no comments

Petua Dan Cara Melakukan Pemeriksaan Sistematik

 

Orang sering bertanya apa semakan sistematik, apakah maksudnya, bagaimana ia berbeza dari kajian normal atau analisis meta-analisis, dan apakah perkara pertama yang saya lakukan untuk memulakan?

Untuk menangani perkara pertama, semakan sistematik adalah: mencari sistematik literatur melalui sumber yang jelas dan jelas, diikuti dengan analisis sistematik dan penjelasan sistematik. Ia berbeza dari semakan sastera kerana tinjauan literatur hanya boleh memasukkan artikel yang diketahui penulis dan siapa yang menyokong kepercayaan mereka. Oleh itu, semakan sistematik harus representasi yang tidak berat sebelah pengetahuan semasa dan boleh direplikasi dengan merujuk kepada topik tertentu.

Tujuan peninjauan sistematik boleh dianggap sebagai dua kali ganda:

  • Untuk mengumpulkan semua pengetahuan dan pengaruh dasar, proses dan amalan yang sedia ada; dan
  • Untuk menghasilkan hipotesis yang memerlukan siasatan lanjut.

Proses berikut hampir sama dengan setiap jenis kajian semula.

Langkah pertama adalah untuk menggariskan soalan penyelidikan anda, dan mengenal pasti pengetahuan yang anda ingin kumpulkan. Langkah kedua ialah menjalankan beberapa penyelidikan yang tidak sistematik untuk memastikan kajian tidak lagi wujud. Tempat terbaik untuk mencari ulasan adalah dalam pangkalan data yang hanya mempunyai semakan: Contohnya, Pangkalan Data Pangkalan Data Sistem Maklumat (CDSR) Cochrane; Pusat Penilaian dan Penyebaran (CRD); dan Institut Joanna Briggs (JBI). Jika anda tidak dapat menemui sebarang ulasan lengkap, CRD mempunyai senarai ulasan berterusan. Dan jika anda masih tidak dapat menemui sebarang ulasan, lihat ‘pantas’ di www.pubmed.gov menggunakan had penyelidikan dan meta-analisis.

Sekiranya anda mendapati semakan sistematik di kawasan berkenaan, sila lihat jika:

  • Ia secara langsung menjawab soalan anda;
  • Apabila ia dilaksanakan, banyak ulasan perlu dikemas kini; dan

Jika ia adalah kajian kualiti yang baik.
Untuk menilai kualiti membaca pernyataan QUORUM, yang menentukan apa yang perlu dilakukan kajian sistematik yang berkualiti tinggi.

Sumber: Moher D, Cook DJ, Eastwood S

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL