no comments

Perjalanan PhD – Cara Mengenalpasti Penyelia Hebat

Memasuki pengajian pascasiswazah untuk melengkapkan ijazah kedoktoran adalah salah satu keputusan yang paling penting dalam kerjaya penyelidikan akademik. Keputusan ini memerlukan penilaian logik mengenai kerjaya jangka panjang seseorang. Sebelum memulakan PhD, beberapa aspek utama perlu ditekankan:

1) Memilih minat anda

Minat setiap orang adalah berbeza-beza. Minat juga boleh mempengaruhi seseorang untuk berjaya mencapai apa yang diinginkan. Maka, sebelum anda mengatur langkah memulakan PhD, anda perlu mengenal pasti minat anda dari aspek bidang pengajian serta kemampuan dan keperluan untuk menyambung pengajian sehingga ke peringkat PhD.

2) Memilih penyelia yang cemerlang

Sememangnya lebih mudah untuk meneruskan pengajian apabila anda mengenal pasti masalah penyelidikan yang menarik minat anda. Di samping itu, kepentingan bersama dengan pembimbing atau penyelia akan membantu membina hubungan kerja. Adalah bagus untuk menggariskan minat anda terlebih dahulu dan kemudian menyelaraskannya dengan orang-orang yang mempunyai kepakaran dalam bidang anda. Terdapat banyak keadaan dalam peringkat PhD di mana perhubungan antara pelajar dan penyelia tidak membantu pelajar kerana kurangnya bimbingan. Di samping itu, dalam bidang akademik, bimbingan yang kurang baik adalah norma yang malang dan tidak terkecuali, walaupun ahli akademik kini secara aktif meningkatkan kesedaran secara terbuka. Terdapat beberapa aspek yang diambil berat berkaitan hubungan pelajar dengan penyelia iaitu:

  1. Menangani hubungan pelajar dan penyelia
  2. Menguruskan hubungan kerja profesional dengan penyelia
  3. Berurusan dengan tuntutan pengarang yang tidak adil
  4. Memperoleh sokongan akademik untuk penyelidikan

Dalam artikel ini, kami menggariskan panduan untuk memilih penyelia PhD yang baik.

Kriteria Pemilihan

Dalam kajian baru-baru ini, para penyelidik mengetengahkan pengalaman mereka sendiri tentang cara mendekati penyelia untuk peluang penyelidikan. Adalah penting untuk mengakui pelan penyelidikan anda, keupayaan untuk dana bebas, dan jenis penyeliaan yang anda cari. Seorang penyelia akan mengambil pelbagai peranan yang berbeza (mentor, penasihat, editor, dan bos) dalam kursus PhD 3-4 tahun. Walau bagaimanapun, tugas utamanya adalah untuk memberi anda sumber dan platform penyelidikan yang baik untuk memajukan kerjaya anda.

Lawatan atau penemuan

Aturlah untuk bertemu penyelia anda secara peribadi. Ini boleh menjadi lawatan utama untuk membincangkan potensi penyelidikan atau lawatan luas yang termasuk melawat kemudahan penyelidikan mereka. Penyeliaan adalah suatu perkongsian di mana pelajar belajar dan bersedia untuk dibimbing secara membina. Terdapat beberapa perkara yang boleh dan tidak boleh dalam membantu anda dalam proses yang betul dari awal pengajian PhD anda hinggalah penulisan tesis.

Perkongsian Kerja yang Sihat

Perkongsian kerja yang sihat antara pelajar dengan penyelia adalah untuk mengekalkan minat yang berterusan dalam melaksanakan penyelidikan. Selanjutnya, sentiasa menjaga komunikasi ringkas dan produktif kerana mencari penyelia adalah pilihan peribadi. Pelajar juga perlu mengekalkan ihsan profesional, sambil mewujudkan perkongsian kerja yang sihat. Hubungan kerja yang kukuh adalah saling serta sentiasa berhati-hati dengan apa yang anda sumbangkan dan menerimanya sebagai balasan.

Mengetahui latar belakang penyelia

Perkara ini mungkin menjadi paling penting untuk memastikan bahawa seseorang penyelia tersebut memiliki latar belakang yang baik sama ada dari aspek profesional mahupun peribadi. Masalah yang ada dalam akademik timbul kebanyakannya disebabkan konflik peribadi dan bukannya perbezaan profesional. Sekiranya penyelidikan mengenai latar belakang penyelia anda adalah kurang memuaskan, mulakan semula carian anda.

Penyeliaan Ideal

Konsep penyeliaan yang ideal adalah berbeza-beza merentasi disiplin akademik dan boleh menjadi pandangan peribadi juga. Walaupun mencari penyelia yang ideal adalah sukar, namun terdapat beberapa pangkalan data menawarkan pilihan untuk memudahkan proses tersebut. Penyeliaan penyelidikan yang ideal mestilah:

  1. Membimbing pelajar
  2. Melatih pelajar dalam penyelidikan
  3. Melatih pelajar untuk menulis penerbitan atau geran.

Sebaik sahaja anda membuat keputusan bahawa bakal penyelia memenuhi kriteria utama dalam senarai semak anda, pertimbangkan untuk membuat permohonan rasmi dengan penyelia yang hebat itu. Semoga berjaya!

 

Sumber: www.enago.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL