no comments

Penyelidikan Kualitatif

Penyelidikan Kualitatif: Definisi

Penyelidikan kualitatif ditakrifkan sebagai kaedah penyelidikan yang memberi tumpuan kepada mendapatkan data melalui komunikasi terbuka dan perbualan.

Kaedah ini bukan hanya mengenai “apa” orang berfikir tetapi juga “mengapa” mereka berfikir begitu. Contohnya, pertimbangkan kedai serbaneka untuk meningkatkan pasarannya. Pemerhatian yang sistematik menyimpulkan bahawa bilangan lelaki yang melawat kedai ini lebih banyak. Satu kaedah yang baik untuk menentukan mengapa wanita tidak melawat kedai adalah untuk menjalankan temuduga mendalam terhadap pelanggan yang berpotensi termasuk dalam kategori.

Apabila berjaya menjalankan temu duga bersama pelanggan wanita, mengunjungi kedai-kedai dan pusat membeli-belah berdekatan, dan memilih mereka melalui persampelan secara rawak, diketahui bahawa kedai itu tidak mempunyai barangan yang cukup untuk wanita dan disebabkan itu terdapat kurang wanita yang mengunjungi kedai kerana terdapat lebih banyak produk lelaki berbanding produk untuk wanita.

Oleh itu, kaedah penyelidikan kualitatif membolehkan mendalami dan mempersoalkan responden berdasarkan jawapan mereka, di mana pewawancara / penyelidik juga cuba memahami motivasi dan perasaan mereka. Memahami bagaimana penonton anda mengambil keputusan boleh membantu membuat kesimpulan dalam penyelidikan.

 

Kaedah Penyelidikan Kualitatif dengan Contoh

Kaedah penyelidikan kualitatif direka dengan cara yang membantu penyelidik mendedahkan kelakuan dan persepsi golongan sasaran dengan merujuk topik tertentu. Terdapat pelbagai jenis kaedah penyelidikan kualitatif yang biasa digunakan seperti wawancara mendalam, kumpulan fokus, penyelidikan etnografi, analisis kandungan dan kajian kes.

Hasil daripada kaedah kualitatif adalah lebih deskriptif dan kesimpulan dapat dibuat dengan mudah daripada data yang diperoleh. Kaedah penyelidikan kualitatif berasal dari sains sosial dan sains tingkah laku. Hari ini dunia kita lebih rumit dan sukar untuk memahami apa yang orang fikir dan melihat. Kaedah penyelidikan kualitatif menjadikannya lebih mudah untuk difahami kerana ia lebih berkomunikasi dan deskriptif.

Berikut adalah kaedah penyelidikan kualitatif yang sering digunakan:

  1. Temu bual Satu-Satu

Melakukan wawancara secara mendalam adalah salah satu kaedah penyelidikan kualitatif yang paling biasa. Ini adalah temu bual peribadi yang dijalankan dengan satu responden pada satu masa. Ini adalah semata-mata kaedah perbualan dan memberi peluang untuk mendapatkan maklumat secara terperinci dari responden.

Salah satu kelebihan kaedah ini memberikan peluang yang baik untuk mengumpulkan data yang tepat tentang apa yang orang percaya dan motivasi mereka. Jika penyelidik berpengalaman dengan baik dalam bertanyakan soalan yang betul boleh membantu penyelidik mengumpul data yang bermakna. Sekiranya mereka memerlukan lebih banyak maklumat, penyelidik harus menanyakan soalan susulan yang akan membantu mereka mengumpulkan lebih banyak maklumat.

Wawancara ini boleh dilakukan secara bersemuka atau di telefon dan biasanya boleh berlangsung antara setengah jam hingga dua jam atau lebih. Apabila wawancara mendalam dilakukan secara bersemuka ia memberikan peluang yang lebih baik untuk membaca bahasa tubuh responden dan membuat tanggapan.

 

2. Kumpulan fokus

Kumpulan fokus juga merupakan salah satu kaedah penyelidikan kualitatif yang biasa digunakan dalam pengumpulan data. Kumpulan fokus biasanya termasuk bilangan responden yang terhad (6-10) dari dalam golongan sasaran yang anda tetapkan.

Tujuan utama kumpulan fokus adalah untuk mencari jawapan kepada mengapa dan bagaimana soalan. Satu kelebihan kumpulan fokus adalah, anda tidak semestinya perlu berinteraksi dengan kumpulan secara langsung. Kini, kumpulan fokus boleh dihantar kaji selidik dalam talian menggunakan pelbagai alat untuk berhubung dan maklum balas boleh dikumpulkan.

Kumpulan fokus adalah kaedah yang mahal berbanding dengan kaedah penyelidikan kualitatif yang lain. Biasanya kumpulan fokus digunakan untuk menjelaskan proses kompleks. Kaedah ini sangat berguna apabila ia melibatkan penyelidikan pasaran mengenai produk baru dan menguji konsep baru.

 

3. Penyelidikan etnografi

Penyelidikan etnografi adalah kaedah pemerhatian paling mendalam yang mengkaji orang dalam persekitaran semula jadi mereka.

Kaedah ini memerlukan para penyelidik untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran golongan sasaran yang boleh di mana saja dari organisasi ke bandar atau lokasi terpencil. Kaedah ini mempunyai kekangan geografi yang boleh menjadi masalah semasa mengumpul data.

Reka bentuk penyelidikan ini bertujuan untuk memahami budaya, cabaran, motivasi, dan tetapan yang berlaku. Kaedah penyelidikan jenis ini boleh berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa tahun, kerana ia melibatkan pemerhatian yang mendalam dan mengumpulkan data tentang alasan tersebut. Ia adalah satu kaedah yang mencabar dan memakan masa dan semata-mata bergantung kepada kepakaran penyelidik untuk menganalisis, memerhati dan membuat kesimpulan data.

4. Kajian kes

Kaedah kajian kes telah berkembang sejak beberapa tahun yang lalu dan dibangunkan sebagai kaedah penyelidikan kualitatif yang baik. Seperti namanya ia digunakan untuk menjelaskan organisasi atau entiti.

Kaedah penyelidikan ini digunakan dalam beberapa bidang seperti pendidikan, sains sosial dan sebagainya. Kaedah ini mungkin kelihatan sukar untuk dikendalikan, namun ia adalah salah satu cara yang paling mudah untuk menjalankan penyelidikan kerana ia melibatkan pendedahan dan pemahaman mendalam tentang kaedah pengumpulan data dan menyimpulkan data.

 

5. Rekod penyimpanan

Kaedah ini menggunakan dokumen yang boleh dipercayai dan sumber maklumat yang serupa sebagai sumber data. Data ini boleh digunakan dalam penyelidikan baru. Ini sama seperti pergi ke perpustakaan. Ada orang yang boleh membaca buku dan bahan rujukan lain untuk mengumpulkan data yang relevan yang mungkin digunakan dalam penyelidikan.

6. Proses pemerhatian

Pemerhatian Kualitatif adalah satu proses penyelidikan yang menggunakan metodologi subjektif untuk mengumpulkan maklumat atau data yang sistematik. Tumpuan pada pemerhatian kualitatif adalah proses penyelidikan yang menggunakan metodologi subjektif untuk mengumpulkan maklumat atau data. Pemerhatian kualitatif digunakan untuk menyamakan perbezaan kualiti.

Pemerhatian kualitatif berkaitan dengan lima organ deria utama dan fungsinya – penglihatan, bau, sentuhan, rasa, dan pendengaran. Ini tidak melibatkan pengukuran atau angka tetapi sebaliknya ciri-ciri.

 

Sumber: https://www.questionpro.com/blog/qualitative-research-methods/

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL