no comments

PERKEMBANGAN DALAM SEJARAH SPSS

SPSS adalah program aplikasi yang mempunyai keupayaan analisis statistik yang tinggi dan sistem pengurusan data dalam persekitaran grafik dengan menggunakan menu deskriptif dan kotak dialog mudah supaya mereka mudah memahami bagaimana untuk beroperasi. Sesetengah aktiviti boleh dilakukan dengan mudah dengan menggunakan tetikus menunjuk dan mengklik. SPSS digunakan secara meluas dalam pelbagai penyelidikan pemasaran, kawalan kualiti dan penambahbaikan, dan penyelidikan saintifik. SPSS pertama muncul dengan versi PC (ia boleh digunakan untuk komputer desktop) di bawah nama SPSS / PC + (versi DOS). Walau bagaimanapun, dengan populariti sistem operasi Windows. SPSS mula mengeluarkan versi Windows (bermula dari versi 6.0 hingga versi terkini sekarang).

Pada mulanya SPSS dibuat untuk tujuan memproses data statistik untuk sains sosial, jadi pelanjutan SPSS itu sendiri adalah Pakej Statistik untuk Sains Sosial. Sekarang kemampuan SPSS dikembangkan untuk melayani pelbagai jenis pengguna (pengguna), seperti untuk proses produksi di kilang, penyelidikan sains dan lain-lain. Oleh itu, kini merupakan SPSS Produk dan Penyelesaian Perkhidmatan. SPSS boleh membaca pelbagai jenis data atau memasukkan data terus ke dalam Editor Data SPSS.

Walau bagaimanapun struktur fail data mentah adalah, data dalam Data EditorSPSS mesti dibentuk dalam bentuk baris (kes) dan lajur (pembolehubah). Kes mengandungi maklumat untuk satu unit analisis, manakala pembolehubah adalah maklumat yang dikumpulkan dari setiap kes. Antara tahun 2009 dan 2010, para vendor utama untuk
SPSS dipanggil PASW (perisian analisis ramalan) Statistik. Syarikat itu mengumumkan 28 Julai 2009 bahawa ia telah diperoleh oleh IBM untuk US $ 1.2 bilion. [1] Pada bulan Januari 2010, ia menjadi “SPSS: Syarikat IBM”. Pindahan lengkap dari perniagaan IBM dilakukan pada 1 Oktober 2010. Pada tarikh tersebut, SPSS: Syarikat IBM, tidak lagi wujud. IBM SPSS kini diintegrasikan sepenuhnya ke IBM Corporation, dan merupakan salah satu jenama di bawah Analitik Perniagaan Portfolio Perniagaan Software IBM, bersama dengan IBM Cognos. Sejarah SPSS SPSS (asalnya, Pakej Statistik untuk Sains Sosial) telah dikeluarkan pada versi pertama pada tahun 1968 selepas ia dibangunkan oleh Norman H. Nie dan C. Hadlai Hull. Norman Niel kemudiannya merupakan sains politik pascasiswazah di Stanford University, dan kini Profesor Penyelidikan di Jabatan Sains Politik di Stanford dan Profesor Emeritus Sains Politik di Universiti Chicago.

SPSS adalah salah satu program yang paling banyak digunakan untuk analisis statistik dalam sains sosial. Ia digunakan oleh penyelidik pasaran, penyelidik kesihatan, syarikat kaji selidik, kerajaan, penyelidik pendidikan, organisasi pemasaran dan lain-lain. Manual SPSS asal (Nie, Bent & Hull, 1970) telah digambarkan sebagai salah satu “buku sosiologi yang paling berpengaruh”. Sebagai tambahan kepada analisis statistik, pengurusan data (kes pemilihan, membentuk semula fail, membuat data yang diperoleh) dan dokumentasi data (metadata kamus yang disimpan dalam fail data) adalah ciri-ciri perisian asas.

Sumber : Asri Widyadhari

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL