no comments

Perancangan Dan Persediaan Untuk ‘Proposal Defense’

Sebagai calon untuk ijazah sarjana atau PhD, anda perlu merancang dan mempersiapkan proposal defense anda. Ia sepatutnya merangkumi objektif penyelidikan anda dan bagaimana anda merancang untuk membuat kajian. Penasihat anda perlu meluluskan cadangan anda sebelum memulakan kerja anda dan tips proposal defense yang berikut akan membantu anda untuk mencukupi dan memperbaiki peluang anda mendapat kelulusan hasil percubaan pertama anda:

 

Tip # 1 Semakan Dokumen Proposal Defense Lain

 

Penasihat siswazah anda mungkin akan mempunyai banyak dokumen yang diarkibkan daripada bekas pelajarnya. Anda juga boleh memperolehi satu dari pejabat utama jabatan. Bacalah proposal yang hampir dengan dessertation yang anda mempertahankan. Ini akan memberi anda idea mengenai apa yang perlu anda masukkan dan sediakan. Khususnya, ambil perhatian pada jenis pertanyaan ahli jawatankuasa yang mungkin bertanya kepada anda.

 

Petua # 2 Belajar dari Orang Lain yang Akan Hadir

 

Cara terbaik untuk membentangkan pertahanan cadangan disertasi adalah untuk menghadiri proposal defense orang lain. Ini membolehkan anda merasakan berapa lama pembentangan diambil biasanya, proses untuk defending, dan bagaimana soalan ditujukan kepada anda. Cari kecenderungan dalam penyampaian pelajar. Anda akan melihat bagaimana gaya yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza – jadi dengan menilai apa yang berfungsi (dan apa yang tidak) akan membolehkan anda melakukan penyesuaian dengan sewajarnya.

 

Petua # 3 Mengetahui Harapan Supervisor Anda untuk Anda

 

Sepanjang proses penyelidikan dan menulis disertasi anda, anda mempunyai peluang untuk bekerja rapat dengan SV anda. Ini sepatutnya memberi anda gambaran yang baik tentang apa yang dia harapkan daripada anda. Lihat nota anda dan terfokus pada perbincangan kedua-dua anda pada tahun sebelumnya. Anda boleh mengambil langkah ini lebih jauh dan mempelajari apa kecenderungan dan keperluan ahli jawatankuasa pertahanan cadangan disertasi mencari dengan jenis persembahan ini.

 

Petua # 4 Membuat Senarai Semua Soalan Pertahanan yang Mungkin Akan Ditujukan Kepada Anda

 

Kira-kira seminggu sebelum proposal defense anda, buat senarai cadangan pertahanan cadangan disertasi yang mungkin anda dapat lihat, menggunakan semua maklumat yang anda kumpulkan setakat ini. Berlatihlah tindak balas anda di depan cermin, dan kemudian tanya beberapa rakan sekelas anda untuk bertanya kepada anda lebih banyak soalan. Semakin banyak amalan anda semakin banyak anda boleh bekerja pada penghantaran anda. Keyakinan adalah kunci kepada pembentangan yang hebat, maka soalan berlatih akan mempersiapkan apa saja.

 

Tip # 5 Pastikan Anda Tahu Kajian Lepas yang Sedia Ada

 

Untuk memastikan pembelaan anda berjaya, anda semestinya perlu mengetahui semua sumber yang berkaitan yang berkaitan dengan topik anda. Anda ingin menumpukan pada penerbitan baru-baru ini tetapi jangan mengabaikan kesusasteraan yang telah diterbitkan beberapa tahun sebelum ini. Merumuskan bahan dan berfikir secara kritis tentang bagaimana bahan itu tidak sepenuhnya menjawab soalan-soalan yang ingin anda pelajari dalam kajian anda, dan bagaimana kerja anda akan membina apa yang ada.

 

Selepas menyediakan cadangan disertasi cadangan anda powerpoint mempunyai rakan mengkaji pembentangan anda. Anda juga boleh menyewa editor akademik profesional untuk memberi anda maklum balas dan semakan jika anda ingin memastikan anda telah mencipta dokumen yang sangat baik. Beberapa agensi yang sangat baik menawarkan kadar yang berpatutan dan boleh mengambil pertahanan anda ke peringkat seterusnya.

Sumber – ajiraairways

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL