no comments

[Petua Mosaic] Memilih penyelia anda

Ini mungkin langkah paling penting yang perlu anda ambil. Secara umum, pelajar tidak memilih penyelia mereka; penyelia mereka diperuntukkan oleh jabatan atau, dalam kes yang lebih sedikit, penyelia mereka mungkin telah memilih mereka.

Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk mempengaruhi pemilihan sendiri dan anda pastinya akan cuba melakukannya. Terdapat maklumat asas tertentu yang anda perlukan untuk yakin bahawa ahli akademik tertentu adalah orang yang sesuai untuk mengawasi anda.

Faktor utama adalah sama ada mereka mempunyai rekod penyelidikan yang mantap dan terus menyumbang kepada pembangunan disiplin mereka. Soalan-soalan yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri adalah seperti yang berikut:

  • Adakah mereka menerbitkan kertas penyelidikan baru-baru ini?
  • Adakah mereka memegang geran penyelidikan atau kontrak?
  • Adakah makmal teratur?
  • Adakah mereka dijemput untuk bercakap di persidangan di universiti tempatan dan di luar negara?

 

Tips Mosaic:

Jawapan positif atau ‘ya’ kepada sekurang-kurangnya beberapa soalan ini adalah wajar. Walaupun penyelia berpotensi anda adalah doktor baru, bagaimanapun, jika mereka mempunyai pemberian dan beberapa penerbitan, maka itu bagus. Biasanya, penyelia doktor muda akan bekerjasama dengan anda dan mengambil berat lebih lanjut tentang anda. Inilah yang saya perhatikan berdasarkan pengalaman rakan sekerja saya. Sekiranya anda mencari profesor terkenal di kawasan anda, lebih senior dan mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman dalam bidang anda, ini adalah baik. Walau bagaimanapun, anda juga perlu berfikir di sisi yang lain, contohnya kesihatan faktor umur, serta jadual mereka. Mereka mungkin sangat sibuk dan mempunyai had untuk bertemu. Ini adalah beberapa idea yang saya ingin kongsi dengan anda yang anda mungkin fikirkan semasa proses pemilihan penyelia anda.

 

Sumber: Dr Nor Aida Abdul Rahman

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL