no comments

Penyelesaian Menjadi Penceramah Yang Bagus

12650477_1006763502729742_28009570_n

Adakah anda takut dengan pengucapan awam? Menjadi penyampai yang efektif adalah penting untuk mereka yang berada dalam kedudukan kepimpinan. Malah, penyampaian tertentu boleh menentukan kerjaya yang betul.

Mula dengan penghujung di dalam fikiran. Sebelum anda memulakan kerja pada skrip atau persembahan anda, pastikan anda jelas mengenai tujuan asal. Apakah yang anda cuba capai? Apakah kesan yang anda mahu ada pada penonton anda? Adakah anda sedang mencari untuk memaklumkan? Memberi inspirasi? Memujuk? Ingin mengetahui tujuan utama anda dan penghasilannya akan membantu anda memberi tumpuan keatas proses penyediaan.

Kemahiran pengucapan awam boleh membantu anda berjaya dalam penglibatan profesional dan dalam kemasyarakatan, dan mereka mengajar anda bagaimana menghadapi maklumat yang berlebihan dan mencari apa yang anda perlu untuk berkomunikasi dengan orang lain. Meningkatkan keupayaan anda untuk berkomunikasi melalui pengucapan awam akan:

1. membantu anda dengan lebih cepat untuk mencapai matlamat peribadi dan profesional anda (dan kemungkinan besar mencapai kejayaan yang lebih tinggi daripada apa yang anda bayangkan).
2. meningkatkan kerjaya anda sebagai seorang pelajar, pekerja, majikan, ahli keluarga, dan semua yang golongan sosial yang berbeza (rangkaian sosial).
3. membolehkan anda untuk meneroka dan berkongsi nilai-nilai anda. (Bercakap kepada penonton yang pengetahuan atau mempunyai pendapat berbeza daripada anda sendiri  dapat memberi manfaat)
4. membolehkan anda untuk mengasah kemahiran pemikiran kritikal dan kemahiran mendengar.

Mengambil kelas pengucapan awam akan meningkatkan kemahiran berbahasa anda, membantu anda menjadi seorang pemikir yang lebih kritikal, menala halus dalam komunikasi lisan dan bukan lisan anda. Anda boleh mendapatkan buku ini di sini

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL