimen yang membandingkan dua rawatan, bukannya hanya satu plot Rawatan A dan satu Rawatan B, anda mengulang plot di dalam medan beberapa kali. Replikasi mengurangkan ralat eksperimen dan meningkatkan kuasa statistik yang digunakan untuk menganalisis data.

Blok: Biasanya tidak mungkin untuk mencari medan yang seragam untuk menjalankan eksperimen, dan beberapa sumber variasi semata-mata tidak dapat dikawal (cth. Cerun atau kecerunan tekstur tanah). Untuk menangani masalah kepelbagaian bidang, bahagikan bidang minat anda ke dalam bahagian-bahagian yang mempunyai cerun biasa dan ciri-ciri tanah. Dalam setiap bahagian-biasanya dikenali sebagai syarat-syarat blok-blok harus seragam yang mungkin. Bagaimanapun, semua blok anda harus merangkumi variabiliti yang wujud di seluruh kawasan penyelidikan. Selepas menggariskan kawasan untuk blok anda, pastikan anda memasukkan setiap rawatan di dalam setiap blok; dengan cara itu, blok anda boleh berfungsi sebagai replika. Dalam kebanyakan kajian penyelidikan di ladang, empat hingga enam blok cukup untuk memberikan keyakinan yang baik terhadap hasilnya. Rajah 2 memberikan contoh cara menggunakan penyekatan untuk menangani kebolehubahan bidang disebabkan oleh cerun atau jenis tanah.

Rawak: Selain replikasi, rawak juga penting untuk menangani masalah kebolehubahan bidang, mengurangkan kesilapan eksperimen dan menentukan kesan sebenar rawatan yang anda bandingkan. Replikasi perlu diatur secara rawak dalam bidang. Atau dalam kes reka bentuk eksperimen yang disekat, plot rawatan mesti disusun secara rawak dalam setiap blok. Sekiranya anda mempunyai tiga rawatan, contohnya, anda tidak boleh meletakkan rawatan tersebut dalam urutan kiri ke kanan yang sama dalam setiap blok. Mereka mesti diatur secara rawak. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan duit syiling, menggambar nombor dari topi atau menggunakan penjana nombor rawak untuk setiap blok.

Sumber : SareNationWide

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL