no comments

Persediaan dan Komponen Reka Bentuk Eksperiment.

Persediaan.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengetahuan umum tentang statistik, semak modul Histogram, Kawalan Proses Statistik, dan Regresi dan Analisis Korelasi Kotak Tool sebelum berfungsi dengan modul ini.

Anda boleh menggunakan perisian analisis data MoreSteam EngineRoom untuk Excel untuk membuat dan menganalisis banyak reka bentuk eksperimen yang biasa digunakan tetapi berkuasa. Percubaan percuma beberapa pakej statistik lain juga boleh dimuat turun melalui MoreSteam.com

Komponen Reka Bentuk Eksperiment.

Pertimbangkan gambarajah berikut proses pembuatan kek (Rajah 1). Terdapat tiga aspek proses yang dianalisis oleh eksperimen yang dirancang:

  • Faktor, atau masukan kepada proses. Faktor boleh diklasifikasikan sebagai pembolehubah yang boleh dikawal atau tidak dapat dikawal. Dalam kes ini, faktor yang dikawal adalah ramuan untuk kek dan oven yang dibakar. Pembolehubah yang dikawal akan dirujuk ke seluruh bahan sebagai faktor. Perhatikan bahawa senarai ramuan dipendekkan untuk contoh ini – mungkin banyak ramuan lain yang mempunyai kesan penting pada hasil akhir (minyak, air, perasa, dll). Begitu juga, terdapat faktor-faktor lain yang lain, seperti kaedah atau alat pencampuran, urutan pencampuran, atau bahkan orang yang terlibat. Orang biasanya dianggap sebagai Faktor Kebisingan (lihat glosari) – faktor tak terkawal yang menyebabkan kebolehubahan di bawah keadaan operasi biasa, tetapi kita boleh mengawalnya semasa eksperimen menggunakan penyekatan dan rawak. Faktor-faktor yang berpotensi boleh dikategorikan menggunakan Carta Ikan (Rajah Rebab & Kesan) yang boleh didapati dari Kotak Alat.
  • Tahap, atau tetapan setiap faktor dalam kajian ini. Contohnya termasuk tetapan suhu ketuhar dan jumlah gula, tepung, dan telur tertentu yang dipilih untuk penilaian
  • Respons, atau output eksperimen. Dalam kes kek baking, rasa, konsistensi, dan penampilan kek adalah hasil yang boleh diukur berpotensi dipengaruhi oleh faktor-faktor dan tahap masing-masing. Para pengeksperimen sering berhasrat untuk mengelakkan mengoptimumkan proses untuk satu tindak balas dengan mengorbankan yang lain. Atas sebab ini, hasil penting diukur dan dianalisis untuk menentukan faktor-faktor dan tetapan mereka yang akan memberikan hasil keseluruhan yang terbaik untuk ciri kritikal-untuk-kualiti – kedua-dua pembolehubah yang boleh diukur dan sifat yang boleh dinilai.

Sumber : TAYLOR

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL