no comments

Perkara yang saya harap saya tahu bila saya memulakan PhD saya

Memulakan PhD boleh menjadi sukar. Jika teringat semula, ada banyak perkara yang saya harap saya tahu pada mulanya. Di sini, saya telah membuat senarai nasihat daripada pelajar PhD semasa dan penyelidik postdoctoral dari Jabatan Zoologi di institusi saya, University of Oxford, UK, untuk membantu pelajar siswazah baru.

1. Mengekalkan imbangan kehidupan yang sihat dengan mencari rutin yang berfungsi untuk anda. Lebih baik untuk membangunkan keseimbangan yang baik dan bekerja dengan mantap sepanjang program anda daripada bekerja secara intensif dan terbakar. Menjaga diri anda adalah kunci kejayaan.

2. Bincangkan jangkaan dengan penyelia anda. Semua orang bekerja dengan cara yang berbeza. Pastikan anda mengetahui keperluan anda dan menyampaikannya kepada penyelia anda pada awal, supaya anda boleh bekerja secara produktif bersama-sama.

3. Melabur masa dalam kajian literatur. Kajian ini, sebelum dan selepas pengumpulan data, membantu anda untuk membangunkan tujuan penyelidikan dan kesimpulan anda.

4. Tentukan matlamat anda lebih awal. Lihat garispanduan jabatan anda dan kemudian buat matlamat atau soalan PhD yang jelas berdasarkan keperluan tesis anda. Matlamat boleh berubah kemudian, tetapi pelan jelas akan membantu anda mengekalkan fokus.

5. “Saya tidak perlu menulis itu, saya akan ingat” adalah pembohongan terbesar yang anda boleh beritahu diri sendiri! Tulis semua yang anda lakukan – walaupun ia tidak berfungsi. Ini termasuk nota mesyuarat, butiran kaedah, penjelasan kod, antara lain.

6. Menguruskan kerja dan ruang kerja anda. Khususnya, pastikan anda menggunakan label bermakna, jadi anda tahu apa dan di mana keadaannya. Penganjur awal akan menjimatkan masa anda kemudian.

7. Ia tidak terlalu awal untuk memulakan menulis tesis anda. Tulis dan tunjukkan kerja anda kepada penyelia anda ketika anda pergi – walaupun anda tidak menggunakan kerja awal anda, amalan yang baik dan cara untuk mendapatkan idea yang teratur di kepala anda.

8. Tinggalkan tesis anda ke dalam matlamat SMART (matlamat tertentu, boleh diukur, boleh dicapai, relevan dan tepat pada masanya). Anda akan menjadi lebih produktif jika senarai tugasan anda berbunyi “draf perenggan pertama hasil” dan bukannya “menulis bab 1”. Banyak tindakan kecil membawa kepada satu tesis lengkap.

9. Tesis terbaik adalah tesis yang telah selesai. Tidak kira berapa banyak masa yang anda habiskan untuk menyempurnakan draf pertama anda, kerja anda akan kembali dilindungi dalam pembetulan, dan anda akan melalui draf yang lebih banyak sebelum anda menyerahkan versi terakhir anda. Hantar draf anda ke penyelia anda lebih awal daripada kemudian.

10. Jujurlah dengan penyelia anda. Biarkan mereka tahu jika anda tidak memahami sesuatu, jika anda telah merosakkan percubaan atau jika mereka terlupa memberi maklum balas kepada anda. Semakin jujur ​​anda, semakin baik hubungan anda. Membantu penyelia anda untuk membantu anda adalah kunci.

11. Buat semula kerja anda! Anda boleh mengelakkan banyak air mata dengan melakukan ini sekurang-kurangnya setiap minggu.

12. Bersosial dengan kumpulan makmal anda dan pelajar lain. Ini cara terbaik untuk membincangkan pengalaman PhD, mendapatkan nasihat dan bantuan, meningkatkan penyelidikan dan membuat kawan.

13. Menghadiri mesyuarat jabatan dan mesyuarat kumpulan makmal, walaupun (atau terutamanya) apabila topik itu bukan bidang kepakaran anda. Apa yang anda pelajari dapat mengubah arah penyelidikan dan kerjaya anda. Kehadiran biasa juga akan diperhatikan.

14. Hadirkan penyelidikan anda. Ini boleh diadakan di mesyuarat kumpulan lab, persidangan dan sebagainya. Membentangkan boleh menjadi menakutkan, tetapi ia menjadi lebih mudah semasa anda berlatih, dan ia adalah cara yang hebat untuk rangkaian dan mendapatkan maklum balas pada masa yang sama.

15. Matlamat untuk menerbitkan penyelidikan anda. Ia mungkin tidak berfungsi, tetapi merangka artikel dan menyerahkannya kepada jurnal adalah cara terbaik untuk mempelajari kemahiran baru dan meningkatkan CV anda.

16. Mempunyai kehidupan di luar kerja. Walaupun kumpulan lab anda seperti keluarga kerja anda, sangat baik untuk kesihatan mental anda untuk dapat melepaskan diri dari kerja. Ini boleh melalui sukan, kelab, hobi, cuti atau menghabiskan masa dengan rakan-rakan.

17. Jangan bandingkan diri dengan orang lain. PhD anda adalah peluang untuk menjalankan penyelidikan asal yang mendedahkan maklumat baru. Oleh itu, semua program PhD berbeza. Anda hanya perlu melakukan kerja untuk anda dan projek anda.

18. Sifat penyelidikan bermaksud bahawa perkara-perkara tidak akan selalu mengikut rencana. Ini tidak bermakna anda seorang pelajar yang tidak baik. Tetap tenang, berehat dan teruskan. Eksperimen yang gagal masih boleh ditulis sebagai sebahagian daripada PhD yang berjaya.

19. Jangan perjuangan anda sendiri. Bercakap dengan pelajar lain dan berbincang dengan penasihat anda. Tidak ada malu untuk meminta pertolongan. Anda tidak bersendirian.

20. Nikmati PhD anda! Ia boleh menjadi sukar, dan akan ada hari-hari apabila anda menginginkan anda mempunyai pekerjaan yang ‘biasa’, tetapi PhDs penuh dengan pengalaman yang baik dan memberi anda peluang untuk bekerja pada sesuatu yang menarik minat anda. Raikan kejayaan anda dan nikmatilah diri anda.

Sumber: nature.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL