no comments

Petua Menulis Cadangan Penyelidikan Yang Berkesan Kepada Pascasiswazah.

Cadangan penyelidikan anda boleh menjadi sebahagian daripada disertasi anda, dikemukakan terlebih dahulu, atau diserahkan sebagai kerja yang berasingan. Anda juga mungkin perlu menulis cadangan penyelidikan sebagai sebahagian daripada permohonan geran.

Sama ada anda dikehendaki mengemukakan cadangan penyelidikan sebelum disertasi anda, adalah amalan yang baik untuk meringkaskan apa yang anda bercadang untuk lakukan, dan mengapa, sebelum anda memulakan kerana ia akan membantu untuk memastikan penyelidikan anda di landasan.

Cadangan penyelidikan adalah dokumen di mana anda menggariskan kes untuk menjalankan projek penyelidikan, disertasi atau tesis anda, dan membentangkan rancangan anda untuk menjalankan kerja.

Ia diperlukan untuk meyakinkan penyelia, pembiaya dan pihak berkepentingan lain mengenai nilai penyelidikan dan kemungkinan bahawa ia akan berjaya dapat menjawab soalan penyelidikan.

Cadangan penyelidikan yang tipikal mengandungi:

 • Tajuk.
 • Pengenalan yang menggariskan topik dan soalan untuk penyiasatan, serta ulasan semakan ringkas dan kerangka teoritis.
 • Strategi terperinci menerangkan kaedah penyelidikan, data yang akan dikumpulkan dan bagaimana akses kepada sumber data akan diperolehi.
 • Jadual waktu yang realistik untuk disiapkan, menunjukkan pencapaian utama dan apabila ia akan dicapai.
 • Anda akan bekerja pada tarikh akhir.
 • Perbincangan pertimbangan logistik dan etika.
 • Had kajian yang dicadangkan.
 • Petunjuk bibliografi petunjuk yang dirujuk sehingga kini.

1.Mengenalpasti topik anda.

Langkah pertama dalam penyelidikan adalah untuk mengenal pasti topik minat. Fikirkan bidang-bidang mana yang paling menarik minat anda dalam kajian anda sehingga kini, dan apa yang paling anda sukai untuk diterokai.

Kemudian mula membaca di sekeliling subjek tersebut untuk mempersempit bidang minat. Sekarang adalah masa yang baik untuk mengenal pasti penyelia yang mungkin dan bercakap dengan mereka tentang sama ada mereka bersedia untuk mengawasi anda dan membantu anda menyempitkan topik penyelidikan anda.

Sebagai prinsip umum, lebih baik untuk menyelidik topik sempit dengan lebih terperinci daripada yang luas dengan terperinci yang sedikit.

Menentukan Soalan Penyelidikan anda.
Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti bidang minat anda, anda boleh mula mengenal pasti satu atau lebih soalan penyelidikan untuk dijawab. Sekali lagi, persoalan sempit yang boleh anda penyelidikan secara terperinci adalah lebih baik daripada yang luas yang anda tidak akan dapat menutup sepenuhnya.

Soalan penyelidikan anda mestilah yang belum dijawab sepenuhnya dalam penyelidikan terdahulu supaya anda menambah kesusasteraan. Walau bagaimanapun, anda mahukan kajian literatur anda mempunyai sekurang-kurangnya sesuatu yang perlu dilaporkan, jadi kawasan di mana terdapat banyak penyelidikan adalah lebih baik daripada topik yang baru. Anda boleh mencari sektor, kumpulan belajar, atau elemen unik lain yang akan membuat penyelidikan yang berbaloi, walaupun orang lain telah melakukan kajian serupa sebelum ini.

Berfikir tentang topik penyelidikan anda, tanya diri anda bahawa anda sebenarnya ingin mengetahui? Bingkai sebagai soalan yang boleh anda tanyakan kepada seseorang: soalan penyelidikan yang baik sering bermula dengan bertanya kata-kata seperti siapa, apa, kapan, di mana, mengapa, bagaimana, dan berapa banyak. Sebaik sahaja anda telah mencadangkan beberapa soalan yang berkaitan dengan topik anda, lihat setiap individu terhadap senarai semakan yang berikut:

 • Adakah persoalan menarik?
 • Adakah nilai sosial atau praktikal dalam mengetahui jawapan kepada soalan ini?
 • Adakah skop persoalan itu cukup spesifik bahawa anda secara realistik dapat menjawabnya dalam had (masa dan kos) projek yang akan anda lakukan? Jika tidak, anda mungkin perlu mengetengahkan tumpuan lebih jauh lagi.
 • Adakah soalan mencadangkan jenis maklumat yang anda perlukan untuk menjawabnya, dan bagaimana anda akan mendapatkan maklumat itu?
 • Adakah ia layak untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk menjawab soalan itu?

Pada masa anda telah selesai membina soalan penyelidikan anda, mereka harus ketat dan teliti, termasuk idea yang jelas tentang sektor atau kawasan kajian, populasi kajian, dan apa yang akan diketahui oleh seseorang setelah membaca penyelidikan anda.

Memilih Tajuk.
Sebaik sahaja anda mempunyai topik, dan soalan penyelidikan (s), maka anda boleh membuat keputusan mengenai tajuk, yang harus meliputi soalan penyelidikan secara luas dan meringkaskan apa yang akan anda lakukan.

2. Menggunakan Penyelia anda

Anda boleh dan harus menggunakan penyelia disertasi anda sebagai papan bunyi semasa anda membangunkan pemikiran anda, walaupun berhati-hatilah membombardir mereka dengan e-mel yang bersemangat dan / atau panik.

Selalunya lebih baik untuk meminta mesyuarat untuk membincangkan idea anda, bukannya cuba mengadakan perbincangan melalui e-mel.

Simpan nota idea dan soalan, kemudian hantar e-mel tunggal kepada penyelia anda untuk meminta janji temu, dan menetapkan pemikiran luas anda, sebaiknya dengan soalan penyelidikan garis besar anda.

Penyelia anda tidak lama lagi akan menjelaskan sama ada mereka berfikir idea anda terlalu luas untuk belajar dan semoga membantu anda untuk mengecilkannya.

Kaedah Garis Besar.
Sebaik sahaja anda telah menentukan soalan penyelidikan anda, anda perlu menetapkan secara luas apa yang anda bercadang lakukan untuk menjawabnya, dan mengapa.

Segala sesuatu yang anda lakukan sepatutnya mempunyai alasan yang jelas ‘Saya fikir ia mungkin menyeronokkan’ tidak dianggap cukup baik.

Kaedah garis besar anda harus menerangkan:

 • Pendekatan luas yang anda merancang untuk mengambil dan mengapa, sama ada kualitatif, kuantitatif, atau campuran kedua-duanya (dan jika campuran, penggunaan frasa ‘triangulasi hasil’ berguna untuk menunjukkan bahawa anda memahami bahawa memperoleh hasil yang sama dari yang berbeza sumber menjadikan mereka lebih berkuasa);
 • Sesetengah idea tentang apa yang sebenarnya anda merancang untuk melakukan dalam pendekatan itu: populasi kajian anda, teknik eksperimen yang akan anda gunakan, seperti soal selidik, wawancara, atau kedua-duanya sekali lagi dengan alasan akademik yang baik untuk pilihan anda;
  Sebarang kelemahan dalam pendekatan anda yang dirancang, dan bagaimana anda merancang untuk mengatasinya;
 • Bagaimana cara anda merancang untuk melakukan hubungan kembali ke soalan penyelidikan anda dan akan membantu anda menjawabnya;
 • Bagaimana anda akan menganalisis keputusan, dengan alasan akademik yang baik untuk pilihan anda.

Bahagian ini direka untuk menunjukkan bahawa anda tahu apa yang akan anda lakukan, dan mengapa. Ia juga akan menunjukkan sama ada anda cuba melakukan terlalu banyak / terlalu sedikit, yang mana penyelia anda harus menunjukkan kepada anda pada peringkat awal.

3. Kelulusan Etika.
Apa-apa kajian yang melibatkan subjek manusia atau haiwan memerlukan kelulusan etika, yang biasanya berasal dari jawatankuasa etika universiti.

Terdapat kemungkinan bentuk standard untuk diselesaikan, yang mungkin perlu Anda serahkan sebagai sebahagian daripada cadangan penyelidikan anda. Semak keperluan universiti, dan jika perlu, rujuk penyelia anda tentang apa yang perlu disertakan.

Contoh borang kelulusan jawatankuasa etika mungkin termasuk soalan-soalan seperti:

Adakah peserta penyelidikan termasuk mana-mana kumpulan berikut?

 • Kanak-kanak di bawah 18 tahun
 • Kanak-kanak yang menjaga
 • Individu yang mempunyai kecacatan pembelajaran
 • Individu yang mengalami demensia
 • Banduan
 • Pesalah muda (16-21 tahun)
 • Individu di Rumah Penjagaan
 • Orang tua
 • Individu tanpa keupayaan sah untuk mendapat persetujuan
 • Kumpulan rentan yang lain
 • Kumpulan Etnik Tertentu.

Kira-kira berapa ramai peserta yang akan direkrut, bagaimana mereka akan dipilih, dan bagaimana mereka akan dijemput untuk mengambil bahagian dalam kajian ini?

Adakah terdapat kaitan dengan penyiasat (pelanggan, rakan, dll)? Sekiranya terdapat pautan, terperinci apakah perlindungan untuk mengekalkan objektiviti dan untuk mengelakkan konflik kepentingan berlaku?

Terangkan secara ringkas apa yang akan berlaku kepada peserta (mis., Wawancara, soal selidik, sifat yang dijangka atau tempoh masing-masing). Beri contoh jenis pertanyaan yang anda ingin tanyakan.

Adakah sebarang risiko, bahaya berpotensi, tekanan, ketidakselesaan atau kesulitan kepada peserta yang dijangkakan? Apakah langkah-langkah yang akan diambil untuk meminimumkan sebarang kesan buruk penyelidikan ke atas peserta?

Adakah anda akan memberikan maklumat bertulis kepada peserta yang menunjukkan sifat dan tujuan penyelidikan, bahawa penyertaan mereka adalah secara sukarela, bahawa mereka boleh menarik balik pada bila-bila masa, dan memberikan maklumat hubungan untuk maklumat lanjut mengenai kajian ini?

Apakah langkah-langkah yang akan diambil untuk melindungi nama yang tidak dikenali dan kerahsiaan rekod peserta?

4. Perkataan di Word Count.

Sekiranya anda mengemukakan permohonan geran, atau cadangan penyelidikan ke universiti, anda mungkin akan mempunyai bilangan kata maksimum atau diberi julat kiraan perkataan yang boleh diterima.

Adalah penting untuk berpegang kepada kiraan perkataan. Sekiranya maksimum adalah 2000 perkataan, dan anda telah menulis 500, anda mungkin tidak memberikan butiran yang cukup. Sebaliknya, jika anda telah menulis dua kali lebih banyak seperti yang diharapkan, maka anda perlu memotongnya dengan ketara.

5. Kata-kata Akhir.

Sentiasa semak garis panduan universiti atau geran penganugerahan anda untuk memastikan bahawa anda telah memasukkan semua maklumat yang diperlukan, dan ini dalam format yang diperlukan.

Ia sangat menjengkelkan untuk mempunyai sesuatu yang ditolak, atau perlu menulis semula kerana formaliti seperti saiz telefon.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL