no comments

Pengajaran Socratic

Yang paling tua, dan masih yang paling kuat, taktik pengajaran untuk memupuk pemikiran kritikal ialah pengajaran Socratic. Dalam pengajaran Socratic, kita memberi tumpuan kepada memberi soalan kepada pelajar, bukan jawapan. Kami mempraktikkan minda, meneliti minda dengan terus meneliti topik dengan soalan. Nasib baik, kebolehan yang kita peroleh dengan menumpukan kepada elemen-elemen penalaran dalam cara yang berdisiplin dan menilai sendiri, dan hubungan logik yang dihasilkan dari pemikiran yang berdisiplin, mempersiapkan kita untuk mempersoalkan Socratic.

Syukurlah, terdapat satu set hubungan yang boleh diramal yang dipegang untuk semua subjek dan disiplin. Ini diberikan dalam logik umum pemikiran, kerana setiap subjek telah dibangunkan oleh mereka yang mempunyai:

matlamat dan matlamat yang dikongsi (yang menentukan fokus subjek)
soalan dan masalah yang dikongsi (penyelesaian yang mereka jalani)
maklumat dan data yang dikongsi (yang mereka gunakan sebagai asas empirik)
cara berkongsi mentafsir atau menilai maklumat itu
berkongsi konsep dan idea khusus (yang mereka gunakan untuk membantu mereka mengatur data mereka)
andaian utama yang dikongsi (yang memberi mereka asas dari mana untuk secara kolektif bermula)
satu sudut pandangan yang dikongsi (yang membolehkan mereka meneruskan matlamat bersama dari satu rangka kerja yang sama)
Setiap unsur mewakili dimensi yang mana seseorang dapat menyelidiki untuk mempersoalkan seseorang. Kita boleh mempersoalkan matlamat dan tujuan. Kita boleh meneliti sifat soalan, masalah, atau masalah yang ada di atas lantai. Kami boleh menyiasat sama ada atau tidak kita mempunyai data dan maklumat yang berkaitan. Kita boleh mempertimbangkan interpretasi alternatif mengenai data dan maklumat. Kita boleh menganalisis konsep dan idea utama. Kita boleh mempersoalkan andaian dibuat. Kita boleh meminta pelajar untuk mengesan implikasi dan akibat dari apa yang mereka katakan. Kita boleh mempertimbangkan sudut pandangan alternatif. Semua ini, dan lebih banyak lagi, adalah tumpuan yang betul dari penanya Socratic.

Sebagai taktik dan pendekatan, persoalan Socratic adalah proses yang sangat berdisiplin. Penanya Socratic bertindak sebagai bersamaan logik suara kritis dalaman yang minda berkembang ketika ia mengembangkan kemampuan berpikir kritis. Sumbangan daripada ahli-ahli kelas adalah seperti banyak pemikiran dalam fikiran. Semua pemikiran mesti ditangani dan mereka mesti ditangani dengan teliti dan adil. Dengan mengikuti semua jawapan dengan soalan selanjutnya, dan dengan memilih soalan yang memajukan perbincangan, peminta Socratic memaksa kelas untuk berfikir secara disiplin dan bertanggungjawab secara intelektual, sementara itu tetap membantu para pelajar dengan menimbulkan pertanyaan yang memudahkan.

Seorang Penilai socratic harus:
a) menyimpan fokus perbincangan
b) menyimpan perbincangan secara bertanggungjawab secara intelektual
c) merangsang perbincangan dengan soalan yang menyelidik
d) merujukkan secara berkala apa yang telah dan apa yang tidak ditangani dan / atau diselesaikan
e) menarik seberapa banyak pelajar ke dalam perbincangan.

SUMBER: THE FOUNDATION FOR CRITICAL THINKING

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL