no comments

Pelajari Teknik Pembelajaran Aktif – Mary Yap

Penuntut jurusan pendidikan disaran mempelajari teknik pembelajaran aktif, supaya dapat dipraktikkan ketika sesi pengajaran mereka nanti. Ia pentingmary-yap-620x410 bagi menggalakkan penglibatan aktif pelajar di dalam kelas.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mary Yap Kain Ching berkata teknik itu dilihat berkesan kerana pelajar akan menjadi lebih kreatif dan berani untuk mengutarakan pendapat masing-masing.

“Penuntut yang mengambil bidang pendidikan dan bakal bergelar guru atau pensyarah, kita mahu anda mempelajari dan menggunakan pendekatan ini ketika proses pengajaran dan pembelajaran dibuat.

“Langkah ini akan menarik minat pelajar untuk belajar selain menggalakkan penglibatan aktif mereka dalam proses pengajaran terutamanya membabitkan penuntut di peringkat universiti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada program syarahan perdana bertajuk ‘Active Learning and Formative Assessment in Education’ yang disampaikan oleh Koordinator Program Sarjana Pendidikan dan Penyelidikan, Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Prof Dr Chan Yuen Fook, di kampus UiTM Puncak Alam di sini, hari ini.

Yap berkata, pembelajaran aktif yang menekankan kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran yang berpusatkan pelajar secara tidak langsung mampu menyerlahkan lagi bakat, potensi serta kebolehan pelajar tersebut.

“Di universiti juga kita menekankan konsep yang sama iaitu perlu berani untuk menyatakan pendapat dan pandangan di dalam kelas…sebab itu, anda perlu membudayakan teknik yang sama apabila anda mengajar nanti.

“Kita melihat pendekatan ini juga dapat memberi kebebasan kepada tenaga pengajar untuk menentukan proses pengajaran mereka dan kita yakin cara ini dapat memberi impak positif kepada dua-dua pihak (pengajar dan pelajar),” katanya.- BERNAMA

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL