no comments

Panduan VIVA

Apakah viva?

Fikirkan viva anda sebagai setara lisan dari tesis bertulis anda. Ia mungkin bertahan lebih kurang dua

jam, bergantung kepada subjek dan pemeriksa anda. Ini mungkin kelihatan seperti masa yang lama tetapi ingat bahawa anda akan mempunyai penyelidikan bernilai beberapa tahun untuk dibincangkan.

Dalam kebanyakan kes, anda akan mempunyai dua pemeriksa, satu dari dalam universiti anda dan satu dari luar organisasi, serta pengerusi. Sekiranya penyelidikan anda disiplin, anda boleh mendapat lebih banyak pemeriksa supaya mereka boleh membincangkan penyelidikan anda secara keseluruhannya. Di beberapa universiti dan keadaan, mungkin penyelia anda hadir. Jika ini mungkin, ia bernilai menimbangkan dengan teliti jika ini akan menjadi sesuatu yang anda akan dapat membantu.

 

Kenapa saya perlu duduk viva?

Matlamat utama viva anda adalah untuk pemeriksa untuk mengesahkan bahawa tesis bertulis anda adalah kerja anda sendiri, tetapi iajuga mempunyai pelbagai tujuan lain. Ia akan membolehkan anda untuk menunjukkan pemahaman anda terhadap andasubjek dan menyerlahkan pengetahuan anda di mana projek anda berada dalam bidang penyelidikan yang lebih luas. Ia adalahmungkin pemeriksa anda akan memulakan perbincangan dengan meminta anda memberikan gambaran keseluruhan penyelidikan anda dan kemudian gunakan ini untuk melanjutkan perbincangan.

Viva anda adalah peluang anda untuk bercakap mengenai aspek-aspek penyelidikan yang berjalan seperti yang dirancang dan mana-mana keputusan yang tidak dijangka yang berlaku. Pemeriksa anda akan dipilih kerana mereka tahukawasan penyelidikan anda, dan boleh mengadakan perbincangan dengan anda tentang penemuan anda.

Viva anda juga merupakan peluang untuk anda berbincang dengan idea pemeriksa anda untuk perkembangan masa depanpenyelidikan dan penerbitan mungkin. Adalah penting untuk menghargai bahawa pemeriksa sering melihat ini jenis aktiviti perkembangan sebagai salah satu bahagian yang paling penting dalam viva.

 

Bersedia untuk viva anda

 

Ambil langkah dan berehat

Selepas menyerahkan tesis anda, penting untuk mengambil masa beberapa hari untuk berehat. Anda akan bersedia berfikir tentang meninjau tesis anda dan menyemak semula viva anda. Walaupun ini mungkin kelihatan menakutkan, anda sudah hanya menghabiskan banyak masa bekerja pada penyelidikan anda, menyusun keputusan anda dan menjelaskan mereka. Anda hanya perlu mengesahkan fakta dalam fikiran anda, dan menyemak semula bidang utama yang anda dan anda penyelia mungkin berfikir berdasarkan bidang subjek dan fokus penyelidikan.

Akan ada masa apabila anda telah membincangkan kerja anda dengan orang yang bekerja di kawasan atau orang anda

di luar sains kimia, seperti kawan dan keluarga. Kemungkinan anda akan mempunyai peluang untuk membentangkan penyelidikan anda sama ada sebagai poster atau melalui persembahan lisan. Semua ini pengalaman adalah persiapan yang sangat baik untuk menjawab soalan dalam viva anda.

 

Bincang dengan penyelia anda

Penyelia anda telah berada di tempat anda sekarang; mereka akan ingat apa yang mereka suka menyiapkannya viva. Ia juga mungkin bahawa mereka telah bertindak sebagai pemeriksa di vivas di dalam universiti anda sendiri dan luaran. Gunakan pengetahuan yang mereka peroleh dari pengalaman ini untuk membantu mempersiapkan viva anda. Bincangkan perkara-perkara utama yang anda perlukan untuk menyemak dan pengetahuan latar belakang yang mereka fikirkan berfaedah untuk anda mengkaji semula.

Penyelia mungkin mengetahui penyelidikan yang dijalankan oleh pemeriksa anda. Bercakapmengenai kertas utama untuk membaca dan bagaimana kajian pemeriksa anda ada kaitan dengan kajian anda.

 

Menyemak semula tesis anda

Anda perlu tahu tesis anda sebelum viva anda. Sangat mudah untuk berasa gementar, tetapi mengetahui tesis anda di dalamnya akan membantu perasan gemuruh anda di bawah kawalan dan membolehkan anda menjadi tenang dan yakin apabila ditanya. Membuat nota asas mengenai setiap halaman akan membantu memperbaharui maklumat dalam fikiran anda, serta memberikan helaian yang berguna untuk semakan beberapa hari sebelum viva anda. Anda juga mungkin mendapati ia berguna kod warna pelbagai item, contohnya mekanisme pada nota pasca merah jambu, mata utama yang dikaitkan dengan spektrum pada biru dan lain-lain. Sekiranya anda memasukkan mekanisma kimia dan kitaran dalam tesis anda, adalah penting anda mempunyai terperinci memahami bagaimana anda menonjolkan mekanisme dan anda boleh mencipta derivasi anda jika ditanyaoleh pemeriksa. Begitu juga, jika kerja anda berkaitan dengan kitaran pemangkin, anda perlu dapat menjelaskannya pelbagai langkah di sekitar kitaran dan cara kerja anda sesuai dengannya.

Sumber – RoyalSocietyOfChemistry

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL