no comments

Perkara yang Perlu Dielakkan Dalam Soal Selidik Anda

Merancang Questionnaire anda, yang mana mungkin langkah paling penting dan sukar dalam menjalankan penyelidikan tinjauan. Cara yang ditanya soalan dapat sangat mempengaruhi hasil kajian anda.

 

Jangan :

  • TIDAK menjadi samar-samar – Cuba elak menggunakan kuantitinya yang samar-samar seperti “kerap,” “kerap,” “jarang,” dan lain-lain. Pengukur ini tidak menyampaikan makna yang sama bagi semua responden. Bergantung pada soalan yang ditanya, responden boleh menafsirkan “kerap” sebagai sekali atau dua kali seminggu, sementara itu bermakna lima hingga enam kali seminggu kepada responden yang lain.

 

  • TIDAK bertanya dua soalan-negatif – Responden boleh dikelirukan dengan mudahmentafsirkan makna soalan yang menggunakan dua perkataan negatif. Sebagai contoh, “Sekiranya ketua polis tidak bertanggungjawab langsung kepada Datuk Bandar?” Persoalannya ialah kabur; hampir mana-mana jawapan akan lebih kabur.

 

  • JANGAN menggunakan banyak singkatan, akronim, atau jargon – Dengan menggunakan istilah teknikal, singkatan, akronim, atau jargon dalam kaji selidik anda, anda menghadapi risiko kadar tindak balas yang lebih rendah jika responden tidak biasa dengan istilah dan akronim itu. Oleh itu, elakkan menggunakannya melainkan anda benar-benar yakin bahawa responden tahu apa yang mereka maksudkan.

 

  • TIDAK bertanya soalan yang tidak menyenangkan atau berpuas hati – Apabila soalan mengandungi istilah jangka panjang, responden boleh menjawab secara emosi, tanpa mengambil kira konteks dalam yang digunakan istilah ini. Jika anda meminta sikap orang terhadap kerajaan tertentu program sosial dan mencirikannya sebagai “liberal” atau “konservatif, “orang mungkin bertindak balas terhadap perasaan mereka tentang “liberal” atau “konservatif” dan bukan mengenai program itu sendiri.

 

  • TIDAK bertanya soalan terkemuka – Satu soalan utama menunjukkan jawapannya. Pertimbangkan ini contoh: “Untuk meningkatkan kualiti EMS, sekiranya pembekal EMS dibayar lebih tinggi gaji? “Soalan ini membentangkan matlamat yang diterima secara meluas (meningkatkan kualiti EMS)disertai dengan andaian saranan yang dicadangkan (meningkatkan gaji pembekal EMS) akan mencapai matlamat – dan dengan itu akan mempengaruhi responden untuk menjawab “ya.”

 

  • TIDAK bertanya soalan terbuka kecuali perlu – Ia adalah menarik untuk meminta terbuka soalan; iaitu, bukannya termasuk senarai respons yang responden ada untuk dipilih, responden diminta untuk menerangkan kedudukannya. Walau bagaimanapun, anda perlu cuba untuk tidak memasukkan banyak soalan seperti itu, tetapi cuba untuk menghadkan diri kepada satu atau dua orang. Termasuk terlalu banyak persoalan sedemikian serius akan mengubah kadar tindak balas anda. Menjawab soalan terbuka memerlukan lebih banyak masa dan berfikir daripada memilih jawapan dari senarai alternatif yang sudah ada sebelumnya. Dengan banyak soalan terbuka, lebih ramai orang akan membuat keputusan bahawa ia terlalu banyak masalah untuk melengkapkan kaji selidik. Maklum balas soalan terbuka juga lebih sukar untuk dianalisis.

 

  • TIDAK bertanya “soalan dua laras” – Satu soalan berlarasan dua atau lebih soalan yang berbeza tetapi hanya membenarkan satu jawapan yang mengakibatkan sama ada tindak balas atau respons yang sukar difahami.

 

  • TIDAK bertanya soalan hipotesis – Orang biasanya mempunyai masalah dalam menjawab soalan yang berkaitan dengan keadaan yang tidak mereka alami. Contohnya, bertanya orang bagaimana perasaan mereka tentang topik tertentu jika mereka hidup dalam budaya yang berbeza dengan nilai dan norma yang berbeza adalah sukar dijawab.

 

  • JANGAN meminta responden untuk membuat pengiraan yang tidak perlu – Apabila responden diminta untuk melaporkan peratusan, sesetengah mungkin sebenarnya melakukan pengiraan yang tepat semasa orang lain hanya meneka. Jawapan mudah dan jawapan nombor boleh didapati dengan lebih mudah responden dan akan mengelakkan kesalahan aritmetik.

 

Sumber – ObuProjectMentor

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL