no comments

Penulisan Thesis, Buat Ayat Mudah & Bukan Berbelit!

Tesis perlu ditulis dengan ayat yang mudah difahami dan jelas maksudnya. Pengalaman saya menunjukkan pelajar apabila menterjemah sumber rujukan Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu cuba mengekalkan setiap patah perkataan menyebabkan ayat menjadi kabur, berbelit-belit dan sukar difahami. Ambil sahaja idea utama dalam petikan tersebut dan bukan perkataan demi perkataan – tak susahkan?
.
Begitu juga apabila menulis ayat, pelajar cenderung memanjang2kan ayat bagi menyampaikan satu maksud yang sebenarnya mudah. Perhatikan contoh ayat berkaitan fenomena harian berikut:
.
– Ali membawa reket kerana ingin bermain badminton. Oleh itu Ali selalu bermain badminton sebagai satu aktiviti riadah dan senamam. (2 ayat mudah,19 perkataan)
– Sebagaimana yang kita tahu, sebagai satu usaha Ali untuk menjalankan satu aktiviti riadah yang lazimnya dilakukan oleh kawan-kawannya yang lain, disamping ianya juga sebagai menjadi satu aktiviti senaman, maka dia telah membawa reketnya untuk melakukan aktiviti berkenaan dengan cara bermain badminton. (1 ayat berbelit2, 42 perkataan…. phew!)
.
Seringkali pelajar cenderung menulis seperti contoh ayat yang kedua, sehingga menyukarkan pembaca memahami maksud yang ingin disampaikan. Ini kerana ayat yang panjang tidak perlu tanpa sebab. Tulislah ayat “straight to the point” !! Perkataan seperti “kita” (siapa kita?), “ianya”, “ia” “berkenaan” dan “tersebut” menjadikan ayat semakin kabur…Jadi jangan salahkan supervisor jika ayat anda di”slash”. Anda juga akan pening sendiri membaca ayat yang anda tulis….
.
Nasihat saya – Fikirkan terlebih dahulu secara mendalam idea utama yang anda ingin sampaikan dan kemudian tulis dengan ayat anda sendiri. Guna ayat yang mudah…. tapi bukan ayat santai…

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL