no comments

Pelajar PHD Perlu Tahu Senarai Semak Ini dalam 100 Hari Pertama

Kehidupan Pelajar PHD bukan lah di liputi kemanisan dan keseronokan semata. Pelajar perlu tahu tujuan mengapa mendaftar diri menjadi pelajar Phd dengan jelas. Matlamat ini penting bagi membawa perubahan sebagai ilmuan atau mengangkat aras kerjaya menjadi lebih baik.

Tahu apa yang ingin di capai – Phd 

Pastikan anda telah habis membaca nota Phd. Bertanya kepada penyelia untuk mendapat maklumbalas supaya contoh tesis dan pendekatan sama dapat membantu penulisan dalam disiplin bidang yang di pilih.

Menyusun Asas-asas dalam kajian

Usahakan untuk penulisan abstrak, soalan kajian , tujuan, dan perkara objektif dalam susunan borang bertulis walaupun ia bakal berubah dari masa ke semasa.

Berurusan dengan Tugas teknikal penulisan

Laksanakan seperti format ( gaya institusi anda ), dokumen penuh kerja tesis, dengan tajuk utama dan tajuk kecil. Selain itu, jadual kandungan, senarai rujukan dan sebagainya penting dalam kerja-kerja dalaman penulisan tesis.

Mewujudkan satu etika kerja – menulis 10,000 perkataan.

Boleh digunakan untuk idea bahawa penulisan PhD melibatkan banyak lebihan penulisan dan seterusnya sub-editing. Bertujuan untuk menulis 10,000 patah perkataan di bahagian utama penulisan (ia kedengaran banyak, tetapi hanya 100 patah perkataan sehari secara purata). Kebiasaan nya,  anda mungkin tidak akan menggunakan semua itu dalam draf akhir tesis anda.

Wujudkan jadual diri apabila hendak menulis di diari anda. waktu di urus dengan sebaiknya seperti pagi, petang dan malam. lebih tersusun dan teratur.

pg-camp

 

Bersikap realistik

Fahami apa yang di maksudkan dengan menjadi “sepenuh masa” pelajar Phd. Perlu jelas dengan peruntukan masa untuk tugas akademik seperti tutorial atau penandaan berapa masa yang di peroleh punyai ” lebihan masa “. ia dapat di struktur dengan lebih realistik.

Sepenuh masa haruslan memberi makna dalam hari anda dengan komitmen melaksanakan tugas-tugas penulisan dan kajian. Ia dibenarkan untuk jumlah yang sesuai cuti tahunan, rehat makan tengah hari dan sebagainya. Menjejaki berapa banyak masa yang anda benar-benar bekerja untuk tesis anda.

Maklum balas dari penyelia tentang perkembangan kajian tesis 

Pastikan anda telah menerima maklum balas bertulis dan lisan daripada penyelia anda kepada orang-orang 10,000 kata-kata dan, khususnya, pada soalan kajian anda, matlamat dan objektif.

Tugas Lapangan

Membincangkan kerja anda dengan penyelia anda dan pastikan bahawa anda telah merancang strategi untuk sidang di mana anda akhirnya akan membentangkan kajian anda.

Rancang diari enam bulan lebih awal

mesyuarat yang dijadualkan bersetuju dengan penyelia anda pada jangka masa yang sesuai untuk tempoh enam bulan pertama, dan memastikan bahawa anda menyimpan mengemaskini bahawa jadual mesyuarat ke hadapan.

Biasakan diri anda dengan wilayah anda – mendapatkan daripada pemimpin anda 

Mengetahui siapa yang adalah orang-orang utama dalam bidang subjek anda, yang hidup dan mati. Bagi mereka yang hidup tempatan (iaitu, sekurang-kurangnya negara yang sama), memikirkan di mana anda mungkin bertemu dengan mereka atau sekurang-kurangnya mendengar mereka bercakap; ini boleh berada di dalam persidangan, seminar penyelidikan atau peristiwa yang sama. Pastikan anda telah membaca sekurang-kurangnya cukup bahan mereka kepada pengetahuan sebelum bertemu mereka.

Membuat beberapa rakan-rakan

kajian PhD kadang-kadang digambarkan sebagai proses sunyi, jadi pastikan bahawa anda mewujudkan satu rangkaian rakan-sokongan awal. Ini mungkin akan termasuk beberapa orang pelajar PhD baru yang lain, walaupun mereka mungkin tidak belajar perkara yang sama seperti anda, beberapa pelajar PhD yang lebih maju, mungkin bekerja dengan pasukan yang sama penyeliaan atau kumpulan penyelidikan, yang boleh menawarkan kebijaksanaan dan (meragukan) sokongan moral. , dan beberapa graduan, yang boleh mengingatkan anda bahawa terdapat kehidupan di sisi lain viva.

Kenali semua orang

Memikirkan tentang hal di sekolah / institut / jabatan / fakulti / kolej di mana anda belajar. Di samping semua nasihat akademik yang lain, ia adalah penting untuk menyedari bahawa anda menyertai sesebuah organisasi dengan pelbagai jenis rutin dan proses yang diwujudkan.

Perlu menguruskn perbelanjaan diri dan pengajian , di mana anda boleh menempah bilik mesyuarat, berurusan dengan kelulusan akademik fakulti, yang mentadbir program PhD, yang mengendalikan kemasukan, di mana almari alat tulis itu terletak, dan yang perkhidmatan IT. Orang-orang ini juga rakan-rakan anda dan boleh membantu anda merasa bahawa anda tergolong dalam kalangan mereka.

Membuat senarai semak dalam tempoh 100 hari pengajian adalah penting demi kelangsuangan dan fokus terhadap kajian tesis yang di laksanakan. Justeru, usah outus asa , terus berjuang dengan istiqomah dan yakin. Semoga beroleh keberkatan dan keberhasilan dalam Phd anda.

Sumber : timeshighereducation.com

Robert MacIntosh adalah ketua Pusat Pengajian Sains Sosial di Heriot-Watt University, di mana Kevin O’Gorman adalah profesor pengurusan dan perniagaan sejarah. Kedua-dua kerap menulis tentang kehidupan akademik di Heriot-Watt ini Ia Tidak Anda, Ia blog Data Anda. Penulisan telah di ubah suai untuk memudahkan pemahaman.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL